Henrik Ekwall

Nu vet ni

Har surfat runt en del på IMDB senaste tiden. Tillräckligt mycket för att det utifrån sett borde betraktas som en hobby. Ingenting jag är särskilt stolt över. Är väl på ett ungefär filmkonsumptionens motsvarighet till att ”fönstershoppa”. Det vill säga att det på en nytta för livet-skala ligger någonstans mellan mustaschmålning på Tove Lifvendahl i SvD och onani.

Plussidan är att man kan stöta på information av den här typen:

IMDB har nämligen en ”trivia”-del, det vill säga en flik längst ner på en filmrelaterad (helst skådisrelaterad) sida där det står små roliga ”visste du att?”-fakta. Typ, att Marlon Brando aldrig memorerade en replik eller att Nicholas Cage har tvingat sin katt att äta psykedelisk svamp.

På den svenska delen av IMDB: att Olle Sarri är Inga Sarris son.

Fick för mig att sammanställa det mesta av det som går att hitta om våra svenska skådespelare. Ta en titt: 

Jan ”Carin 21:30” Guillou:

Och Rolf ”Har en son” Skoglund:

Nu kanske man inte borde förvänta sig något i stil med ”syr lampskärmar av människohud” från skådespelare som trots allt ändå kommer från Sverige, men att ”har en son” i sammanhanget betraktas som intressant grej med Rolf Skoglund, det vittnar ändå om en läskigt hög genomsnittsnivå av okarisma.

Och att Alexandra Dahlström är allergisk mot salt och att Cajsa-Lisa ”Berts flickvän i Bert: Den Sista Oskulden” Ejemyr spelar valthorn borde rätt och slätt klassas som anti-information.

Hur som helst:

Känns som att det är på sin plats att rikta ett stort tack till personen som tog sig tiden att gå in på IMDB för att se till att Jakob Eklunds medverkan i Studio Virtanen i mars 2006 får sin förtjänta plats i den svenska filmhistorien.

Stefan ”Studio 8” Sauk:

Mikael ”gäst hos Ola Lindholms ‘Riktig Talkshow'” Persbrandt:

Två tankar som slår en är ju 1) en tydligare illustration av det svenska mindervärdeskomplexet än listan ovan går nog inte att få 2) OJ vad Shan Atcis karriär som talkshowvärd flög en över huvudet.

På tal om vilket:

Och på tal om otippade tillägg till det svenska filmarvet finns även ”skådespelaren” Janne Schaffer med:

Med meriten:

Och jokern i leken-nivån blir inte direkt lägre med ”skådespelaren” Patrik Sjöbergs 100% självskrivna novellett:

Med den lilla kryddan:

Här borde man väl rikta ett STORT tack till ett på tok för dedikerat Patrik Sjöberg-fan – alternativt en på tok  för självupptagen Patrik Sjöberg – för informationen att Patrik Sjöberg som sextonåring signerade kontrakt med Japanska Asics, det är någonting jag inte trodde att jag någonsin skulle få glädjen att veta. Att Patrik Sjöberg en gång har haft ett hus i Marbella, det förstår jag egentligen inte hur någon kan veta utöver Patrik Sjöberg. Varför allt detta står på en hemsida dedikerad till film, det vet bara gud.

Bäst är dock att Patrik Sjöberg/Patrik Sjöbergs fan även valt att fylla i den lilla spinoff-informationen:

Tanken att Patrik Sjöberg under en kulminerande självgooglingsbonanza har gått in på IMDB, upptäckt att ingen faktiskt har fyllt i ”Patrik Sjöberg – signum:”, ställt sig själv frågan ”ja vad är det som utmärker mig då”, för att sedan få för sig att hans otvättade axellånga hårtester ändå är något de flesta betraktar som ”Patrik Sjöbergs grej”, den tanken kommer hålla mig glad i flera veckor framöver.

Alternativt (återigen), ett Patrik Sjöberg fan i ett rätt så stort behov av en Patrik Sjöberg-intervention.

Ett lite mindre vagt  – men fortfarande väldigt, väldigt vagt – signum har tydligen Bill Skarsgård:

”Bill Skarsgård, han med de stora gröna ögonen?” är ju en mening som aldrig har och aldrig någonsin kommer att yttras.

 

Tre andra tveklöst självskrivna:

Det där, det kan inte vara något annat än Paolo Roberto som kommer på intressanta saker om Paolo Roberto.

 

I vissa fall är ”trivian” elakt tydliga föredetting-markörer som nästan blir smärtsamma att ta del av.

Till exempel för Joakim ”Arn” Nätterqvist:

Och för Tuva ”Frida i Kapten Sabeltand och Skatten i Rama Lama” Novotny:

Men som däremot:

 

Och om någon undrade vad som har hänt med Gabriel ”Sunes bror i Sunes sommar” Odenhammar:

Vilket mer eller mindre kvalificerar Gabriel Odenhammar till världshistoriens sorgligaste självgooglare. Har svårt att tänka mig deppigheten som uppstår när man i beundrandet av sin gamla skådespelarkarriär blir påmind om att man numera står och säljer radiostyrda helikoptrar och iphoneskal.

Också, KUDOS till personen som gick förbi ett teknikmagasin, kände igen en åldrad Sunes Sommar-Sunes bror i samma teknikmagasin, och valde att berätta om det på IMDB.

 

Och så till sist, för alla ni kändissläktforskare där ute:

 

Uppmanar er att läsa de tre följande så snabbt ni kan:

 

Och så till sist:

Att man kan finnas med på IMDB enbart tack vare meriten ”mother of Samir Badran”, det måste väl ändå vara det yttersta tecknet på att det är något väldigt fel med den här världen.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Henrik Ekwall

Hej!

Vad kul att du är här, stanna gärna för alltid

[email protected] på mail

Mest lästa

  1. Esnabba Pesos
  2. Det är kul med mode
  3. Brev från kolonien
  4. Första advent
  5. Andra advent