Dadgostar Empire

Vem fan är Ayn Rand?

Det här med identitetspolitik är ett känsligt ämne. Det har skapat konflikt inom vänstern på senaste tiden och åsikterna skiljer sig radikalt. Åt vilket håll har utvecklingen gått? Hur mycket bryr sig folk om vad som händer med välfärden nuförtiden? Vilken roll spelar den inom vänstern idag och framförallt: hur ser balansen ut mellan identitets -och socioekonomisk politik?

I avsnitt 124 av Lilla Drevet (min jätteobjektiva huvudkälla till allt) snackades det om följande teori: framgången för partier som mest är intresserade av livsstil -och identitetspolitik (i huvudsak Fi/mp/SD) har kunnat uppstå till följd av en globalisering av ekonomin. Alltså: vi känner att vi inte har så mycket nationell frihet ekonomiskt. Den ekonomiska frågan avpolitiseras, helt enkelt, då det känns som att alla partier är ungefär likadana.

Så istället för en miljard arga krönikor om att det går åt helvete i välfärden till följd av privatiseringar exempelvis, så läggs all energi på att bråka om normkritik på muséer.

Jag vet inte riktigt. Finns massor jag inte kan om det politiska klimatet. Vad jag däremot har är ett pyttelitet stråk av kunskap kring följande: vänsterkids. Jag har lång erfarenhet! Jag kan skriva en uppsats! Jag kan relatera!

Vilka var politiska ikoner förr i världen? Pre-hipstertiden. Che Guevara, kanske? Mannen som enligt Wikipedia var marxistisk revolutionär, läkare, politiker och gerillaledare. Han fick mycket kritik i efterhand för bruket av våld, visst, men hans ikonstatus uppstod till följd av upproren mot kolonialism, imperialism och kapitalism.

Nu, då? Vem rantas det om i våra sociala medier, vilka posters har vi på väggen? Silvana Imam, tillexempel. Rebellen. I DN stod det att ”som kvinna, lesbisk och arab för Silvana en kamp på många fronter”. Hon beskrevs i Filter som den motvilliga ikonen – någon som fått en status utan att ha bett om det. Och jag instämmer. Det är ju vi som skapat en situation i vilken Silvana Imam kan bli politisk ikon FÖR VÄNSTERN trots att hon hyllat en högerradikal författare som Ayn Rand vid flera tillfällen. Hon har gjort reklam för IKEA, ett företag som smitit undan skatt since år noll. Vad är det hipsters ser i Silvana? Defintivt ingen upprorsmakare mot imperialism och kapitalism, i alla fall. Man ser en HBTQ-anhängare och antirasist. Och det är skitbra! Men räcker det?

Jag ifrågasätter inte Silvana Imam. Jag ifrågasätter det vänsterorienterade etablissemang som vill stämpla henne som politisk ikon.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}