Bärs och brudar

Testat hos Unni v.23

Nu har det druckits öl igen! Eller öl dricker ju jag, Unni, hela tiden men nu några som jag inte testat på tidigare. I början av veckan var min kära mor på besök, så i måndags hade vi en egen liten ölprovning!

Ichnusa
Den här var en nyhet på Systembolaget vid Gamlestaden, och eftersom det stod att den skulle passa till skaldjur (vilket var kvällens middag) var det bara att testa. Den doftar och smakar som en pilsner. Svag, ganska söt smak som är väldigt lättdrucken. Och ja, den passade utmärkt till skaldjur!
Typ: Lager (4,7 %)
Betyg: 3 av 5
Pris: 15 kronor på Systembolaget

Pop Corn Hop Porn (Beerbliotek)
För det första, namnet? Lite väl töntigt. Mycket humledoft och smaken detsamma, nästan lite för mycket. En ganska besk smak med inslag av citrus (speciellt grapefrukt) som låg kvar länge efteråt.
Typ: IPA (6 %)
Betyg: 2 av 5
Pris: 29 kronor på Systembolaget

Sabotage (Beerbliotek, O/O Brewing)
Nu under sommaren är en kanske inte så sugen på att dricka stout, det är väl mer av en vintergrej. Därför blev jag glad av att testa den här! Doften samt smak liknar en stout, men känns inte lika tung att dricka. Den bör inte drickas för kall, utan kan gott och väl stå till sig lite.
Typ: Black IPA (6,6 %)
Betyg: 4 av 5
Pris: 29 kronor på Systembolaget

Timmermans Kriek Lambicus
Den här blev det till efterrätt och dracks med en bit mörk choklad vid sidan av. Stark körsbärsdoft och smak, vilket vad väldigt gott. Men det är ändå något med just körsbärssmak som enligt mig gör att det känns kemiskt? Eller så är det bara jag som ej är van vid körsbär i flytande form. Hur som helst väldigt god!
Typ: Lambic (4 %)
Betyg: 3 av 5
Pris: 19 kronor på Systembolaget

 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

En hundöl

En god vän tog med sig en överraskning till en fest vi var på i helgen. En hundöl! Alkoholfri och med en innehållsförteckning som, även om den inte är tänkt att drickas av människor, faktiskt inte verkade helt oäven. Vatten, kyckling- och biffextrakt, något som kallas ”råprotein” och malt. Som en proteindryck, fast för hundar. En första sniff ner i flaskan får en dock på andra tankar – det luktar inte gott om man är människa. Det är inga tvivel om att det är hundmat man har att göra med. Färgen liknar vilken öl som helst, ölen saknar dock kolsyra (rimligt).

Men eftersom han gjort sig omaket med att ta med den just för bloggen måste man naturligtvis prova den. Så vad smakar den då? Saliv, tyckte en. Gammal hundmat, tyckte en annan och att den kanske skulle gjort sig bättre ljummen än kall. Som hundmat luktar, med en ettrig buljongton och en sträv eftersmak tycker jag. En klunk och sen är man slagen. Enligt uppgift har ”alla hundar utom två gillat den” och det ska röra sig om ett hundratal. Köp den till din hund – men drick den inte själv.

Typ: Hundöl från Snuffle (alkoholfri)
Betyg: 0 om du är människa
Pris: 25 kronor på Franses 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

The Raw Law: Raspberry Weissbock

Bloggen fick en öl på posten, och den ska så klart provas. Det är Brutal Brewing som står bakom, och Raspberry Weissbock är en av ölerna som ingår i den limiterade serien The Raw Law. Som namnet antyder handlar det om en öl med smak av hallon, och det är en blandning av veteöl och tysk vetebocköl. Och nog doftar det hallon, minsann. I beskrivningen av ölen som vi fick med flaskan beskriver Brutal Brewing den som lätt rosaröd, det är den tyvärr inte men istället är den fint kolafärgad.

Smaken då? Vad gäller just hallon är doften bättre än smaken. Men den har en fin sötma som dröjer sig kvar, beskan är låg och vi tänker oss att den kan bli en bra sommaröl. Just fruktöl är nästan alltid gott, och det ska vi återkomma till i senare inlägg – det är ju trots allt snart dags att ta fram grillen.

