Leyla Viktoria

Påsktips!

Äntligen är påsken här! Vi har aldrig firat påsk särskilt stort i min familj, och det känns som att jag med åren helt har tappat anknytning till dess traditionsenliga firande och är nuförtiden mest pepp på alla dessa lediga dagar som medföljer. Påsken handlar dock inte bara om äggjakt, påskharar och middagar med samma mat som på julbordet – nej! Den handlar även om vad vi alla älskar: fest! Därför tänkte jag givetvis tipsa om mina favoriter nu inför helgen!

Långfredag 14/4:

DJ Seen & Stephan Madsen:
För en start på helgen med en kick i funkens och housens tecken, bör ni dra till Fee Fi Fo Fum denna kväll! En oväntad kombo så som DJ Seen och Stephan Madsen kan ju inte bli annat än bra.

Genesis vs Avatar:
Genesis och Avatar slår sig samman för vad som kan vara helgens stora dragplåster. Tillsammans sätter de stämning på varsitt golv med progressive respektive psychedelic touch.

Påskafton 15/4:

Wish You Were Queer:
WYWQ firar två år nu på lördag och har bokat artisten Zebra Katz! Zebra Katz (eller Ojay Morgan som han egentligen heter) är en hiphopartist som har lämnat underjorden i New York för att turnera världen över. Kommer bli en grym show!

Påskdagen 16/4:

808 After Hour Club:
Detta är nya klubben på avenyn som slänger ihop technokvällar en gång i månaden! Denna gång är det fokus på tech och bokningen Ilario Alicante. Kan bli fett men keep in mind att det trots allt är Avenyn det gäller.

För mer alternativ kommer den fullständiga klubbguiden upp på Illegal Ground ikväll!

Glad påsk allesammans!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

TEKLA

Helgens hetaste klubbfynd är definitivt Tekla som har bokat Stockholms-duon Y+M. Duon består av Ylva Lundberg och Malin Evrenos som levererar klubbig techno och house av toppklass.

Tekla var första alternativa klubben som jag hittade och första introduktionen in i det underjordiska klubblivet här i stan. Det är alltid bra stämning, mycket folk och bra musik så jag är riktigt pepp inför helgen! Deras openair under somrarna brukar vara riktiga höjdpunkter!

Dessutom har vi lite spännande planer för Illegal Ground framåt Valborg, men mer information om det kommer längre fram. Känns som att klubbvåren har kickat igång med en rivstart!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Weekend Bomb

Som ni kanske vet har jag haft en riktig kass start på klubbåret 2017, men denna helg vände detta helt. Halleluja!

I fredags var Kornél Kovács bokad på Yaki-Da, han brukar befinna sig bakom deras DJ-bås i Sovrummet några gånger per år och det är alltid lika knökat och bra musik. Denna gång var inte ett undantag, tillsammans med vår egen Ishi vu levererades grym house natten igenom och det var så uppskattat att Sovrummet kunde ha döpts om till Bastun, då det var smockat med folk medan Kaffebaren för typ första gången någonsin (!!!) var tom. När Kornél mot slutet drog igång allas favorit Pantalón, exploderade dansgolvet i ett perfekt klimax på kvällen.

Och i lördags kickades GBGs alternativa klubbsscen äntligen igång efter en otroligt seg start. Apartment gjorde åter éntre och gjorde kaos av natten. Jag jobbade denna gång på plats, vilket var nice. Fick se den feta ljusshowen, och höra den grymma musiken helt nykter – och vad bra det var! Christoffer Stigberg och André Laos maxade golvet. Dessutom drar dessa klubbar den bästa publiken, bättre stämning och pepp får man leta efter.

Nästa gång befinner jag mig ingen annanstans än på dansgolvet. Ses där!

/Leyla

 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Favoritbarerna

Sitter just nu på Landvetter påväg till London för en förhoppningsvis grym helg! Dock glömmer jag självklart inte bort er, tänkte därför komma med en liten lista över mina favoritbarer i GBG.

Station 16 

Techno eller inte – detta ställe har allt, mysig lokal, rustik charm samt billig öl!

