aversioner

Hittade en gammal dammig burk i hyllan i köket. Pappa syltar och saftar järnet när det är höst och förra året fick vi en burk med päron inlagda i en sockerlag med kanel/kardemummasmak. Den har bara stått och varit snygg i hyllan i köket fram tills nu då vi insåg att vi hade vaniljglass och smördegsark i frysen.

Så jag lagade lite efterrätt.

20130127-180244.jpg
Hackade upp päronen till småbitar och lade en rågad matsked av dem tillsammans med en tesked smör på ett smördegsark stl 10×10 cm. Dängde på kanel och råsocker och vek sedan försiktigt ihop det hela till ett vackert bakverk och så levde vi lyckliga i alla våra dagar. Eller ja. Det blev jättefult så jag blev jättearg och knycklade ihop skiten och vrålade någonting argt om ”sabla ica basic-smördeg” innan jag penslade päronhögarna med ägg och slängde in det i ugnen på 225 grader. Tog typ 10 minuter och blev jättegott trots trolldegslooken.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Det roligaste med twitter är alla de vänskaper och kontakter jag fått och byggt de två år jag varit aktiv där. Särskilt kul är det med de vänskaperna som flyttat ut från datorn och in i mitt riktiga liv. Både min sambo och min bästa vän träffade jag där från första början.

En vacker dag snart kommer jag att skriva ett längre inlägg om twitter och tjusningen med det. Nu ville jag mest bara visa den här fina lilla tunikan vi fick skickad till oss från en vän från twitter som aldrig träffat vare sig mig, min sambo eller min son på riktigt men som ändå är som en riktig vän.

20130127-135050.jpgFIN VA? Och ja, det är en klänning egentligen men då vare sig pojk eller flickbäbisar har någon yppig byst eller getingmidja som måste framhävas så bestämmer jag att även små pojkar kan ha såna här fina kläder! Det kommer tillräckligt många år av hans liv där folk kommer att säga åt honom vad han får eller inte får göra/tycka/ha på sig/säga. Just nu tycker jag att denna fräsiga få vara just ett bekvämt plagg med tigrar på.

Är ni fortfarande nyfikna på twitter och hur det fungerar skriver @ettpunktnoll väldigt bra om det här och här.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Varför har ingen berättat att man mest troligt misslyckas om man ger sig på att baka surdeg från scratch? Den lilla illaluktande burken jag har hållit på och fipplat med hela veckan tänkte jag igår baka ut till ett bröd. Jag tänkte ”slänga ihop det lite snabbt” och det slutade med min mest frustrerade twitterharang någonsin. Inte jäste brödet heller. Degen ligger som en trött veteklump i skåpet under diskbänken och jag vägrar flytta på den förrän vi till 100% kan konstatera att den verkligen inte kommer att jäsa.

Läs sammanfattningen av mitt frustrerade twittrande här.

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Önskemål?

Vad vill ni att jag skall blogga om? Cykelhjälmsgrannen med världens kortaste playlist? Vad som egentligen händer med kroppen när man får barn? Roliga bilder på katter? Anagram? Limerickar? Skandalösa inlägg om hemlösa med mobiltelefoner? Barnet?

20130126-174710.jpg

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Den vanligaste frågan jag får av vänner och bekanta är ”hur går det egentligen att vara hemma?”. Inte så konstigt kanske då föräldraledigheten innebär en tillvaro som skiljer sig väldigt mycket från den jag hade innan jag blev gravid. Innan hade jag all tid i världen att lägga på det jag själv ville göra och behövde inte anpassa mig till någon annan än bara mig själv. Livet ser annorlunda ut nu men på ett bra sätt.

Somliga dagar har jag en hel del dötid och eftersom att jag inte har någon mammagrupp eller särskilt många vänner som är lediga på dagarna så får jag reda mig själv. Under graviditeten var jag rädd att jag skulle känna mig ensam och isolerad men det går faktiskt bra att vara hemma, främst eftersom att jag ju faktiskt inte är själv. Han må vara en liten skogaholmslimpa men alla de nya sakerna han lär sig gör det stimulerande och roligt att umgås med honom.

