Djungeltrumman­bloggen

Dylanifiera mera!

Ge Nobelpriset till en låtskrivare? Låtar är väl inte litteratur? Det var många som ställde sig frågande till Svenska Akademiens val att ge årets litteraturpris till Bob Dylan. Själv studsade jag också till först, men har landat i att jag tycker det är ett både rättvist och roligt val.

Sydsvenskans Per Svensson var en av de kritiska rösterna mot årets val av litteraturpristagare. I ett underhållande YouTube-klipp kallar han det bland annat ”en Trumpifiering av Nobelpriset” – och först var jag beredd att hålla med honom. Men ju mer jag tänker på det, desto roligare känns det att Bob Dylan fick årets pris. Dels för att det erkänner värdet i muntlig litteratur, men också för att Dylan är så långt ifrån Trump man kan komma.

På tidningarnas förstasidor, som den senaste tiden dominerats av Donald Trumps ansikte, blir det ett välkommet avbrott att se en helt annan sorts representant för det stora landet i väst. Som genom sitt skapande protesterat mot just den girighet och det politiska spel som Trump i mångas ögon är en symbol för. Tack för det, Akademien! Men nästa gång blir det en kvinna, eller hur?

Trevlig helg!

Hälsningar,
Maria Kopp
Chefredaktör Djungeltrumman

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!