Basque

Detta ställe är nice när du känner för att unna dig extra god kvalleöl och pinchos. Medelåldern ligger nog runt 30 vilket är gött när man inte orkar allt ungdomsstök (Sejdeln I’m looking at you).

Atelier @ Pigalle

Okej, detta är verkligen inte standardstället för en utekväll, men vill ni ha stans bästa drinkar (prissatta därefter) så borde ni dra er hit. På sommaren är takterrassen dessutom öppen!

Smaka

Hypen kring detta ställe dök upp från ingenstans och den verkar stanna. Baren i sig är inget speciellt, dock är hänget maxat! Dessutom promenix-avstånd till Yaki-Da.

Barabicu

Inte bara känt för sin goda mat och coola inredning, detta ställe är även välkänt för sitt Goa häng med Gbg DJs bakom musiken om kvällarna. Nära Fee Fi Fo Fum när dansnerverna tar över!

/Leyla

 

 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Fee Fi Fo Fums Renovering

Som ni kanske vet var mitt senaste club adventure riktigt misslyckat. Enda kommentaren jag har är: undvik Upstairs Nightclub (hela recensionen av stället hittar ni här).

Jag har varit ganska trött på klubblivet här i stan det senaste, det har inte riktigt känts värt att driva omkring frusen på gatorna på väg hem kl. 06 på morgonen från en klubb som inte riktigt håller måttet. Dessutom verkar det som att alla alternativa kvalitetsklubbar lider av lokalbrist och därav inte kunnat leverera som de brukar. Tråkigt tycker jag!

Igår var jag dock pepp på att hänga med alla goa i GBGs technofamilj så jag begav mig till ”nya” Fee Fi Fo Fum. Varför jag väljer att sarkastiskt notera ordet nya, är för att deras hypeade renovering av stället knappt var märkbar alls. Det var alltså lika fullt och knökat som alltid. Missförstå mig rätt: knökat är nice.

Fee Fi Fo Fum är ett sådant ställe som får Göteborg att kännas lite varmare och lite mindre svenskt. Om det beror på att vi kyliga svenskar bokstavligen tvingas att dansa ovanpå varandra i vad som blir en bastu om nätterna, eller för att det skapar en intensiv gemenskap där vi alla bondar kring musiken är oväsentligt. Oavsett anledning så är det kul att se, och roligt att vara en del av.

Dock slutade natten trots detta med att jag stod buttert frusen i väntan på en buss, mitt ute i Högsbo. Men det är en annan historia.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Sexualisering

Har funderat en del på det här med den översexualiserade EDM-scenen. Det finns få genrer där det finns lika stereotypiska och sexistiska undertoner.

Det gäller inte bara att kvinnliga DJs har svårt att slå sig fram inom branschen om de inte är snygga nog, utan att kvinnan exotifieras och sexualiseras även i låtar. Det är inte ovanligt med tracks där det förekommer samples av kvinnor som får orgasm och det är intressant att se hur normaliserat det är, när det ju faktiskt är väldigt konstigt. Även när kvinnliga vocals används så är det oftast någon typ av text med sexuella budskap och för att inte tala om alla dessa albumomslag där kvinnliga, lättklädda kroppar i sexiga positioner porträtteras. Och att det oftast endast är vita kvinnor på albumen eller svarta kvinnor som exotifieras för sina kurvor, ska vi inte ens tala om.

Till och med när jag försöker googla fram positiva artiklar om kvinnliga DJs möts jag av detta resultat:

Detta börjar bli ganska tröttsamt, och det kan ju inte bara vara jag som tycker det. Tänker att även ni män måste se hur skevt detta är?! Dock cred till alla magasin som tar avstånd från detta och försöker lägga nytt fokus för scenen exempelvis denna:

19 Female DJs of Color You Really Need to Know

Om vi alla hjälps åt kan vi förhoppningsvis göra scenen lite varmare och välkomnande, för det är ju ändå gemenskapen som gör att scenen är så stark. I alla fall här i Göteborg.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Illegal Ground + Fabric

Just nu letar vi efter nya skribenter här i Göteborg för Illegal Ground. Det är inte mycket som krävs: endast kärlek för elektronisk musik, text och den bästa underjordiska klubbscenen i Sverige! Är just DU sugen är det bara att skicka ett PM till mig på Facebook eller mejla [email protected]

Jag kommer inte sluta lägga ner tid på IG i samband med detta, inte alls! Lyckas jag delegera (det ack så roliga!) ansvaret att skriva recensioner, kommer vi istället ha tid att förhoppningsvis fixa designen på sidan då vi alla vet att den behöver uppgraderas.

