Djungeltrumman­bloggen

Hej Ida Redig!

Även fast radio kanske känns något förlegat när det kommer till mitt-i-veckan-fest så är Sessions-kvällarna med P3 snarare motsatsen. Här presenteras nämligen det mesta inom bra och ny musik! På onsdag direktsänds kvällen med Ida Redig och Midaircondo på Radiohuset här i Göteborg; alla är bjudna, alla får komma – helt gratis! Vi hade ett litet snack med musikrediga Ida och pratade om helomvändnignen, spelningen och mästerplanen. 

Processed with VSCOcam with t1 preset Foto: Linus Morales

Hallå Ida! Hur mår du?
– Hej! Jag mår bra!

För de som inte vet vem du är, presentera dig själv!
– Jag är artist och har släppt två album tidigare och släpper fler under året. Jag driver även min egen studio i Göteborg där jag sitter 8-17 måndag till fredag, skriver låtar, spelar in och producerar både till mig själv och andra. Utöver det kan det vara kul att veta att jag är från Göteborg, gillar tennis, springa, dansa, musik, gå ut och äta.

Från vad jag förstår så har det hänt en hel del sen debuten 2010, musikmässigt alltså, exempelvis att du skaffade dig en egen studio och gav dig in på ett nytt musikspår?
– Ja precis, efter det första albumet tyckte jag dels att det blev för många kockar, det tog lång tid att göra det för alla skulle ha en åsikt och sätta fingret på det och det slutade med att jag spelade om hela skiten och gjorde det som jag ville ha det. Men efter det så satsade jag allt på att styra sakerna själv och det resulterade i studion. Jag älskar min studio och är sjukt nöjd med den. Men den bidrog till ny kunskap och det var riktigt kämpigt i början i studion med att lära sig alla saker, sitta sena nätter och titta på guider på Youtube, köpa pluggar, kompressorer, in och ut ur musikaffärer osv. Men jag gillar utvecklingen, studion öppnade många dörrar och har gett mig ett bra kontaktnät till att kunna skapa bred musik och fokusera på att göra bra låtar. Jag är faktiskt en jävligt bra låtskrivare, producent och tekniker och många blir förvånade då de kommer förbi mig på jobbet. Men studion gav mig det nya spåret. Jag har en katalog med säkert 200 låtar. Ett år räknade jag ihop att jag skrivit minst 1 låt per vecka under ett år.

Hur kom det sig att du lämnade den akustiska Standing Here, helt vände om, levererade Thou Shall not be a Pussy och nu ba dansvänliga Ghost?
– Jag har inte lämnat den akustiska banan helt, man kan säga att jag tagit en paus från den, men mellan de två plattorna så finns det som sagt mer låtar. Lyssnar man på dem så ser man utvecklingen i mitt musikskapande. Men jag trivs väldigt bra i den musik jag gör, speciellt i den jag gör nu. Den kommande plattan “I Will Fight That Man, I Will Fight Anyone” är helt magisk, den levererar och under året är tanken att släppa upp en hel del mer musik. Ett problem som uppstår med det är hur man ska släppa upp den nya musiken. Allt man gör när man släpper upp musiken är ju en del av en större plan. Man vill kunna få folk att hitta låtarna och hinna lyssna.

Du har ju en hel del material att skryta med, vad skryter du helst om när det kommer till din musikkarriär?
– Min musik, mina kunskaper i att kunna skapar låtar och att jag är en jävligt bra liveartist. Den kombon är oslagbar.

Om din musik istället var en film, vilken film blir det då?
– Jag har och har haft synkar i reklamfilmer och långfilmer och jag gillar när de pitchat den helt perfekt, alltså att en annan person har fått en feeling för min musik och vill ha med en låt. Det blir levande när man sedan får se det. Men på en av mina kommande låtar har jag faktiskt låtit filmen ”Falling Down” inspirera mig i textskrivandet. Du vet den filmen om en vanlig familjefar som en dag får ett frispel då han sitter i en bilkö, blir knäpp och börjar skjuta massa människor. Men det är svårt att välja en, jag skulle nog ta “En Oväntad vänskap”. Jag har aldrig tyckt om eller skrattat så mycket åt en film!

 

”Jag är faktiskt en jävligt bra låtskrivare, producent och tekniker”

 

Vad händer framöver då, det ryktas ju om en massa släpp här nu 2015, kan du ge oss en lite skvaller?
– Ja exakt! Jag kommer ju släppa mina 4 EP:s med där varje platta har sitt egna sound. Det är inte reagge, hiphop och sedan Black Metal, utan det håller ihop med en rödtråd, det är ju ändå jag som sjunger. Men jag kan skvallra om att till dessa EP:s finns ytterligare låtar som bygger det hela till fyra album. Så egentligen är det fyra album som jag skalat ner. Vissa tror att jag ska göra någon klassisk EP-resa – “Vet man inte vad man ska göra så släpper man EP”. För mig är det tvärtom, jag har min masterplan. Jag vet precis vad jag ska göra. Att släppa en EP är business. Att släppa album gör jag för att jag kan och vill, till mina fans. Men som sagt business är business. Jag hoppas kunna släppa upp några av dem som fullängdare på vinyl faktiskt. Utöver det så jobbar jag med två sidoprojekt, jag tror starkt på båda, men det ena projektet tror jag kommer sticka till toppen. Men när det kommer får förbli hemligt.

På onsdag står du på scen! Ja! Men du, för de som inte riktigt vet vad en Sessions-kväll tillsammans med P3 är, berätta!
– Ja, och jag är sjukt peppad! Det är en spelning i Radiohuset (Sveriges Radio) i Göteborg med publik och som dessutom sänds direkt i P3. Så har man inte möjlighet att ta sig till Göteborg kan man sätta på radion och höra hela spelningen där. Kan man så rekommenderar jag att gå. Det är dessutom gratis! Man behöver bara anmäla sig på hemsidan. Jag utlovar bara nya låtar och jag hoppas vi fyller stället.

På tal om att spela live, har du någon bra story att berätta om någon gång som du stått på scen?
– Jag har ingen galen scenhändelse! Men när vi körde på Umeå Open förra året så, mitt i Shout tror jag det är, slår hela PA av och på en kort sekund, alltså main PA och P3 bandar mitt gig och ingen fattar något, för jag fortsätter sjunga, men inget ljud eller något kommer ut. När Musikguiden i P3 sedan körde ett par låtar från giget så var det med. När man lyssnar fattar man det fortfarande inte. Hahaha. Annars en spelning som jag är sjukt nöjd med där allt klaffade var Kentfest i Stockholm. Jag hade kört i Göteborg innan och det blev lite strul med tekniken på sista låten och Front of house skar en del i min bas. Så jag gick igenom allt och skrev en till låt och sedan levererade jag. Grym känsla!

Vi har lyssnat på dig hela dagen idag på kontoret, vad har du lyssnat på?
– Nice!! Jag har mixat Britney Cusada & Pablo Sanchez i studion hela dagen. Räknas det som att “lyssna på”…?

Jadå! Slutligen, du får säga precis vad du vill till vem du vill – men säg det nu!
– Phoenix du är bäst.

Moa Händén

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!