Dadgostar Empire

Det är mycket nu med Svenska Akademien. Nu senast gick Horace Engdahl ut och hade en åsikt om Sara Danius arbete (”sämsta sekreteraren sedan 1786”). Föga förvånande eftersom Horace Engdahl a) är en man som är expert på ALLT (läs hans böcker så förstår ni) och b) är en man som antagligen levde 1786 och kan rapportera.

Horace Engdahl är en människa som skriver mycket aforismer. En aforism är följande:

Aforismen är som en cykel. Den saknar stöd åt sidorna och måste därför vara i rörelse från första till sista bokstaven. Vissa aforismer är rentav som en enhjulig cykel. Den har inte stöd från något håll och håller sig ändå upprätt: rena cirkusnumret.

Källa: Wikipedia-sidan om aforismer av Horace själv.

Horace är lite som min farsa när vi kollar på fotboll. Farsan verkar alltid veta vad domaren hade kunnat göra bättre, och bortalaget och hemmalaget och alla tränare och alla… ja, ni förstår. Man hade kunnat låta farsan göra allt sportrelaterat och Horace allt kulturrelaterat och sen hade man kunnat avveckla resten av befolkningen?

Farsan, Horace och Leif GW. Tidningarna är fan besatta av Leif GW? Omg. Oavsett nyhet kommer rubriken: ”LEIF GW HAR EN ÅSIKT OM DETTA, HUR SKA NI FÖRHÅLLA ER”


En man som kan förklara olika saker för dig… ett levande uppslagsverk

”Sådant som folk ältar dagligen förstår de minst, tillexempel ’krisen i samhället’. Det är fördomarnas område. Fråga mig därför inte ’vad jag håller på med’, svaret är ingenting värt. Däremot åtar jag mig att tala någorlunda förnuftigt om exempelvis barocken, som jag knappast ägnat en tanke på tjugo år.” – ett helt seriöst citat ur en av Horace böcker

Kanske kan Horace ”åta” sig att någorlunda förnuftigt om exempelvis den kraftiga patriarkala strukturen som återigen dodgar allt motstånd samt det bisarra faktum att den här 1700-talsfesten fortfarande existerar i en ”demokrati”? Tänker att det knappast är något Horre ägnat en tanke på tjugu år… Eller?! Eller ligger frågan för nära ”vad håller du på med?”

För i så fall är ju svaret ingenting värt…

Känns lite vagt.

Det finns massa extremt roliga grejer med Akademien, bland annat deras kopplingar till kungen. Akademien verkar allmänt extremt besatta av att vara intellektuella, deras slogan är ”Snille och smak”. Jag tänker om det är en grej, en enda grej jag inte kopplar till vår käre konung så är det väl………………SNILLE?

”Jag är beskyddare för Akademien, som kungar varit under många generationer. Det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått men jag hoppas att vi kan lösa den på något sätt. Alla problem är ju till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare. Låt det bara ta lite tid, det kommer att ordna sig. De tänker igenom situationen och det pågår ett arbete. Det kommer att bli något bra av detta.”

Problem ÄR ju till för att lösas. He’s not wrong. Eller?

Förutom problemet med mäns våld mot kvinnor, den här pyttelilla detaljen. Jag snackar förstås om – trumvirvel –

JEAN KLÅÅÅÅÅÅD! Kulturprofilen. Älskar benämningen ”profil”, vem fan visste vem den här mannen var innan anklagelserna? Extremt rika människor är aldrig ”profiler” i bemärkelsen folkliga på något sätt, det är det som är tricket, man håller sig lite i skymundan. Annars kanske folk märker att man har apmycket para som egentligen tillhör befolkningen? Eller åtminstone kulturen i samhället, som det var tänkt från början?

För verkar ju som att vi verkligen, verkligen måste ha saker och ting som de var TÄNKTA FRÅN BÖRJAN i just det här sammanhanget? Till skillnad från alla andra sammanhang? Just eftersom det tillexempel inte väljs in nya människor till Akademien, utan vi låter hellre stolarna stå tomma eftersom vi MÅSTE

MÅSTE
MÅSTE
MÅSTE

upprätthålla THE ORIGINAL STADGARNA

Vem var då the OG of Svenska Akadamien? Den här mannen:


G

Gustav III. Kingen. Man hittar sånt här om Gustav den tredje: han införde kulturgrejer. Han älskade kultur. Men också typ:

”Gustav III var personlig vän med det franska kungahuset och engagerade sig i motståndet mot den franska revolutionen. Den franska kungen Ludvig XVI ansåg att han fått sin makt av Gud. […] Bara tanken att simpla bönder och borgare kunde ta makten från en kung, en enväldig kung som fått sin makt av Gud, var hemsk. Bönderna hade till och med fängslat både kungen och drottningen av Frankrike. Men det fanns också en oro hos Gustav III. Om en revolution kunde ske i Frankrike så kunde den också ske i Sverige. Han gjorde vad han kunde för att ge hjälp till Frankrikes kungahus och tryckte samtidigt ner all opposition mot sig själv i Sverige med järnhand.”

