Dadgostar Empire

thatcher ringde, teodorescu

14 december publicerade GP en krönika med titeln “Svenska skolever ger upp alltför lätt”, skriven av Alice Teodorescu. Redan av titeln att döma blir det naturligtvis uppenbart att hon blåser liv i en iskall, fruktansvärd och framförallt förlegad syn på både unga vuxna och på samhället och dess strukturer i helhet. 

“I gårdagens skola var det elevens fel om studieresultaten sviktade – i dagens är det lärarnas, politikernas, valfrihetens, kommunaliseringens, segregationens fel”, skriver Teodorescu och menar därmed att våra elever “skyller ifrån sig”. Hon menar att det inte spelar någon roll vilken skola man går på, hur mycket pengar som satsas på material och miljö, vart man bor eller vart man kommer ifrån. I vanlig ordning avfärdar författarinnan de årliga rapporterna om att barn med utbildade föräldrar får bättre resultat än andra barn. Hon avfärdar det faktum att barn och unga mår allt sämre, blir alltmer pressade och stressade till följd av skolhaverit Björklund står bakom, att skattesänkningar lett till nedskärningar på alla håll och kanter inom skolan. 

Vad säger du om alla dom barn som vill men inte kan, Teodorescu? Jag minns själv hur det var på högstadiet. Jag hade tur som hade en far som kunde hjälpa mig med matten men när han inte heller kunde var man omedelbart rätt körd. Vart skulle man vända sig? Högerregeringen har minskat antalet platser på universitetet, sänkt alla satsningar på kultur och vård och på samma gång höjt alla krav. Men det är lugna gatan, tycker GP:s nya lill-Thatcher.

Så länge man är ambitiös.

Alla ni barn som inte vet vart ni ska söka er för läxhjälp – bli smartare. Alla ni som bor på platser där inga pengar satsas på skolor – flytta. Det är ju ett fritt land med fria val. VALFRIHET, för i helvete. Alla ni barn som VÄLJER att få dåliga betyg, ligga på soffan och äta chips hemma hos föräldrarna (som högerförespråkare verkar tro är många människors drömliv) – skärp er. Alla ni barn som känner er tyngda av skönhetsideal, prestationsångest eller förväntningar från omgivningen – sluta löjla er. 

Till alla er barn som känner att ingen hör, ingen ser, ingen hjälp eller stöd finns att få: ni ger upp för lätt. 

Sluta gnäll. Var lite effektiv istället. 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}