Nästa stora recension av mig kommer dock bli av Fabric i London. Favoriten Bicep kommer dit och förhoppnings levererar samma feta beats som på Into The Valley förra året. Fabrics öde var ju en stor grej på sociala medier i höstas då klubben förlorade sin licens i samband med att ett par unga vuxna dog pga överdos på klubben, men efter mycket påtryckningar från stora namn inom scenen och långa förhandlingar fick de lov att fortsätta trots allt. Förhoppningsvis har hela processen inte tvingat in Fabric i samma box som resten av de kommersiella klubbarna, med alltför bryska vakter samt otrevlig stämning. Det blir spännande att se!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Klubbtips för februari

Okej, så februari är här igen och trots att himlen kan te sig konstant grå så är inte klubblivet det. Jag tänkte därför tipsa om februaris mest lovande klubbar! (Denna listan kommer att uppdateras så fort fler coola event dyker upp).

4/2 Magnus, Magnus & Lewis
Fee Fi Fo Fum är ramenbaren som etablerade sig som cool restaurang för hipsters, men som har blivit något helt annat. Under året har nudlarna hamnat på andra plats, och festen på första. Det är nämligen här alla samlas för att dansa på få kvadratmeter till Gbgs bästa underground DJs. Nu har de renoverat hela stället och nyöppningen är på fredag! Men, überkillarna spelar grym musik och drar massa folk så gissar på att lördagen blir fetast.

4/2 Queer(f)est
Folkteatern har få men hög kvalitet på dem fester de arrangerar. Denna lördag går i regnbågens tecken med både filmvisning, skivsläpp och fet efterfest.

4/2 Station 16
Station 16 är nya coola stället på tredje långgatan. De har mysigt loft, gött kafé men inte minst så har de även satsat på technokvällar varje lördag! Denna kväll står Locus-killarna för musiken.

10/2 Decay
Upstairs försöker göra en revival som technoklubb och Decay verkar vara den av dem olika klubbnätterna som är bäst. Missa inte Magnus Nylander samt Yoba i DJ-båset.

17/2 Nöjesguidens Göteborgspris
Nöjesguiden delar ut pris till sina favoriter i Gbg, och efterfesten hålls på Yaki-Da. Det blir livespelning, stans fetaste Djs och troligtvis packat med folk.

25/2 Genesis Project
Genesis är ett projekt som funnits sedan urminnes tider och som genom åren vuxit sig större och större. Idag säljer biljetterna till deras fester slut månader innan, och drar massvis med folk. Denna fest fokuserar på balkan progg och sker i fetaste lokalen: Berg211.

25/2 Mandala Winter Gathering
För detta psykadeliska event så krävs varma kläder samt en förkärlek för naturen, just för att det tar plats en bit utanför Gbg under öppen himmel. Det som spelas är psytrance, darkpsy samt progressive.

28/2 Trentemøller
Legenden Trentemøller från grannen Danmark är känd för sina häftiga och unika liveshower, och självklart för sin otroliga musik. Sista februari tar han över Pustervik för en kväll och jag gissar på att det blir oförglömligt.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Costa Rica

Jag sitter just nu i Miami, efter att ha kommit tillbaka från en veckas awesome häng i Costa Rica. Vi bodde på ett ställe som heter Tamarindo, vilket är en ort som är kanske lika litet som Skene där jag kommer ifrån – men packat med amerikanska turister. Det har varit mycket häng i solen och jag tror att jag faktiskt har fått någon typ av solbränna. Kan nu för stunden helt enkelt bara räknas som blek, snarare än likblek. 🙂

I Tamarindo så finns det endast en elektronisk klubb, och den heter El Garito. Alla andra ställen spelar främst reggaeton eller hip hop, och de ställena är också mer populära så ur en affärsvinkel är det ett smart val av musik. Men jag var glad att slippa det och i stället se vad Costa Rica diggar när det gäller elektroniskt.