Typ: Vetebock (8,4%)
Betyg: 3 av 5
Pris: 36,90 kronor, kommer vara beställningsbar via Systembolaget 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

En pilsner

På den senaste tiden har jag (Unni) varit förkyld och att dricka öl då är helt enkelt inte lika kul. Därför har det mest slunkit ner billig fatöl här och var, de behöver liksom inte smaka något speciellt. Men igår kunde jag andas utan att ha missbrukat nässpray så då passade jag på att testa Ekta Pils från O/O Brewing.

Den hade en fin gul färg och skummet försvann långsamt, men definitivt inte ölen. Denna dracks upp väldigt fort måste jag säga. En frisk smak med inslag av citrus, lite brödig och ganska mycket beska. En väldigt lättdrucken och fin öl som rekommenderas! Sedan kan det ha varit så att jag mest köpte den pga etiketten med målning av Ekta (Daniel Götesson) som är en av mina favoritkonstnärer. 

Typ: Pilsner (5,2%)
Betyg: 4 av 5
Pris: Runt 30 kronor

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

En folköl – ett helgtips

Idag är det folkölen vi ska fördjupa oss i. Just den här gången vill jag (Mathilda) tipsa om en riktigt fin öl: Black Apple (Dugges). Det är en suröl med smak av lakrits och äpple – och ja, ni hör ju att den är en potentiell vattendelare. Den är mycket riktigt sur, ordentligt sur faktiskt, och smakar mycket äpple. Riktigt mörkt röd och nästan svart i färgen. Men, det är ju varken färgen eller det sura som gör att man antingen avskyr eller älskar den – det ansvaret ligger på smaken av lakrits.

Det syrliga och smaken av äpple försvinner nästan direkt, och kvar blir smaken av lakrits som slår ut som en blomma i munnen. Jaaaa, jag fattar att det låter jättelöjligt men det är verkligen så. Den är söt, samtidigt torr, knäpp och helt enkelt jättegod. Lägg då till att det är en folköl, som du kan hitta i en vanlig mataffär eller beställa hem, så kan det inte bli annat än en fullträff.

Typ: Suröl (3,5%)
Betyg: 5 av 5
Pris: Runt 30 kronor

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

En Öl & Whiskymässa

Finalen av GBG Beer Week, En Öl & Whiskymässa, hölls på Svenska Mässan under fredag och lördag. Jag (Mathilda) tog min favoritperson med mig för att kolla in utställarna. Efter att ha tagit ett varv runt mässan, som var mindre än väntat,  var det dags för dagens första öl.

Mannen i Elixir Wine-montern tyckte att jag skulle ha en stout för att matcha mina helsvarta kläder. Äntligen någon som förstår mig! Så, första ölen ut blev en dansk stout, en Anniversary #2 från Stronzo. Stronzo grundades 2011 och den här ölen, som är en imperial stout lagrad på bourbonfat, togs fram till deras tvåårsjubileum. Bryggeriet gick i konkurs 2014 så det är mycket möjligt att det här är första och enda gången jag provar något från dem. God var den i alla fall.

Raskt över till Stigbergets monter. Där fanns, som vi hoppats på, Mazurka (Stigbergets och Omnipollo). Men tysk pilsner och jag kommer sällan överens, och heller inte den här gången. Tyvärr. Då var Uno (Stigbergets och Omnipollo) mycket roligare, en dubbel IPA som smakade mycket smör och tropisk frukt.

Beavertown hade mässan kanske mest hysteriska monter. På mig har det en mycket kraftigt avskräckande effekt, men eftersom den verkade funka för så många andra så vill man ju veta om det är något att hänga i julgranen. Jag drack en Black Betty (Beavertown), en svart IPA som varken lämnade mig glad eller ledsen. Men pluspoäng för snygg så klart. Minus för att den här sätter sig på hjärnan och vägrar försvinna.

