Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

S/O till alla känsliga magar

Äta mer vegetariskt vill man ju! Kroppen, jordklotet och djuren blir himla glada och idag får man nästan skämmas om man fortfarande äter kött sju dagar i veckan. Dock finns det ett litet problem för stackare som mig, jag har nämligen IBS(magpröööbläm) och får så brutalt jäkla ont i magen när jag går loss på bönor, linser, kikärtor m.m. Baljväxter innehåller nämligen en sorts kolhydrater som jäser i våra magar och skapar kaos enkelt sagt. (Sedan tror jag att var och varannan nisse känner igen sig i att magen säger tjena av för mycket bönor/linser, men för oss med IBS blir detta upphöjt i 1000, typ så).

Man får liksom välja varje dag – ”Ska jag vara en god människa, äta bönbiffar men låta magen dö en plågsam död eller ska jag bry mig om mig själv och käka kyckling (EGO!!!!!!). Inte helt enkelt.

Därför tänkte jag ge lite tips på vad man kan tänka på om man har en känslig mage och vill kunna äta mer vegetarisk mat utan att fastna i spagetti med tomatsås och kola vippa av näringsbrist.

1. Det finns massa annat bra att bygga vegetariskt käk på som inte gör att vi får ont i magen:
– Halloumi (hallelujah) + alla andra ostar.
– Biffar kan man göra på zucchini/morot/potatis/Quinoa.
– Quorn
– Rotfrukter och sötpotatis
– Aubergine, pumpa, broccoli.
– Tofu, oumph, tempeh är alla gjorda på sojabönor, men dessa brukar man klara lite bättre än att äta sojabönor som de är… testa!
– Kål är lite olika från person till person, grönkål brukar fungera bättre än vitkål.

Och JA du kommer få i dig det protein du behöver ändå, i vart fall om du äter ägg och mejerier.

2. Om man vill äta baljväxter ibland så är det mycket bättre för maggen om man köper färdigkokta bönor/linser/ärtor i tetrapack eller konserv. Det må kanske inte vara världsbäst för miljö, ekonomi, men man kan ju inte vara världsbäst på allt. De baljväxter som legat i vatten en lång tid har nämligen släppt ifrån sig större delen av de stygga jäsande kolhydraterna och de slipper hamna i din mage.

3. Man kanske inte måste bli 100% vegetarian utan får tillåta sig själv att äta lite mer fisk, kyckling och i viss mån kött om det är så att man inte pallar baljväxter.

Ge din mage en puss, det är den värd.
Sjukt svårt dock, testade precis. – Kör en slängkyss!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Inget för hälsan

I helgen var jag på Hälsomässa, herrejisses sicket skämt det var. Montrarna var fyllda av pillerburkar och massa mambojambo-grejer så som kuddar, skor och vattenflaskor som påstod sig kunna rädda ens liv, typ. Dessutom stod diverse ”hälso-folk” och skrek på en om hur ”hääärligt det är när man slipper vara socker-slav” eller hur deras nya shakes/bars/böcker kan göra dig till den lyckligaste människan i världen.

Mässan hette ”ALLT för hälsan”, i mina ögon hade den INGET för hälsan. Inte konstigt att vi har vrålstora hälsoklyftor och att det finns en hel gäng människor med armarna i kors som tycker att ”det där med hälsa verkar ju vara galenskap”. Kliver man in på denna mässa så får man helt klart de tankarna bekräftade. Hälsa är inte kosttillskott, gröna drinkar eller att tävla i hur många burpees man kan göra innan man dör. Eller ja, för några kanske det är det, men hälsa är fan så mycket mer.

Som tur var så låg mat- och vinmässan vägg i vägg, och jag tar mig friheten att döpa om den till hälsomässan istället. Här luktade det MAT, det pratades om hållbarhet – mer grön mat, matglädje och man gick därifrån med en go känsla (okej vinet gjorde ju sitt också..)

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Spring roll-mood

Vietnamesiska spring rolls är ultimata fredagskäket. Det är nästan som tacos fast man slipper stå och skämmas i tacohyllan tillsammans med alla andra fredagstaco-fantaster (är det bara jag, eller är det inte lite pinsamt när man står där i samlad trupp och väljer ”Taco sauce medium”?)

Myset med spring rolls ligger i att det tar lite tid att äta och man kan sitta och gaffla länge med någon man tycker om – vän, sambo eller kanske sin TV.

Mys nummer två är att man får fylla sin spring roll med VAD MAN VILL. Mina favoriter förutom grönsaker blablabla är räkor eller halloumi. Räkor är väl någon form av standard, men om du inte prövat halloumi i din vietnamesiska vårrulle så tycker jag att du ska göra det, och har du inte prövat att laga vårrullar alls så är det på tiden.