Det här med att uppleva att man fått sin makt av Gud påminner lite om några andra gobbar :—)

Hur som helst, visst, stadgarna har fräschats till lite genom åren. Man hatar exempelvis inte kvinnor lika mycket. Inte lika mycket. Fast ändå lite? Vi kommer här osökt tillbaka till:

Snart får vi införa en egen jingel till den här mannen. Att stormen kring Jean Claude framförallt handlar om att hans klubb (eller vad det är) läckt Nobelpristagare är såå classic.

För vem fan bryr sig om att den här mannen förgripit sig, under flera års tid, på ett tvåsiffrigt (that we know of) antal kvinnor? Att 18 kvinnor vittnade om systematiska övergrepp i en artikel i DN för inte så länge sedan?

– Han höll fast mig och verkligen tafsade, över hela kroppen. Jag lyckades slingra mig loss och röt till och då sa han ”med den attityden kommer jag se till att du inte blir långvarig i branschen” och ”vet du inte vem jag är gift med?”. Jag visste inte alls vem han var då, säger journalisten och författaren Lena ten Hoopen (tidigare Sundström) till DN.

Detta är liksom en petitess. Vem fan bryr sig om kvinnor? Ingen. Det viktigaste är liksom att den här mannen har gått runt och sagt till folk: ”brush, jag vet vem som ska få Nobel, det är han… vafan heter han… han som Sigge Eklund älskar att prata om när han inte pratar om sig själv eller saker han vet som ingen har frågat om… du vet… den där mannen som redan är en extremt känd musiker…..?”

Hehe. Asså, jo, jättedåligt. Men återigen: alla visste nog vad den här mannen höll på med och hans ”intresse för unga kvinnor”. Men det är standard? Man betvivlar inte en mans intelligensnivå för några simpla övergrepp? Det är ju inget avvikande, direkt…

Eller vad menar man?

Och sen att Kristina F ägde halva Forum, blabla. Det ligger väl bara exakt i linje med övrigt maktmissbruk i Svenska Akademien? Det känns ju som nånting som skett konsekvent?

Eller just det, sexuella övergrepp är ju inte maktmissbruk!!! Det är på sin höjd ÅSIKTSFRÅGOR.

Till skillnad från det ANRIKA NOBELPRISET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Då jävlar SPRINGER alla den här mansflocken till typ Kulturnytt på p1 och är JÄÄÄTTEJÄTTEbesvikna på HANTERINGEN AV SITUATIONEN!!!!

Asså vad gör dom här människorna ens som kan vara sååååååååååååååå exklusivt? Dom kan ju inte ens välja in nya människor (trots att landet kryllar av författare eller?) eftersom de måste hålla sig till sin enoooooooooooooorma exklusivitet och sina ”stadgar”.

Kanske tappar de bort sig i några av sina tusentals fastigheter som de äger? Kanske bygger de kojor av sin enorma förmögenhet som de alltid är väldigt ”förtegna” om? Skriver de nya ord i sin Nya ord-bok (typ Klas Östergren har målat framsidan)?

Inget av det här får vi veta pga tystnadsplikt. Nähä. Får man anmäla sig till en sån här klubb? Säga såhär:

Vi ger ut en ordbok om året och väljer Nobelpristagare (nästa år kanske Jay-Z? Dr Bombay?) och kanske ger lite pengar till några roliga författare, men också till en av medlemmarnas ökända övergreppsman.

? 😀

Jag antar att kapitalismen alltid ser ut såhär. Typ två personer ska få alla pengar och sen ska vi vänta på att de ska ge ut pengarna i form av ”stipendier” och sen vara jätteglada och säga såna här saker: ”de finns faktiskt till för att ge stipendier.”

Pallar ej. Kan det inte åtminstone vara någon annan än mr Åta sig att tala förnuftigt om barocken?

He’s sooooooo lame

Tänk att Ebba Witt lyssnade på den här mannens åsikter i typ 200 år (sedan 1786?) innan de skilde sig? Shoutout GF

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}