Djungeltrumman­bloggen

Hela Stan bjuder både in till releasefest för #13 och vernissage! Tillsammans med TT Testar vill vi uppmärksamma det svenska landslaget i amerikansk fotboll, detta med en rad porträtt signerade Mats Bäcker. Ylva & Ylva och Djungeltrummans damkör står för musiken, du och en vän står för intrigerna. Välkommen!

TT_Gbg_vernissage_FB

Nu på onsdag, den 29/10. Vi öppnar dörrarna 17.00 och håller på till 21-snåret. Utanför Urban Artrooms garageport serverar grymma foodtrucken Hola Ceviché göttigt käk till specialpris. Vi står för dryck och de sedvanliga lättsaltade chipsen. Glöm inte att osa nedan!

Att Sverige har ett av de bästa landslagen i världen i amerikansk fotboll – och att VM kommer hållas i Sverige under 2015 – är något som är okänt för de allra flesta, nu har fotografen Mats Bäcker porträtterat laget. Eftersom många av bilderna, som också används i TTs egna kampanjer, nu visas i en helt ny kontext ställer utställningen frågor som ”vad är reklam?” och ”vad är berättande?”. Berättande och reklam säljer inte bara en historia eller en vara, utan stimulerar våra sinnen på flera vis.

– Jag ville ha rörelse, nerv och kort skärpedjup, berättar Mats Bäcker. Samtidigt ville jag ha en blandning av hårda kontraster och mjuka hudtoner. Jag vill få fram att det är starka och coola, men ändå vanliga tjejer som sliter hårt i en tuff sport.

Det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll är nästan helt okänt trots att laget är bland de bästa i världen.

– Då båda mina söner har spelat amerikansk fotboll fångade projektet och framför allt laget genast min uppmärksamhet. Jag vet hur hårt tjejerna sliter och hur lite uppmärksamhet de får och därför bidrar jag gärna. I vanliga fall jobbar jag enbart med artister i min studio så att fotografera människor utan fotovana var en spännande utmaning, säger Mats Bäcker.

PS. Du känner kanske mest igen namnet Mats Bäcker från ikonsika bilder på världens största rockprofiler – Iggy Pop, Tina Turner, David Bowie, mfl. Inte omöjligt att du har ramat in den här legendariska fuck you-bilden på Iggy.

[gravityform id=”20″ name=”OSA till Hela Stans releasefest och vernissage på Urban Artroom, onsdag 29/10″]

Om Mats Bäcker

Mats Bäcker började i slutet av 70-talet, som elev på fotogymnasiet i Malmö, att fotografera rockmusiker som frilansare åt bland annat Aftonbladet. Då tog Mats den legendariska bilden på Iggy Pop i Köpenhamn 1977. Ett par år senare var Mats med och startade tidningen ”Schlager – den enda rocktidningen” som var bildmässigt banbrytande och distanserade sig från de gängse idolbilderna. Bilderna var grafiska, enkla, svartvita och närgångna. Rockbilderna har sedan dess visats världen över under soloutställningen ”Raw Power” som även getts ut som bok. Mats är utbildad vid Konstfack och har lång erfarenhet av att fotografera scenkonst som teater, dans och opera.

Utställningen visas 30/10-1/11 på Urban Artroom i Göteborg.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!