Henrik Ekwall

Odjuret Vaknar

Jag hade helt och hållet missat att Ola Lindholm skriver barnböcker nu för tiden. Utöver att vara världshistoriens garanterat minst omtalade ”comeback” så är det ju också en chock att någon som fortfarande dras med prefixet ”Kola” har social tillåtelse att syssla med barnrelaterade grejer.

Anywho, hans senaste bok heter ”Odjuret Vaknar”, och det kanske verkligen bara är jag, men jag kan inte hålla mig från att läsa in stora mått av ”nu jävlar, nu när ni har släppt in mig i kultursfären igen, nu fan ska ni få se vad ni gjort med mig, ni ska få se vad som händer om man väcker odjuret” i den titeln. Alltså, att boken kanske genomsyras av liiite lite bitterhet. Tänker mig något sånthär:

Olle är en härlig liten kille på 11 år. Han gillar att kicka boll, äta glass, dricka läskeblask, springa runt med sina kompisar och sitta i sin mammas knä när hon stickar grytlappar – Olle är en kille som alla andra killar. En annan sak som Olle tycker om, det är snö.

Problemet är att Olle går i en skola som heter ”Vilda Ungar”, och där får man inte leka med snö. Lärarna har sagt att det är farligt, och att ifall alla yngre elever får reda på att Olle leker med snö så kommer de kanske också börja leka med snö.

Olle tycker att lärarna är superfåniga, han vet ju att snö inte är så farligt egentligen. Alla Olles kompisar utanför skolan leker med snö hela tiden. Lärarna förstår inte att det är SUPERvanligt att efter en lång jobbig dag på ”Vilda Ungar” glida ner till parken med kompisarna, släppa all skit och bara leka i snön.

Men Olle förstår, såklart ska han inte leka med snö i skolan. Det skulle ju se förfärligt ut. Han är ju till och med chefredaktör för skoltidningen! Nej, Olle håller sig. Olle är ju en hederlig kille. Och snygg! Alla gillar Olle. Toppenkille. Nej, han leker runt med de andra barnen och blir omtyckt av lärarna. Ja, Olle går verkligen hem i stugorna. Alla älskar Olle!

Men en höst blir allting tungt och jobbigt för Olle. Han sliter som fan på ”Vilda Ungar” och med den där jävla skoltidningen och massa annan skit. Olle är helt slut. Vintern kommer och Olle känner att det vore riktigt fett med lite snö. Olle tänker att bara lite, pyttelite snö skulle väl inte skada. Ingen skulle märka. Men en helg i november blir Olle till och med uppringd av en lärare: ”du Ola, ingen jävla snö nu under helgen, vi har snackat om det. Då ryker du”.

Förstår ni barn, hur jävla sjukt det är. Visst, jag går i en skola där det är förbjudet att leka med snö, men vad i helvete ska lärarna bry sig om vad jag gör på min fritid? När skolan stänger får väl Ola vara Ola?!!??!! 

Men på lördagen är det knattematch nere på idrottsplatsen, och Olle tänker: ”nej fan, nu förtjänar jag ändå att leka lite med snö”. Sagt och gjort har Olle och hans kompisar utanför skolan ett stort jävla snöbollskrig innan matchen. Inga konstigheter alls! 

De tittar på matchen, och Olle är på riktigt gott humör efter snöbollskriget. När han går hem känner han sig äntligen glad och avslappnad. Och inte ett barn från skolan i sikte! Superlugnt! Men plötsligt får Olle syn på en person han känner igen. En lärare från skolan kommer fram: ”Du är körd, Ola”. 

Olle fick foten från allt. Från ”Vilda Ungar”, från skoltidningen, rubbet. Bara på grund av ett snöbollskrig. På Olles fritid. Utanför skolan. Förstår ni, barn. Förstår ni hur jävla sjukt det är. HELT JÄVLA SJUKT!!! Jävla fascister på public service!! HÖR NI DET!!!!! 

Typ något sånt.

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Henrik Ekwall

Hej!

Vad kul att du är här, stanna gärna för alltid

[email protected] på mail

Mest lästa

  1. #Weedweek
  2. Trevlig kväll!
  3. Black Sjöberg
  4. Esnabba Pesos
  5. Vi-drigt