Dugges Mikael Dugge Engström utsågs till Årets Ölgöteborgare på mässan, mycket välförtjänt, och det var en monter man inte gärna passerar utan att prova något. Av de sorter Dugges hade med sig var det bara två vi inte provat tidigare, så jag gav mig på Fresh6 (Dugges) som jag missade under deras tap takeover på Brewers förra helgen. Ännu en IPA och här började jag känna att jag inte riktigt kunde skilja dem åt men den var fin och absolut en öl jag gärna dricker igen.

Men, man kan inte gå på öl- och whiskeymässa och bara dricka öl. Sista stoppet blev hos Grönstedts där vi provade Petters cognac P.Lex och Grönstedts National, bägge för 2016. Här var jag och mitt sällskap inte överens, jag gillade National och han gillade P.Lex, men en mycket fin avslutning på mässan.

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Igår prick vid öppning befann vi oss på The Rover där Omnipollo höll till. De hade sju öl på fat, varav två gick att få soft served vilket betyder att de serverades med glass på toppen. Låter gott eller hur?

Vänster: Rocky road ”soft serve”. Höger: Hypnopompa Rum BA

Vi började med en av de öl som serverades med soft serve, nämligen Original Rocky Road Ice Cream. En väldigt nötig smak, ganska mycket beska men med en härlig doft. Ölen skulle ju serveras med soft serve, men tyvärr så smälte glassen direkt. Detta gjorde mig ganska besviken, men mest efter att ha sett alla bilder som Omnipollo själva postat på sociala medier på deras öl med soft serve.

Efter detta gick vi över till Hypnopompa Rum BA. Tyvärr var denna lite för spritig, romen tog över ganska mycket vilket för mig sänkte betyget rätt rejält. Visst att stout vanligtvis har hög alkoholhalt men när det märks av för mycket i smaken blir det bara tråkigt. När den hade fått stå ett tag var smaken betydligt trevligare, men det hjälpte inte för den var nog sämst hittills under kvällen. Kom på mig själv att sitta och tråna efter ett glas Anagram som stod bredvid.

Vänster: Selassie. Höger: En suddig Karluminium. 

Sista stouten för kvällen blev Selassie. Den hade mycket smak av kaffe, men vaniljen kändes knappt av alls. Någonstans här började jag nog tröttna på att dricka stouts och skrev bara ner i mina anteckningar “mkt bitter”.

Kvällen avslutades med Karluminium som var den andra ölen som gick att få soft served, men som vi av någon anledning hoppade över. Härlig suröl med smak av körsbär som var uppfriskande efter tre stycken stouts på raken. Jag (Unni) håller fortfarande på att lära mig det här med stouts. Hittills har jag kommit fram till att jag gillar väldigt söta stouts (typ Mocha Latte Stout mmmmums!), och de som dracks under kvällen hade alla en bitter grund. Lämnade i alla fall The Rover med en ny favorit bland surölen!

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Testat hos Mathilda vecka 11

Lovechild (Beerbliotek, Beavertown och Brekeriet)
Kombinationen suröl och saison låter väldigt lovande. Den doftar sura körsbär, lite godisliknande, men smaken är inte bra. Eller, den är märklig? Först tänker jag på spadet som gröna oliver ligger i. Och sen på något rengöringsmedel. Och sen tänker jag på stall, vilket väl är meningen, men på ett dåligt sätt. I eftersmaken kommer körsbären tillbaka, lite. Men hur gulligt det än är med ett kärleksbarn så blir överjäst och surt tillsammans tyvärr inte roligt någonstans.

Typ: Sour Saison (7%)
Betyg: 1 av 5
Pris: 36 kronor på Systembolaget

Rhubarbe (Brekeriet)
Den här ölen är en saison som är, vilket namnet antyder, jäst med rabarber. Färgen är jättefin och går från rosa till orange, men lukten är hemsk. Som en riktigt elak Havarti, fast värre. Den smakar rabarber – absolut. Men det räcker inte. Provade att hålla för näsan och dricka men nej. Saison är inte min favoritöl, och denna har definitivt inte gjort mig mer intresserad av att hitta en som jag gillar. Kan inte rekommendera den till någon och vill aldrig mer se den.

