Henrik Ekwall

Av alla platser att välja att övningsköra på så måste ändå ön Gotland vara den absolut bästa. Jag har varit väldigt lite runt om i Sverige, men jag tror ändå att jag med ganska så stor säkerhet kan säga att Gotland är den svenska platsen med absolut mest laxed inställning till vad som klassas är korrekt bilkörning. I stort sett alla ”körkort” som givits ut på ön utgörs väl av nåt luddigt ”äh men du det är lugnt repa bara inte triballacken” utgivna av livströtta farsor till livströtta 12-åriga söner. Och så finns det ju inte en enda polis. Detta resulterar i att en allmän blå registreringsskylt-känsla genomsyrar allas trafiksjälvförtroende. Inklusive mitt.

För visst har jag kört! Tänka sig, ändå. Visar sig att jag har en liten nyck för detta. Hatar innerligt när trafikskolelärare som älskar summerburst och ”tuttar” har rätt, men det visar sig ju faktiskt att man ”kommer in i det”. I och med att den enda bestående färdigheten som jag har tillskansat mig under de senaste, säg, 4 åren är att kunna orientera mig förbi pop up-ads på streaminghemsidor så kommer detta som en positiv överraskning.

Det slår mig att detta skulle kunna ha att göra med min riktigt, riktigt, riktigt ouppmärksamme handledare (som är min far). Ingenting har någonsin phone:ats in lika mycket som hans försök att vägleda mina vitala, första månader som bilförare. Det är som att ha en senil grönsak bredvid sig i bilen som då och då mumlar ”huvudled”. Bara det. Hur mycket jag än vrider och vänder på det begreppet kan jag inte få det till någon sorts kritik eller beröm. Men det substantivet är det har att lära mig av. Jag skulle kunna handbromssladda in på en myllrande lekplats och han skulle bara mumla ”huvudled”.

Övriga reflektioner:

Blinkers ändå. Helvete alltså. Top 5 ljud? Ja, säkert. Som att skicka iväg tinningloberna på Yasuragi. Jag skiter i om det är ”förvirrande” jag låter jäveln jobba hela tiden.

Landsvägar. Jag älskar dem. Bästa vägen. Vägarnas ortopedsula. Landsvägen är för vägar vad Arlanda Express är för tåg. Vad Betty Ford är för kliniker. Vad japanska toaletter är för toaletter. Vad Y-front är för kalsonger. Jag vill gå genom resten av mitt liv med känslan av att ”ligga och mysa på 70”.

Är fullständigt chockerad över hur utbrett begreppet ”kärringsstopp” är. Varenda person jag har diskuterat bilkörande med under de senaste månaderna har använt det, och det inkluderar personer jag känner som tycker personnummer är kränkande mot transexuella. Det är som att det begreppet är en oumbärlig hörnsten i inlärningsprocessen utan vilken man aldrig kan få en fullständig förståelse för hur en bil och bilförare fungerar. Det är underligt. Vad fan, till och med Uffe Brunnberg har släppt fördomen om att kvinnor inte kan köra bil.

Mer om detta snart.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Henrik Ekwall

Hej!

Vad kul att du är här, stanna gärna för alltid

[email protected] på mail

Mest lästa

  1. Esnabba Pesos
  2. #Weedweek
  3. Trevlig kväll!
  4. Det är kul med mode
  5. Brev från kolonien