Djungeltrumman­bloggen

Djungeltrumman guidar: Bokmässan

Bokmässan är rolig, trevlig och alldeles, alldeles svåröverskådlig. Vi har letat igenom mässtidningar, Facebookevent och litterära kändisars privata kalendrar (typ) för att hitta våra absoluta favoriter i lineupen.

bookbelle

Torsdag
Det bör påpekas att hela torsdag och halva fredag är någon slags bransch-grej, men vi tänker att det är bäst vi tar med saker därifrån också. Scrolla om du inte vill se!

Seminarie: Den dolda kvinnomakten
15.00–15.45 Arr: Bokförlaget Atlantis och Carlsson Bokförlag
Visst är det lite skralt med kvinnor i historieböckerna? Det beror, hör och häpna, inte på att kvinnor inte gjort nåt värt att skriva ner, utan bara att män, återigen hör och häpna, ansetts vara viktigare och bättre. Alexandra von Schwerin, Eivor Martinus och Ebba Witt-Brattström diskuterar denna vita fläck i Sveriges historia.

Monter: Bang samtalar med Majsa Allelin
15.00. Bangs monter: B04:39
Majsa Allelin har varit aktiv i Pantrarna, men är numera doktorand i Socialt arbete, om motstånd och organisering. Sen är det ju också så att allt som Bang rör vid blir till asbra.

Seminarie: Kaffets svarta ursprung
17.00–17.45 Arr: Se människan/Svenska kyrkan och Sackeus
Kaffe tar de flesta av oss genom tentaplugg och jävla jobbperioder, men de som tillverkar det bruna guldet (det där lät sjukt äckligt) har det inte direkt lika gött. Fransisco van der Hoff Boersma har skrivit boken De fattigas manifest och är en av initiativtagarna till Fairtrade. På torsdag eftermiddag kan du tjuvlyssna på ett samtal mellan honom och Jonas Ewald, ”Senior Lecturer (PhD), Peace and Development Studies, Linneaus University”. Copy paste på den där sista delen, alltså.

Fest: Galagos Bokmässefest
20.00-02.00, Pustervik
Galago firar att borgarnas valförlust tillsammans med Teg Publishing. På scen står finfina lineupen Mattias Alkberg och Mansion, och skivspelandet står bland andra Elin Grelsson Almestad och Andreas Mattsson för.

bokgif2

Fredag

Monter: Kropp, kön och seriekonst
14.30-15.00 Kulturtidskriftsmontern B02:41
Liv Strömquist kan vara mässans drottning och vi, precis som alla andra, planerar att se henne vid så många tillfällen som möjligt under helgen. Här har Ottar ordnat ett samtal om det kvinnliga könet, sexualitet och serieskapande med Nina Hemmingsson och Liv.

Seminarie: Tove Jansson 100 år
16.00-16.45, Arr: Schildts & Söderströms, Rabén & Sjögren och Norstedts
I år skulle fantastiska Tove Jansson ha fyllt hundra år, och det måste förstås uppmärksammas ordentligt. Här samtalar Sara Bergmark Elfgren, författare, Sophia Jansson, Toves brorsdotter och konstnärlig chef vid Moomin Characters, Boel Westin, professor i litteraturvetenskap, och Tove Janssons förläggare Helen Svensson om Tove Janssons liv och verk. Det låter hur fint som helst, ju.

Monter: Gränser, migration och människosyn
15.00, Arr: ABF B09:19
ABF har ett ordentligt monterprogram i helgen, men just på fredag klockan tre är det migration som ska diskuteras. På scen ser du David Qviström och Erik de la Reguera, som diskuterar nationalstatens besatthet vid gränser och dess konsekvenser.

Fest: Bangs stora Bokmässefest
21.00-03.00, Yaki-Da
Bangs fest är ett lika självklart Bokmässe-inslag som kulturtanter i tjocka bågar och att Leif GW nästan somnar på en stol. Den här gången har magasinet bokat Joy M’Batha och Ikhana till Yakis scen, så räkna med stora mängder rumpskakande feminister!

Fest: Glänta och GIFFs Bokmässefest
20.00-03.00, Pustervik
Det är uppenbarligen hiphop-akter som gäller på festdelen av årets mässa, på GIFF och Gläntas fest står Mack Beats, Rosh
och Etzia på scen. För skivspelandet står ordentliga mängder författare och en och annan dj.

bokgif

Lördag

Seminarie: Riv alla tempel
10.00-10.20, Arr: Bokförlaget Atlas
Henrik Bromander, som vi intervjuat i senaste numret av Hela Stan, skriver om kroppsbyggarkulturen i sin debutroman Riv Alla Tempel, och på Bokmässan ser du honom diskutera hur bilden av den manliga kroppen förändrats, med förläggaren Johan Hilton.

Seminarie: Populärkultur mellan raderna
12.30-12.50, Arr: Natur & Kultur
Klas Östergren diskuterar romanen Twist, musik, litteratur och Hitchcock med förläggaren Stephen Farran-Lee. Var finner Östergren sin inspiration? Vi räknar med fullsatta platser, så kom i tid.

Monter: Flumskolan
15.20, Aftonbladets Monter (Den ser ut som att någon klätt in en lägenhet i plast och sen dödat jättemånga människor där)
Flumskolan ska diskutera Johan Staël von Holsteins självbiografi Inget kan stoppa oss, och det kan ju inte bli annat än fantastiskt. Anna Charlotta Gunarsson, Mats Jonsson och Judith Kiros medverkar.

Seminarie: Kvinnor ritar bara serier om mens
16.00-16.45, Arr: Kartago
Mer Liv, tack! Att hon valde ämnet mens i sitt sommarprat förra året resulterade i en Facebooktråd där kvinnor berättade historier om mens. Tråden resulterade i en antologi, där 35 kvinnliga serieskapare medverkar, som fick samma namn som seminariet. Liv Strömquist och Sara Olausson diskuterar med moderatorn Karin Adelsköld.

Fest: Nöjesguidens Bokmässefest
22.00-01.00, Scandic Rubinen
Nöjesguiden gör sig mer och mer hemmastadda på Scandic Rubinen, och tar varje tillfälle att fixa fest där. Eller ja, åtminstone om tillfällena heter Way Out West eller Bokmässan… Ta dig upp på takterrassen, eller lyssna på dj:s från bland andra Rättviseförmedlingen.

bokgif3

Söndag

Seminarie: En kvinna bakom masken
12.00-12.45, Arr: Norstedts
I Den lysande världen skriver Siri Hustvedt om Harriet Burden, en konstnär som är trött på att bli förbisedd på New Yorks konstscen och därför skapar manliga konstnärsalias. Här talar författaren med litteraturvetaren Ingrid Elam.

Monter: Jesper Waldersten berättar om Allt brinner!
15.00-15.20, Arr: Kartago
Och så här avslutar du då din Bokmässehelg, med att lyssna på när Jesper Waldersten berättar om hur han bygger sina universum. Visst låter väl det som det perfekta slutet, ändå?

Hela helgens program hittar du på Bokmässans hemsida.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!