Emerentia

DIY & SHOPPINGSHYSTERIN

När en plötsligt (ja lite olika plötsligt kanske) ska bli någons förälder kommer en massa tankar. Och en massa googlingar.

Som vilka saker ett barn faktiskt behöver.

Vi skrev ut den där listan som slutade på tre stycken A4 och insåg att vi varken ville, hade råd eller tyckte att hälften av allt där behövdes. Så efter att ha strukit nästan hälften började vi fundera på vad vi kunde göra själva, vad vi kunde köpa på loppis och vad vi egentligen redan hade. Så vi köpte två böcker, Den onda badankan och Handla rätt för en giftfri barndom. Det är egentligen det enda vi läst i utbildningsväg när det kommer till hela barngrejen (jag har inte öppnat en enda bok eller artikel om att föda, smärtlindring eller så, vilket jag nog borde såhär med 2,5 månad kvar) och det är också efter det vi försökt leva under hela förberedelseperioden.

Emerentia_Love_Fixar
Hela overklighetskänslan kring att vi om ett väldigt kort slag ska bli föräldrar har också botats lite med att göra saker själv, slipa byråer, sticka filtar, sy haklappar och klippa gamla handdukar till torklappar. Det finns något terapeutiskt i det hela helt enkelt. Därför stickar jag som en galning. Och har köpt en overlock-maskin. Kanske blir väntan lite kortare då. För nu vill jag bara att allt ska gå i ett jehu! så att Tjorven är här snart. Vem är den där människan där inne liksom…

emerentia_pyssel3
Men åter till den där tre A4-långa listan. Jag orkar inte med den. Den gör mig matt. Allt nytt. Alla sprillans prylar som folk förväntas införskaffa. Hur mycket plast det måste lukta. Vi valde, som sagt, bort det där, men jag har vänner och bekanta som vi frågat om vi inte kan få ärva kläder ifrån som tittar frågande på mig och säger att de redan gjort sig av med allt. När jag frågar om de inte ville spara det till nästa barn, om de vill ha några, svarar de att ”det är så kul att köpa nytt” och de menar nytt-nytt, de lägger inga timmar på att rota i stora korgar på loppis, nej det ska vara sprillans. Vi har köpt ett bärsele, två bovete-madrasser (en till säng och en till vagn), en skallra, några klädesplagg och kommer köpa nya nappar och nappar till nappflaskan och imorgon kommer ett paket tygblöjor hem (ja ni hör!). Men när jag kommer in på KappAhl/Lindex/HM/valfri kedja med någorlunda ekologiska barnkläder får jag liksom panik. Det är inte bara så otroligt könat (något du slipper på loppis) det är också så nytt, och dyrt och luktar så mycket.
Jag blir villrådig. Och finner mig plötsligt med den där listan. Behöver jag amningsnapp? Amningskupor? Måste en ha ett babygym? Borde vi köpa en babystol? Vilket babyskydd ska vi välja? Och pyjamasar! Vi har bara en! Hur ska det gå? Kommer vårt barn överleva oss?

Emerentia_Gris
Mitt i all oro sover vi nu med ”Grisen”, för att föra över lite lukt och vänja oss vid ytterligare en individ i sängen.

9 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

Emerentia

Emerentia är Djungeltrummans printchef och skriver mest om det hon engagerar sig i för dagen, från höns till barn till politik.

  • Senaste inläggen

  • Senaste kommentarer

  • Arkiv