Leyla Viktoria

När fest blir politik

Det har väl knappast undgått någon att Into The Factory nekades tillstånd och därav ställdes in i dagarna. Motiveringen av polisen löd som följer: ”people would die from drug overdose and from climbing and jumping of tall buildings on the festival area.” Det är inte första gången polisen väljer att begränsa den kulturyttring som elektroniska festivaler och fester utgör, tvärtom. Det är sällan man inte är med om att polisen dyker upp någon gång under kvällen för att med sin närvaro påminna oss om att vi fortfarande befinner oss i trångsynta och begränsande Sverige.

Jag brukar alltid beskriva underjordiska fester som de säkraste festerna jag har gått på, och det är en av de främsta anledningarna till att jag och säkert många andra fortsätter att gå. Förekommer drogbruk? Absolut. Får folk för sig att de kan flyga? Nej. Jag har varit på många fester där klättermöjligheter har funnits, och knappast har någon fallit ner från någon höjd och dött. Detta skedde däremot på Yaki-Da förra året.

Det är inte svårt att förstå att denna motivering och nedstängning bara är ett svepskäl. För genom att tillåta att en sådan här festival sker, så tvingas vi se över våra normer och attityder kring elektronisk musik och drogbruk på en politisk nivå. För oj, vad hemskt om människor tillåts bestämma över sin egen kropp och fritid och faktiskt har kul och sköter sig under tiden. För det hade inte förekommit några problem på Into The Factory, det vet vi ju alla.

Det är sorgligt att se när progressiv ungdomskultur kvävs utan att ens få en chans att motbevisa de förlegade attityder som rutar in vårt samhälle. Dessa fester har alltid i någon mån varit politiska, men nu blir de det i större mån. För det är genom att fortsätta att arrangera dem, gå på dem och ha kul på dem som vi förhoppningsvis kan påverka den politiska debatten.

/Leyla

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Leyla Viktoria

En blogg tillägnad min syn på Göteborgs alternativa nattliv.

Mest lästa

  1. Illegal Ground + Fabric
  2. Sexualisering
  3. Fee Fi Fo Fums Renovering
  4. Favoritbarerna
  5. Weekend Bomb