Han sover bra om nätterna och jag behöver endast gå upp en eller två gånger per natt för att byta blöja och slänga fram köttbananerna (somliga kroppsdelar blir förvånansvärt avlånga av graviditet och amning, men det är en historia som jag sparar till en annan gång) vilket innebär att jag känner mig pigg och utvilad nästan jämt. Dagarna tillsammans med honom är lugna och stillsamma men jag blir nästan aldrig uttråkad. Det är kul att ha hand om vår bebis, nästan jämt.

De flesta dagarna lägger jag energin på att baka, promenera eller städa, när lillen sover eller är nöjd med att sitta och titta på i babysittern. Ibland påbörjar jag för många projekt och blir frustrerad när jag blir avbruten. Då skäms jag och stannar upp en stund. Påminner mig själv om varför jag är hemma och att det definitivt inte är för att jag ska hinna med så mycket som möjligt utan för att ta hand om och umgås med mitt barn. Jag är priviligerad som bor i ett land där staten betalar för att jag ska kunna vara hemma med mitt barn.

20130124-230616.jpg

2 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

FLASH: En fyra dagar gammal surdegsgrund har påträffats mystiskt avliden i en lägenhet i västra Götaland. Polisen misstänker vanvård.

Har gett mig fasen på att lyckas med att baka surdeg så att jag kan lägga till ytterligare en sak på listan över saker jag bemästrar i köket. Det är svårt, ballt och fettbildande. Tydligen så ska man ”mata” degen med lite mjöl och vatten (”mm mumsigt”) och så ska den växa, frodas och bli gudfruktigt bubblig och härligt syrlig. Det hela tar några dagar och sen använder man degen som en tillsats när man bakar för att få svingott och svårt bröd (som passar skitbra att fotografera och lägga upp i sociala medier för att få likes och kärlek). Min deg har inte tagit sig som jag har velat utan har stått i ett hörn av diskbänken och luktat sjuklig fotsvett samt sett svårt deprimerad ut.

Så nu har jag börjat om. Skam den som ger sig!

(Hyfsat säker på att detta projekt kommer att ta död på mig, på ett eller annat sätt. troligast genom svåra mindervärdeskomplex orsakade av runtsurfande på surdegsforum)

20130124-224204.jpg

 

 

 

2 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

I normala fall så gillar jag att laga mat. Jag skulle till och med vilja påstå att jag är ganska duktig på det. Föräldralediga dagar tillåter dock inte alltid att man tillgodoser sina kulinariska intressen och behov. Därför tänkte jag här dela med mig av ett nybörjarrecept för alla er pappa och mammalediga ”kollegor” där ute.

Random gröt
En näve flingor (typ råg eller havre)
En näve müsli (någon med massa frukt i)
Skitmycket russin (torkade vindruvor)
Mer salt än du tror
Vatten så det täcker allt

1. Sätt barnet i babysittern. Sjung någon ”krokodilen i bilen” på olika dialekter väldigt högljutt medan du gör alltsammans.

2. Häll allt i en skål eller djup tallrik.

3. Micra på högsta effekt ett par minuter tills det är färdigt eller tills barnet skriker.

4. Ät med något du har hemma, mjölk eller sylt eller banan. Om barnet skriker kan du hoppa över detta steg helt och hållet.

5. Fotografera och lägg upp en bild på tallriken på instagram. Detta steg gör du förslagsvis mellan steg 3 och 4 men jag glömde det.

20130124-123026.jpg

Smaklig måltid!

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

aversioner

Föräldraledighetsbloggar.

Mest lästa

  1. Sopiga snubbar i barnkulturen, del 1
  2. Fynd från 1998
  3. Att flytta för 345 gången
  4. Om vattkoppor och inställda planer
  5. 21.38 för tre år sedan