En man med ett skägg

avva och nenne
Jag trodde mig ha läst vad som finns att läsa av förnumstig, pedagogisk och sexualfixerad sjuttiotalsbarnkultur. Jag hade fel. Härom veckan introducerades jag för Avva och Nenne – en roman om tonårskärlek. Den hade jag levt lyckligt ovetande om. Nu är jag olyckligt vetande. Lika lite visste jag om författaren Nils Bergkvist. För säkerhets skull har jag låtit bli att ta reda på något om honom.

Romanen är nånstans samma andas barn som Hans-Eric Hellbergs Puss och Kram och Love love love, länge de mest sönderbläddrade böckerna på bibliotekens ungdomsavdelningar. Hellbergs unga älskande är dock härligt frigjort kåta utan att skämmas. Avva och Nenne handlar om vikten av att hålla på sig. Samt av att prata förtroligt med en vuxen, gärna flickvännens pappa, om skötet och lemmen.

I princip hela boken – 116 sidor – utspelar sig under kvällen för sexualdebuten. Avva och Nenne – notera hur jag låter bli att kommentera de bisarrt tillkrånglade smeknamnen – är sexton och sjutton år, har varit tillsammans i sex månader och har nu bestämt sig för att ta steget. De har alltså hållit på sig i ett halvår, efter vad jag förstår på inrådan av Avvas pappa, änkemannen Håkan.

När Håkan var hemma, ja, då blev det ju bara att de tog ett ömt god natt innan Nenne knallade ner i hobbis ensam, där hans säng stod. Avva, hon gick alltid in till sig. ”Far har nog inte tänkt nåt annat”, var hennes enda förklaring den första gången.

Nenne funderar mycket. Särskilt på sina känslor för Avva. Han söker någon att anförtro sig åt, beskriva sina känslor för. Det är knepigt. Killarna i plugget pratar bara om mellis. Och Nennes egen farsa jagar bara statusprylar.

I plugget, snacket där, ja, där var ju en tjej inget annat än en madrass, en som var mer eller mindre bra att ligga på med. Kärlek, som mellan Avva och honom, existerade inte för dem. Fick de veta att han hängt ihop med Avva i sex månader utan att de legat med varandra, ja, då skulle de garva ihjäl sig.
Därför var det så viktigt att det hände nu, att han fick visa att han var en riktig kille.

Farsan talade aldrig om det verkliga livet med honom, sa nåt om hur man skulle sköta en brud som Avva. Han trodde att killar visste allt av sig själva. Han var nästan generad för att snacka om flickor, var ju van vid jargongen från byggena.
Nenne visste vad en brud var värd på ett sånt ställe. Han fick ju dagligen gliringar av de äldre. Avundsjuka gliringar. Alla snackade om kött, ingen om känslor, såna som Nenne kände för sin Avva.

Som tur är finns Håkan. Avvas pappa. Honom kan både Avva och Nenne anförtro sig åt. ”Kontakten mellan honom och grabben var verklig. Båda kände att de accepterade varann. För Håkans del kändes det skönt att grabben var så fri, men ändå så pass rejäl”. Och kontakten mellan pappa Håkan och dottern Avva är lika verklig den:

Inför kvällen talade de ut ordentligt igår. Avva är snart kvinna nu, kanske grabben är lite för ung, lite för okunnig. Han har nog fått sin sexuppfostran mer på skolgården än i sitt hem. Pojkar är nog inte så öppna hemma heller.
”Jag vill så gärna behålla honom, far, lära honom att älska på rätt sätt. Jag vet bara inte hur jag ska göra för att inte stöta bort honom från mig”, sa Avva. […]
När de avslutade sitt samtal, klockan var över midnatt, kände sig Håkan vid gott mod. Avva skulle möta sin vän upplyst.

Håkans goda råd följer också de båda ungdomarna med ner i sängen. Nenne slits mellan lusten att ”få pressa ner henne på rygg, tränga in i henne, ta hennes oskuld” och att vara kärleksfull och förtrolig. Han skäms över att han inte kan vara lika ”naturlig” som Avva, som kan ligga naken bredvid honom utan att få kåtslag.

– Nej, nej, Nenne låt mig smeka dig lugn, hjälpa dig över din spänning. Det är jag som har tänt den liksom du har tänt den hos mig. Sen får du komma till mig med din hand, smeka mej skönt till anspänning. Vi ska ha det fint och bra på vårt sätt, vi tycker ju om varandra, ska inte plåga varandra. Far sa att detta också är ett sätt att visa varandra kärlek på, att kyssas, kela, smekas.

De smeker varandra. Han får en ”häftig utlösning”, hon får en ”stormande utlösning”. På morgonen efteråt viskar hon först:

– Älskling, håll om mig hårt, övertyga mig om att det är sant.

Och sen:

– Jag får visst aldrig nog av dig, väck min kropp, smek dig het.

Och medan de jagar ”varandra fram till utlösning, avspänning” säger hon:

– Nenne, Nenne, du gör mig så lycklig.

Lite senare kommer Håkan hem. Han märker att Nenne, svärsonen, behöver prata av sig och de kör till en sjö där Nenne frågar svärfar:

– Varför blir Avva så upphetsad ibland, ibland inte? För mig är det ju lika jämt. Hon smeker mig på hela kroppen, ja, lemmen med, hon är inte rädd för den hur stor och styv han än är. Hon är så mjuk och smeksam.

Håkan svarar – bland annat, replikerna upptar tio-tolv sidor nånting – sin svärson:

– Visste ni inte båda att just då att ni fick ligga där, tycka om varann, ja, då skulle ni inte känna er lika fria, lyckliga. Nu vet ni att ni får vara ifred, har hela långa natten på er att leka och kela med varann. Därför blir det också så fint för er. Jag kan bara säga att en kvinnas kropp har så många ställen, där hon tycker om att bli smekt. Hennes sköte är inte det enda stället, där man kan väcka hennes längtan, även om det är just där man oftast smeker henne till orgasm.

Vad ska man säga om Avva och Nenne? Den vacklar ju, som framgår, mellan naiv kyskhet och gränslös frispråkighet. Den propagerar för att kvinnor ska smekas men inte bli madrasser. Den uppmanar unga att utforska varandra men helst inom gränser som vuxna sätter upp. Den tecknar en bild av unga som pratar om ”anspänning” och ”lemmen”.

Bäst sammanfattas boken nog i den blyertskommentar som jag hittade i mitt biblioteksex:
avva anteckning
”Tack” till Kajsa Bergström för tipset.

5 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

En man med ett skägg

KALLE LIND, DIVERSEARBETARE I KULTURBRANSCHEN.

  • Radio (Hej domstol!, P4 Malmöhus morgonshow, podden Snedtänkt).
  • Teve (dramaserien Häktet, julkalendern Skägget i brevlådan, dokumentären Jul för nybörjare).
  • Böcker (se nedan).
  • Krönikor (City/Sydsvenskan, Faktum, ETC).
  • Ståupp.
  • Trams.
  • Övrigt.

FAKTA: Perverst intresserad av gubbar i Nöjessverige.
Nås enklast på [email protected]