Dadgostar Empire

icke-frågor får inga svar

Igår läste jag en artikel i SvD om anhöriga till människor med psykiska problem. Det stod att närstående själva riskerar att bli sjuka och “kan hamna i ett svårt utanförskap där man känner sig isolerad och otillräcklig”. 

Samma kväll såg jag sista avsnittet av Modellflickor, där 26-åriga Andrea berättade att hon i flera år brottades med ätstörningar, vilket i sig naturligtvis är fruktansvärt. Men vad som framförallt gjorde mig förkrossad och förbannad och besviken på vårt otroligt primitiva och förlegade samhälle, var att hon – vid sidan av anorexian – förde ytterligare en kamp. En kamp för att ingen i hennes familj skulle märka eller påverkas av hennes sjukdom. Den då 18-åriga Andrea grät tyst under täcket om nätterna eller gick ut i skogen där ingen kunde se eller höra. 

Vad som slår mig när jag funderar kring varför hon resonerade på det här sättet är att jag inte är förvånad. Inte ett dugg. För samhället vi byggt åt vår unga, skolverksamheten och förväntingarna har ingen som helst plats åt ätstörningar eller hjälpmedel för anhöriga. Vi lyssnar på politiska debatter och det talas om effektivitet och vinster och tillväxt. Ut i arbetslivet! Orka! Sänk a-kassa och bidrag och medel åt hjälporganisationer så att folk skärper sig, för guds skull,

SLUTA GNÄLL OCH BÖRJA ARBETA!

Ingenstans finns plats åt ångesten. Ingen ficka där man kan stoppa den, ingen högtalare där man kan ställa sig och vråla att det här inte håller. Att pressen är för hög, jag kan inte, vågar inte, orkar inte. Det finns ingen plats för Andrea eller närstående. 

Jag minns på mellanstadiet då vi hade en skolkurator. Hon var där ungefär en timme varannan vecka. Ibland vid ännu färre tillfällen. Och det var helt normalt. Inga konstigheter – det finns helt enkelt inte pengar till att förbättra situationen. Ingen har satsat. Vad sände det för signaler til femteklassarna, måntro? Planterades där kanske redan då tanken på att det där molande, gnagande mörkret man har någonstans inom sig hör hemma där inne? Ingen verkar ju bry sig. Inte en enda, sketen peng har lagts på ett få dit en enda person som bara LYSSNAR. Ingen säger åt unga att alla känslor räknas och är viktiga, oavsett vem dom tillhör eller vad det handlar om. Det är en icke-fråga i den dunkla, rentav pinsamma värld vi byggt åt oss själva. 

Jag försökte kontakta Ungdomsmottagningen i Botkyrka för några veckor sedan i hopp om att få tala med vem som helst som ville lyssna. Flera gånger, vid olika tillfällen, ringde jag utan att få svar. Jag kom inte ens till en telefonsvarare. När jag mailade fick jag att autosvar om att den där adressen – den enda adressen som fanns på hemsidan – inte ens existerade. Skandal, kan man tycka, va? Är det inte ren och skär skandal att Andrea grät i sin ensamhet eller att Botkyrkas ungdomsmottagning inte har en mailadress? 

Nä. Skandal, tycker politikerna, är hotet om ISLAMISERINGEN. Skandal, tycker politikerna, är antalet människor som är “för lata” för att jobba. Ungas hopp och drömmar rinner iväg utan att någon sätter stopp och jag skäms, jag skäms verkligen, över hur de blir bemötta. 

När ska vi våga prata om hur vi mår? 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}