Dadgostar Empire

HOUSE OF HORROR (ENGDAHL)

Jag bestämde mig för att låna två av Horace Engdahls böcker häromdagen. Jag ville ge det en chans. Nu är inte jag Horace Engdahls största fan, kanske, efter Liv & Horace-gate (programmet gick ut på att Horace förklarade olika saker för historiens största geni Liv Strömquist medan de drack öl i valfri europeisk stad, varvat med att han skulle fråga folk om vägen på tyska eller franska. Vad vi tog med oss från programmet som skulle handla om gamla författare: Horace Engdahl är jättebra på att förklara saker. Horace Engdahl kan olika språk.) men tänkte att jag kanske kan bli positivt överraskad. Änna?!

Han är ändå en apkänd litteraturmänniska.

Horace Engdahls böcker ”Meteorer” och ”Cigaretten efteråt” (cringetitel) är såhär: korta snapshots, allt från en mening till två sidor, som helt seriöst går ut på att han förklarar hur valfritt livsfenomen ligger till. Han känner sig som en otroligt begåvad människa och det är inte snack som saken. Det är inte ”jag tänker att…” det är: såhär ligger det till. Han förklarar exempelvis hur gruppen ”intellektuella människor” fungerar. Han förklarar hur galna människor fungerar. Han kan saker om män. Han kan saker om kvinnor. Om politik, om barocken (”fråga mig något om barocken…”), elitism, allt mellan himmel och jord. Exempel:

”Realismens födelse? Balzac tar Merciers empiriskt exakta Paristablåer och lägger drömmens färger på dem. ‘Så verkligt!’ säger vi.”

Man ba okej ”Horace” berätta mer om REALISMENS FÖDELSE. Som ni märker också sjukt mycket namedroping av olika historiska gubbar.

Annat exempel:

”Vi kallar ett konstverk misslyckat när det går utöver gällande mått utan att genom sitt exempel ändra på skalan. I annat fall kallas det banbrytande. Vill man överträda smakens regler, måste man ta ledningen.”

Här är det också kursiverat för att man verkligen, verkligen ska insupa denna utsökta lärdom.

Min favorit hittills är dock:

”Det värsta en man kan göra en kvinna är att vara obetydlig.”

hahaha asså… Är det verkligen det värsta tho? Om vi allihop, kollektivt, tänker jättejättehårt. Vad är det värsta absolut värsta en man kan göra en kvinna………..

……………………….

är inte det störigaste med män snarare att de ska vara så himla betydliga hela tiden? Det är helt seriöst min enda önskan om jag tänker efter hahaha att män ska vara lite obetydligare

Okej, en sista:

”Det finns ingenting så buffligt som bristande auktoritet.”

Jag slog upp ordet buffligt och hittade bland synonymerna Virtanens älsklingsord ”tölpigt”. Han använde det ordet angående att han drogat och våldtagit andra människor. Horace ba ”det där må vara tölpigt (buffligt) MEN har du hört talas om BRISTANDE AUKTORITET…”

Jag fattar ingenting. Det är liksom allt. Alla de här ”lärdomarna” får varsin egen (!) sida i boken? Kan någon tyda Horace 🙁

Han gör också olika övergripliga sammanfattningar om ”demokrati” och ”politik” och ”samhällsfrågor”. Det har nog inte alls att göra med att han är en ultrarik ultragubbe med oändligt kulturellt kapital som är besatt av sig själv.

Det har nog att göra med att han helt enkelt är så fucking jävla vis.

Politiker, relationsexpert, människokännare, litteraturvetare… wow. Säkert typ rörmokare också? Och kock, sjukskötare, arkitekt, lärare, grafisk designer, fiskare, avloppsdykare? Inte helt orimligt. Nu när vi ändå är igång.

Okej EN SISTA:

”Du skall titta på människorna omkring dig och säga dig att deras efterfrågan på din uppgivenhet är mycket begränsad.”

asså what does that even mean dude!!! Skämt åsido: DU kanske skall titta på människorna omkring dig och säga dig att deras efterfrågan på din kunskap är begränsad?

Mannen har ju för fan skrivit en fackbok i ämnet Exakt Allt.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}