Leyla Viktoria

När fest blir politik

Det har väl knappast undgått någon att Into The Factory nekades tillstånd och därav ställdes in i dagarna. Motiveringen av polisen löd som följer: ”people would die from drug overdose and from climbing and jumping of tall buildings on the festival area.” Det är inte första gången polisen väljer att begränsa den kulturyttring som elektroniska festivaler och fester utgör, tvärtom. Det är sällan man inte är med om att polisen dyker upp någon gång under kvällen för att med sin närvaro påminna oss om att vi fortfarande befinner oss i trångsynta och begränsande Sverige.

Jag brukar alltid beskriva underjordiska fester som de säkraste festerna jag har gått på, och det är en av de främsta anledningarna till att jag och säkert många andra fortsätter att gå. Förekommer drogbruk? Absolut. Får folk för sig att de kan flyga? Nej. Jag har varit på många fester där klättermöjligheter har funnits, och knappast har någon fallit ner från någon höjd och dött. Detta skedde däremot på Yaki-Da förra året.

Det är inte svårt att förstå att denna motivering och nedstängning bara är ett svepskäl. För genom att tillåta att en sådan här festival sker, så tvingas vi se över våra normer och attityder kring elektronisk musik och drogbruk på en politisk nivå. För oj, vad hemskt om människor tillåts bestämma över sin egen kropp och fritid och faktiskt har kul och sköter sig under tiden. För det hade inte förekommit några problem på Into The Factory, det vet vi ju alla.

Det är sorgligt att se när progressiv ungdomskultur kvävs utan att ens få en chans att motbevisa de förlegade attityder som rutar in vårt samhälle. Dessa fester har alltid i någon mån varit politiska, men nu blir de det i större mån. För det är genom att fortsätta att arrangera dem, gå på dem och ha kul på dem som vi förhoppningsvis kan påverka den politiska debatten.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Into the Episode

Det händer något stort i helgen! Förra sommarens höjdpunkt var Into The Valley för mig, jag hade egentligen inte planerat att åka, utan det blev ganska spontant och snabbt planerat. Festivalen var så otroligt rolig, musiken fantastisk och människorna underbara! Och en av de största namnen där, kommer i helgen hit: Jeff Mills.

Jeff Mills spelar hypnotisk techno med otrolig skärpa och håller fast publiken som i trans, hela setet ut! Om det var grymt då, så kan det ju bara vara bättre nu.

Missa inte detta!

Into the Episode

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Elin K @ Station 16

I lördags var det dags för Elin K’s releasefest för sin debut Strange Flowers på Station 16. Uppbackad av sin man Kristian Krän och Bomström (båda från Locus) kunde det ju självklart inte bli annat än bäst.

Hennes framträdande började strax framåt 01 och det dröjde inte många minuter innan publiken stod där, trollbunden. När det gäller Elin K’s musik, är hennes röst protagonisten och allt annat bara ackompanjemang. Det är rösten som med svindlande styrka förföriskt tvingar in publiken på en resa in i Elins mystiska, musikaliska värld.

Musiken har influenser från både RnB och gospel vilket gör det otroligt intressant och stimulerande att lyssna på. Det känns nytt och framförallt, fräscht. Att välja Station 16 för releasefesten var också ett väldigt bra val, spelningen blev intim och personlig.

Efter att Elin avslutat sin spelning på topp (med publik som unisont skrek: ”En gång till”) tog Bomström över som med sin deep house fick dansgolvet att bubbla fram till stängning.

Elin K’s debut var exakt vad en debut bör vara, blottande och personlig men otroligt stark. Och det som talar tydligast av allt, Strange Flowers har bitit sig fast i min hjärnbark, och verkar inte släppa taget på länge.

/Leyla

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Påsktips!

Äntligen är påsken här! Vi har aldrig firat påsk särskilt stort i min familj, och det känns som att jag med åren helt har tappat anknytning till dess traditionsenliga firande och är nuförtiden mest pepp på alla dessa lediga dagar som medföljer. Påsken handlar dock inte bara om äggjakt, påskharar och middagar med samma mat som på julbordet – nej! Den handlar även om vad vi alla älskar: fest! Därför tänkte jag givetvis tipsa om mina favoriter nu inför helgen!

Långfredag 14/4:

DJ Seen & Stephan Madsen:
För en start på helgen med en kick i funkens och housens tecken, bör ni dra till Fee Fi Fo Fum denna kväll! En oväntad kombo så som DJ Seen och Stephan Madsen kan ju inte bli annat än bra.

