Djungeltrumman­bloggen

Världen enligt YouGov

När jag gick in på metro.se igår möttes jag av tre rubriker högst upp på siten. Samtliga handlade om Sverigedemokraterna. Samtliga handlade om partiets framgång.

Högst upp fanns ”YouGov: Nu är SD Sveriges största parti” följt av  ”Forskaren: SD:s framgång unikt i svensk partihistoria” och ”SD: Tabun kring invandringsfrågan har släppt”.

Internetskämten om YouGovs pålitlighet (eller snarare brist på sådan) lät inte vänta på sig. Bland annat twittrade @skrivbent: ”Woho, enligt en färsk undersökning från YouGov är min kuk 25 cm lång!” Samtidigt som många påpekade faran i att förlita sig på självrekryterade undersökningar (till exempel här och här). Det visade sig så småningom att SD nog inte alls var störst, senast någon mätte ordentligt vill säga.

Det går fort nuförtiden. Det jagas klick, trafik och virala effekter. Och jag begär inte att någon ska låta bli att skriva om Sverigedemokraterna, tvärtom. Men det är en kritisk granskning som behövs, inte sensationsrubriker baserade på tveksamma siffror. Bättre kan ni, Metro.

Maria Kopp

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!