Såhär gör du:
Köp hem vietnamesiska rispapper (finns numera i de flesta välsorterade butiker)
Koka glasnudlar
Skär upp grönsaker du gillar och lägg på ett stort fat, förslagsvis:
– Isbergssallad
– Böngroddar
– Morot
– Avokado
– Gurka
– Salladslök
Välj några goda toppings typ:
– Räkor
– Salmalax
– Stekt kyckling
– Tofu
– Halloumi TESTA TESTA TESTA!

Sväng ihop de här mega-goda såserna:

Sås 1
1 dl asiatisk majonnäs (finns att köpa i asiatiska butiker)
2 tsk japansk soja, typ kikkomann
½ msk rostade sesamfrön
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk sesamolja
BLANDA

Sås 2
1 dl hoisinsås (finns färdigt att köpa)
1 dl finhackade jordnötter
1 msk fisksås
Saft från en halv lime
BLANDA

Ta dig ett risblad, lägg nudlar och blandade grönsaker i botten, på med den topping du vill ha, i med lite ”sås 1” + koriander innan du viker ihop rullen så snyggt du kan (här går det alltid åt helvete, men bara du får in det i munnen på något vänster så..).
Doppa i sås 2.

Tycker även att du ska gå all in i Spring roll-mood och rulla in dig själv i en filt efter att du har ätit (ibland försöker jag göra det innan, men det är sjukt svårt att äta då), sen ligger du där och har det riktigt gött.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

KNOCKOUT

Två gånger i veckan så går jag och boxas.
Innan varje boxningspass ser jag ut såhär:

Och efteråt är standardminen denna:

Jag må se aptrött ut på båda bilderna men det är en jäkla skillnad mellan dom: Hemma efter jobbet-utslagen i soffan-trötthet handlar om mental trötthet, medan bild nummer två visar fysisk trötthet. Det är väldigt lätt att blanda ihop dessa. För när man ligger där i soffan klockan 18.15 och tycker synd om sig själv så känns ett träningspass omöjligt och typ farligt för en. ”Jag kommer nog dö om jag tränar nu, bäst att jag stannar här under filten”.

Här kommer lite ”peka med hela handen-fakta”:
På kort tid har vi gått från att ha tröttat ut våra kroppar fysiskt varje dag, till att nu vara inaktiva och istället överbelasta våra hjärnor med orimligt mycket information. Även om människan är sjukt anpassningsbar så är det ju ändå så att vi har ett genetiskt arv och kroppsliga funktioner som grundar sig i de vanor som människan haft i sketmånga år. Det är ju egentligen klart som tusan att det blir knas i våra kroppar då vi inte längre tröttar ut oss på det sätt som vi är skapta för.

”Ska du också hålla på och tvinga mig till träning nu?” tänker säkert någon bakom en dataskärm långt borta på Landala torg. Jag lovar dig, jag kommer inte komma och plinga på din dörr och släpa ut dig i joggingspåret. Men tänk ett varv till nästa gång du ligger raklång i din soffa, hade det inte varit gött att byta hjärntröttheten mot lite träningsvärk istället?

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

MÅNDAG

Måndag blir ett uppvaknande till allt man förträngt under helgen. Tvätthögen har blivit så stor att man måste ta sats och hoppa över den för att komma fram till toaletten. Kaffefiltren och morgonmüslin är slut eftersom man YOLO:ade hela söndagen och sket i att handla. Så nu jävlar! Måndagen är dagen då det ska storhandlas, tvättas och tränas. Det är glödlampsbyte, nagellacksmålning, garderobsrensning och matlådemeck.

Måndag på jobbet. Här snackar vi multitasking på hög nivå. Telefonen i ena handen, datamusen i den andra och jäklar var käckt det vore om man kunde få matlådan intravenöst för att slippa tappa tid på att tugga. Gud nåde den kollega som vill ”snacka helgen”, nej den är förbi, förträngd och nu är det bara 200 km i timmen rätt in i den nya veckan.

Det är någonting med måndagar och känslan av att ”Nu ska jag ta tag i mitt liv”. Helgen blev en enda lång AW och det kanske vi kan kompensera upp genom att vara vrål-rediga hela veckan. Vi rivstartar måndag och försöker sedan hålla samma turbotempo så gott vi kan. På torsdag eftermiddag möts vi vid kaffemaskinen diskuterandes hur förbannat trötta vi är – ”Är det mörkret tror du?”, ”Måste nog köpa multivitamin asså”, ”Eller det kanske räcker med en kopp kaffe…till?”

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Pappardelle Kantarelle

Jag tycker synd om pastan, den får oförtjänt mycket hat och anklagelser.
Allt verkar tydligen vara pastans fel: ”Jag får ont i magen av pasta”, ”Jag blir sjuk av pasta”, ”Jag kommer inte i mina favoritjeans längre pga pasta”, ”Mitt liv raserar pga pasta”…mjaa det där sista kanske jag aldrig har hört någon säga, men ni fattar.