Genesis vs Avatar:
Genesis och Avatar slår sig samman för vad som kan vara helgens stora dragplåster. Tillsammans sätter de stämning på varsitt golv med progressive respektive psychedelic touch.

Påskafton 15/4:

Wish You Were Queer:
WYWQ firar två år nu på lördag och har bokat artisten Zebra Katz! Zebra Katz (eller Ojay Morgan som han egentligen heter) är en hiphopartist som har lämnat underjorden i New York för att turnera världen över. Kommer bli en grym show!

Påskdagen 16/4:

808 After Hour Club:
Detta är nya klubben på avenyn som slänger ihop technokvällar en gång i månaden! Denna gång är det fokus på tech och bokningen Ilario Alicante. Kan bli fett men keep in mind att det trots allt är Avenyn det gäller.

För mer alternativ kommer den fullständiga klubbguiden upp på Illegal Ground ikväll!

Glad påsk allesammans!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

TEKLA

Helgens hetaste klubbfynd är definitivt Tekla som har bokat Stockholms-duon Y+M. Duon består av Ylva Lundberg och Malin Evrenos som levererar klubbig techno och house av toppklass.

Tekla var första alternativa klubben som jag hittade och första introduktionen in i det underjordiska klubblivet här i stan. Det är alltid bra stämning, mycket folk och bra musik så jag är riktigt pepp inför helgen! Deras openair under somrarna brukar vara riktiga höjdpunkter!

Dessutom har vi lite spännande planer för Illegal Ground framåt Valborg, men mer information om det kommer längre fram. Känns som att klubbvåren har kickat igång med en rivstart!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Weekend Bomb

Som ni kanske vet har jag haft en riktig kass start på klubbåret 2017, men denna helg vände detta helt. Halleluja!

I fredags var Kornél Kovács bokad på Yaki-Da, han brukar befinna sig bakom deras DJ-bås i Sovrummet några gånger per år och det är alltid lika knökat och bra musik. Denna gång var inte ett undantag, tillsammans med vår egen Ishi vu levererades grym house natten igenom och det var så uppskattat att Sovrummet kunde ha döpts om till Bastun, då det var smockat med folk medan Kaffebaren för typ första gången någonsin (!!!) var tom. När Kornél mot slutet drog igång allas favorit Pantalón, exploderade dansgolvet i ett perfekt klimax på kvällen.

Och i lördags kickades GBGs alternativa klubbsscen äntligen igång efter en otroligt seg start. Apartment gjorde åter éntre och gjorde kaos av natten. Jag jobbade denna gång på plats, vilket var nice. Fick se den feta ljusshowen, och höra den grymma musiken helt nykter – och vad bra det var! Christoffer Stigberg och André Laos maxade golvet. Dessutom drar dessa klubbar den bästa publiken, bättre stämning och pepp får man leta efter.

Nästa gång befinner jag mig ingen annanstans än på dansgolvet. Ses där!

/Leyla

 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Favoritbarerna

Sitter just nu på Landvetter påväg till London för en förhoppningsvis grym helg! Dock glömmer jag självklart inte bort er, tänkte därför komma med en liten lista över mina favoritbarer i GBG.

Station 16 

Techno eller inte – detta ställe har allt, mysig lokal, rustik charm samt billig öl!

Basque

Detta ställe är nice när du känner för att unna dig extra god kvalleöl och pinchos. Medelåldern ligger nog runt 30 vilket är gött när man inte orkar allt ungdomsstök (Sejdeln I’m looking at you).

Atelier @ Pigalle

Okej, detta är verkligen inte standardstället för en utekväll, men vill ni ha stans bästa drinkar (prissatta därefter) så borde ni dra er hit. På sommaren är takterrassen dessutom öppen!

Smaka

Hypen kring detta ställe dök upp från ingenstans och den verkar stanna. Baren i sig är inget speciellt, dock är hänget maxat! Dessutom promenix-avstånd till Yaki-Da.

Barabicu

Inte bara känt för sin goda mat och coola inredning, detta ställe är även välkänt för sitt Goa häng med Gbg DJs bakom musiken om kvällarna. Nära Fee Fi Fo Fum när dansnerverna tar över!

/Leyla

 

 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Fee Fi Fo Fums Renovering

Som ni kanske vet var mitt senaste club adventure riktigt misslyckat. Enda kommentaren jag har är: undvik Upstairs Nightclub (hela recensionen av stället hittar ni här).