Typ: Saison (5%)
Betyg: 0 av 5
Pris: 25 kronor på Systembolaget

Twin Pines (Dugges och Wiper and true)
Det här är en riktigt bra öl. Kanske är jag lite mer välvilligt inställd efter två bottennapp, men den är verkligen god. Som en ljuvlig skogspromenad där man funderar över livet och tuggar i sig ett granskott emellanåt samtidigt som det porlar i en bäck någonstans och småfåglar kvittrar i ens öra att man är en bra person.

Typ: Imperial IPA (8,8%)
Betyg: 4 av 5
Pris: 36 kronor på Systembolaget

Imperial Biscotti Break (Ewil Twin Brewing)
Mmmmm! Som en espresso och en kaka i ett. Den är underbar, och jag har väntat alldeles för länge på att prova denna uppenbara guldklimp. Mörk öl är min bästa vän. Den är varken revolutionerande eller outstandig på något sätt men det är en lagom söt och jättegod stout. Väl värd att köpa!

Typ: Imperial stout (11,5%)
Betyg: 3 av 5
Pris: 50 kronor på Systembolaget

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

I lördags gick vi på tap takeover på Brewers Beer Bar. Dugges och Omnipollo hade sju kranar var och det hela var en del av GBG Beer Week. För det första: extremt roligt att se så mycket folk. För det andra: gulligt att se att så många besökare i Omnipollo- eller Duggeströjor. Kändes sektigt, på ett bra sätt, och litegrann som när Iron Maiden kommer till stan.

Brewers Beer Bar är jättebra på öl (och pizza) en helt vanlig torsdag också men den här gången, med två av Sveriges bästa bryggerier, var det så klart inget annat än svinbra.

Vi började med Mango Mango Mango (Dugges och Stillwater) och en Karluminium (Omnipollo). Bägge två är suröl och jag kan absolut rekommendera båda två. Vad Mango Mango Mango smakar är ju rätt uppenbart – mango! – och Karluminium har smak av körsbär. Den slår inte världens bästa körsbärsöl, Kirsch Gose (Victory) men det är ju en helt annan slags öl också.

Big Bang Beer (Dugges) var kvällens överraskning. Det är en barley wine, och därmed rätt alkoholstinn, och mer av en “kul upplevelse” än en riktigt god öl men absolut ett av de roligare inslagen på listan. Väldigt besk, väldigt mycket vört och väldigt fin i färgen.

Vänster: Mango Mango Mango och Karluminum. Vänster, högst upp: Anagram Maple. Vänster, längst ner: Big Bang Beer.

Amun (Omnipollo och The Veil) passerade obemärkt förbi. Flyktsoda (Omnipollo) var slut, vilket var synd för det är en mycket bra öl, och jag hann heller inte prova vare sig Shape Shifter (Dugges) eller Fresh6 (Dugges).

Kvällens stjärna? Anagram Maple. Anagram är en av de bästa stouts jag provat, kanske den bästa, och Anagram Maple har samma grund – alltså blåbärscheeseckake – men med lönnsirap. Det låter helt otroligt sliskigt, jag vet, men det är det verkligen inte. Den är alldeles svart i färgen, bränt sockrig och nästan helt utan smak av blåbär som annars märks så tydligt i Anagram. Får du chansen, testa den!

Efter tre timmar hade vi druckit oss igenom fem sorter var. Dugges val av öl slår Omnipollos – det var trots allt lite överdrivet med fyra sorters stout (varav två varianter på Anagram) av sju möjliga. Och då ska man ändå komma ihåg att jag (Mathilda) älskar stout. Men en mycket bra och väldigt rolig inledning på GBG Beer Week.

2 Kommentarer
 1. {{comment.comment_author}}

Bärs och brudar

Unni och Mathilda bloggar om öl. Vilken är godast, vilken ska du undvika och vilket ställe i Göteborg har den bästa? Det vet vi.

Mest lästa

 1. Omnipollo och Dugges tap takeover på Brewers
 2. Testat hos Mathilda vecka 11
 3. Omnipollo soft serve på The Rover
 4. En Öl & Whiskymässa
 5. En folköl – ett helgtips