Dadgostar Empire

Svårigheter

Det här med kön är extremt knepigt. Ingen kan ha undgått de oändliga debatterna om språkbruk och transkamp. Och jag tycker att det är viktigt och svinbra att utvecklingen går framåt fastän vi förstås har lång väg kvar att gå. Det är bara en sak som gör mig väldigt, väldigt ledsen.

När jag inkluderas i gruppen ”icke-män”.

Missförstå mig inte – det är jättebra att vi introducerat transbegrepp. Men är det verkligen ett steg för jämställdheten, för feminismen, att inkludera kvinnor i gruppen icke-män? Varför skriver vi inte kvinnor, icke-män och icke-kvinnor istället? I ett samhälle där alla kön ska inkluderas, där vi vill boosta könsfrihet och krossa mansförtrycket – är det verkligen rimligt att ersätta könet kvinna med något som säger att vi inte är något eget, utan något i förhållande till mannen?

Blir inte det i slutändan bara en förlängning av ett patriarkalt språkbruk?

Såhär står det när jag googlar:

Patriarkat av grekiskans πατριάρχης (patriarkhēs, ”fadersvälde”) är ett samhällssystem där män har den primära makten och de flesta ledande positioner inom politiska, ekonomiska, religiösa, sociala, och finansiella institutioner domineras av män.

Okej. Om vi vill omkullkasta den här ordningen – är det verkligen att gå åt rätt håll att isåfall introducera en könsskala (förlåt för klumpigt uttryck) som också utgår från män? Borde vi inte UTÖKA istället för att REDUCERA? Alla är förlorare här. Vi vet allihop att det är långt ifrån enbart kvinnor som blir förminskade inom den patriarkala strukturen. Alla kön, vilket vi än vill (och ska få) vara. Det här är alltså INTE en pik mot hbtq-kampen, som jag BACKAR till 100%. Det här är en påminnelse om att den feministiska kampen inte alltid kommer ”på köpet”. Det är två kamper som IBLAND är separata och som vi måste försöka föra PARALLELLT. För nu står vi här: i ett samhälle av män och icke-män.

Kvinnan har alltså reducerats från en svag position till obefintlig. Man får helt enkelt identifiera sig med ett kön med utgångspunkt från mannen. Vad är vi utan mannen i så fall? En ickeprodukt. Men det är ju det som ÄR patriarkat???! Eller? Har jag fel? Jag vet inte riktigt. Jag tycker bara att det är så jävla onödigt och märkligt att inkludera kvinnor i icke-män. Jag tycker att det är ett steg bakåt för feminismen. ENORMT steg bakåt. Det är fett jävla synd.

Och återigen: det här har ingenting att göra med transkampen. Jag önskar att vi hade kunnat få bestämma över våra kroppar själva, allihop. Det är skitbra att icke-man introducerats i våra vokabulär.

Jag undrar bara vart kvinnan tagit vägen. För vart finns jag om jag varken är man eller icke-man?

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}