Jag har varit ganska trött på klubblivet här i stan det senaste, det har inte riktigt känts värt att driva omkring frusen på gatorna på väg hem kl. 06 på morgonen från en klubb som inte riktigt håller måttet. Dessutom verkar det som att alla alternativa kvalitetsklubbar lider av lokalbrist och därav inte kunnat leverera som de brukar. Tråkigt tycker jag!

Igår var jag dock pepp på att hänga med alla goa i GBGs technofamilj så jag begav mig till ”nya” Fee Fi Fo Fum. Varför jag väljer att sarkastiskt notera ordet nya, är för att deras hypeade renovering av stället knappt var märkbar alls. Det var alltså lika fullt och knökat som alltid. Missförstå mig rätt: knökat är nice.

Fee Fi Fo Fum är ett sådant ställe som får Göteborg att kännas lite varmare och lite mindre svenskt. Om det beror på att vi kyliga svenskar bokstavligen tvingas att dansa ovanpå varandra i vad som blir en bastu om nätterna, eller för att det skapar en intensiv gemenskap där vi alla bondar kring musiken är oväsentligt. Oavsett anledning så är det kul att se, och roligt att vara en del av.

Dock slutade natten trots detta med att jag stod buttert frusen i väntan på en buss, mitt ute i Högsbo. Men det är en annan historia.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Sexualisering

Har funderat en del på det här med den översexualiserade EDM-scenen. Det finns få genrer där det finns lika stereotypiska och sexistiska undertoner.

Det gäller inte bara att kvinnliga DJs har svårt att slå sig fram inom branschen om de inte är snygga nog, utan att kvinnan exotifieras och sexualiseras även i låtar. Det är inte ovanligt med tracks där det förekommer samples av kvinnor som får orgasm och det är intressant att se hur normaliserat det är, när det ju faktiskt är väldigt konstigt. Även när kvinnliga vocals används så är det oftast någon typ av text med sexuella budskap och för att inte tala om alla dessa albumomslag där kvinnliga, lättklädda kroppar i sexiga positioner porträtteras. Och att det oftast endast är vita kvinnor på albumen eller svarta kvinnor som exotifieras för sina kurvor, ska vi inte ens tala om.

Till och med när jag försöker googla fram positiva artiklar om kvinnliga DJs möts jag av detta resultat:

Detta börjar bli ganska tröttsamt, och det kan ju inte bara vara jag som tycker det. Tänker att även ni män måste se hur skevt detta är?! Dock cred till alla magasin som tar avstånd från detta och försöker lägga nytt fokus för scenen exempelvis denna:

19 Female DJs of Color You Really Need to Know

Om vi alla hjälps åt kan vi förhoppningsvis göra scenen lite varmare och välkomnande, för det är ju ändå gemenskapen som gör att scenen är så stark. I alla fall här i Göteborg.

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Illegal Ground + Fabric

Just nu letar vi efter nya skribenter här i Göteborg för Illegal Ground. Det är inte mycket som krävs: endast kärlek för elektronisk musik, text och den bästa underjordiska klubbscenen i Sverige! Är just DU sugen är det bara att skicka ett PM till mig på Facebook eller mejla [email protected]

Jag kommer inte sluta lägga ner tid på IG i samband med detta, inte alls! Lyckas jag delegera (det ack så roliga!) ansvaret att skriva recensioner, kommer vi istället ha tid att förhoppningsvis fixa designen på sidan då vi alla vet att den behöver uppgraderas.

Nästa stora recension av mig kommer dock bli av Fabric i London. Favoriten Bicep kommer dit och förhoppnings levererar samma feta beats som på Into The Valley förra året. Fabrics öde var ju en stor grej på sociala medier i höstas då klubben förlorade sin licens i samband med att ett par unga vuxna dog pga överdos på klubben, men efter mycket påtryckningar från stora namn inom scenen och långa förhandlingar fick de lov att fortsätta trots allt. Förhoppningsvis har hela processen inte tvingat in Fabric i samma box som resten av de kommersiella klubbarna, med alltför bryska vakter samt otrevlig stämning. Det blir spännande att se!

/Leyla

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Leyla Viktoria

En blogg tillägnad min syn på Göteborgs alternativa nattliv.

Mest lästa

 1. Illegal Ground + Fabric
 2. Sexualisering
 3. Fee Fi Fo Fums Renovering
 4. Favoritbarerna
 5. Weekend Bomb