Spännande nog är Tech-house det som gäller. Tech-House är en genre som har fått mycket skit på senare år. Det anses allmänt sliskigt och ganska daterat. Men! I alla genrer finns bra låtar. Och på El Garito spelades de.

Klubben ligger belägen i ett stort stenhus som är under renovering och över dansgolvet finns inget tak, vilket gör upplevelsen så mycket bättre. Det kändes som ett open air snarare än klubb, och med 27 stadiga grader under natten var det perfekt.

Beger mig hem till Gbg imorgon natt, men har redan nästa stora klubbhändelse planerad: Bicep @ Fabric i London i slutet på februari. Unreal.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

RECAP: 2016

Nattlivet i Göteborg följer tyvärr solens cykel och slocknar lite på vintern. Därför är det uppiggande när en så pass grym och alternativ klubb som über slår på stort. Denna helg hade de bokat två kvinnliga huvudakter (cred!!) Maya Lourenco och Dasha Redkina som stod för stadiga beats natten genom. Det är härligt att se klubbar ta initiativ för en mer jämlik line up.

Snart är det bara två veckor kvar till nyår och jag tänkte göra en liten kort recap över mitt 2016. Flödena på Facebook verkar ju fokusera på att mycket kasst hänt i år, vilket ju till viss del stämmer. Men mitt år har faktiskt varit bra! Utöver att jag har börjat plugga något som verkligen intresserar mig, bytt jobb, pushat Illegal Ground och allmänt rört mig framåt i livet, så har jag också hängt på riktigt bra fester och träffat så otroligt fina nya människor som jag har äran att kalla mina vänner nu. Jag tänkte ge en liten topp fem-lista över 2016 bästa klubbnätter.

 1. Into The Valley
  Att jag som inte är en festivalmänniska alls blev tillräckligt lockad att åka ut i Dalarnas urskogar för detta är ett toppbetyg i sig. De bokade producenterna var så bra att jag var ledsen över att jag inte kunde klona mig och vara på alla ställen samtidigt. Platsen var otroligt vacker och jag kände mig väldigt trygg på dansgolvet. Dock minus för den svenska sommaren som drog ner temperaturen till isande kyla om nätterna.
 2. Miilk – Buenos Aires
  Jag hade turen att fira min 23-årsdag i Buenos Aires, Argentina och det var en häftig upplevelse. Festen var uppe på ett tak mitt i stan och grannarna runt omkring skrek åt arrangörerna att skruva ner musiken men ingen brydde sig om det. Tänk grym musik, stjärnklar himmel och värme i mars så har du festen i ett nötskal.
 3. Media Open Air
  Technotunneln kräver sin plats på listan och media open air var höjdpunkten på tunnelns sommar. Det var i slutet på september så vad som hade kunnat vara för kallt var faktiskt alldeles lagom. Det var hemmafestkänsla hela kvällen, alla DJs spelade back to back så det blev lite spontana och spännande genreblandningar. Men det var nice! Mer sånt.
 4. Le Taberase Open Air
  Detta open air var faktiskt riktigt roligt. Alla DJs fick göra sin egen grej vilket ledde till ett ständigt växlande musikbyte vilket stundtals var frustrerande men för det mesta uppfriskande och kul. Bra bokningar från bland annat Technu lyfte kvällen.
 5. CAT + Fee Fi Fo Fum
  Detta var en dagsfest under Way Out West som lyckades tajma bra väder! Det var skön stämning, lagom mycket folk, asgoda drinkar och häftig live akt. Den hemliga akten visade sig vara grymma Cleo som gjorde en kortare, intim spelning ståendes i en av deras grävskopor!

Nyår kommer att firas i Barcelona, så jag hoppas på en riktigt bra start på ett förhoppningsvis lika bra 2017!!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Leyla Viktoria

En blogg tillägnad min syn på Göteborgs alternativa nattliv.

Mest lästa

 1. Förkrök
 2. RECAP: 2016
 3. GBG vs STHLM
 4. Avenyn
 5. Girls, Girls, Girls