Visst, pasta är inte ett av våra mest näringsrika matval. Fullkornsalternativen gör att vi håller oss mätta längre och att vi får i oss mer vitaminer och mineraler. Men inte fan dör vi av att käka vanlig pasta då och då. Och sällan är det just pastan som är orsaken till dina stökigheter i livet (om du inte har celiaki då).

Ibland känns det som vi tappat omdömet lite. ”Nej tack jag äter inte pasta” säger någon som äter proteinpudding med lussebullesmak till frukost. Hallå eller? Känns det inte knasigt att vi bannlyser vanlig mat och istället tjoffar i oss livsmedel utan en enda vettig ingrediens, i tron om att ”Jeiiisus va hälsosam jag är nu!”.

Vad sägs om att börja äta riktig mat, välja fullkorn för jämnan men njuta gott av en smarrig pasta när vi är sugna på det? Ikväll blir det Kantarell- och tryffelpasta i mitt casa. Här kommer receptet:

400 g Pappardelle
500 g kantareller (eller annan svamp du gillar)
2 schallottenlökar (finhackade)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
2 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
Olivolja

1/2 påse bladspenat
2 dl riven parmesan
1 msk tryffelolja
svartpeppar

1. Sätt på pastavattnet! Snåla inte med saltet.
2. Stek svampen i olivolja, salta och peppra. Svampen ska bli välstekt, inget sladder.
3. I med lite extra olivolja och lägg i den hackade löken i stekpannan tillsammans med svampen. Bränn för tusan inte detta nu!
4. Häll på vinet och kycklingfonden och låt koka ihop någon minut.
5. Nu borde pastavattnet vara redo, i med pastan.
6. Blanda ihop den nykokta pastan med svampsteket. Vänd även ner riven parmesan, bladspenaten, kanske lite vanlig olivolja om det ser lite törrt ut. OCH förstås: tryffeloljan! Avsluta med lite nymalen svartpeppar och servera DIRR!


Insåg att jag måste skaffa lite schyssta bilder på mig själv när jag äter pasta, tills dess får det bli den här, tänker mig att jag ser ut ungefär så.

TREVLIG HELG!

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Chilla lite

Förra vintern åkte jag på däng! Inte däng så som i stryk utan jag blev knockad av för mycket stress och oro. Det är totalt jäkla vidrigt när saker som man annars gjort i farten plötsligt känns som en bergsbestigning och framförallt är det värdelöst att inte längre kunna känna glädje inför sådant som man tidigare tyckt varit livet.
Som TUR är så är människan en överlevare och med rätt verktyg så tar vi oss igenom det mesta. Jag mår bra idag och har hittat tillbaka till energi och glädje.

Men tjena vad man glömmer fort, senaste tiden har jag märkt hur jag dragits in i gamla mönster av 100 påbörjade projekt och alldeles för få avslutade. Jag tänjer på gränserna och jobbar över lite för ofta, jag skippar träningen för att jag ”måste jobba” och nu slog det mig att jag för fjärde dagen i rad klickade bort påminnelsen jag har på min telefon om att ”Get some headspace” för att jag tänkt att jag inte hinner. Meditationsövningen (mjaaa jag blundar mest) tar 4 min och jag HINNER inte! Nu får du för i helvete skärpa dig Therese!

Kanske är det någon mer där ute som också behöver skärpa sig. Ladda ner appen ”Headspace” och klicka INTE bort påminnelserna den ger dig varje dag om att ta en paus. För ja, vi måste chilla lite!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Hungrig klockan 11.55

I min fantasi så är jag tjejen som alltid ligger steget före med matplaneringen, medhavda matlådor och mellanmål i små söta burkar. Det hade ju varit himla fint, men sedan kommer spontana utemiddagar, bortprioriterade storhandlingar och livet i allmänhet emellan. Så står man där kl 11.55 vrölhungrig och behöver återigen köpa lunch ute. Om man vill hålla någon form av hälsostandard, få i sig en och annan grönsak och inte hamna i ”snabba kolhydrater-koman” efter lunch, så kan det vara svårt att veta vad man ska ta till.

Hurra hurra! Nu ska jag lista mina TRE favvo-lunchställen i Göteborgs innerstad.
(ledsen alla ni som har kontor ute på landsbygden)

1. Nordish fast food
Nordhemsgatan 15
Nyöppnad lunchrestaurang som gör rätt på så många sätt. Exempelvis så kan man beställa sin mat i förväg via deras app och hämta ut när det är klart, mega-smidigt! Men framförallt så är det riktigt god mat på riktigt bra råvaror. Om du är en av dom som tänker att nyttig mat är tråkig, torr och smaklös så lovar jag att Nordish kommer att blowa din mind.

En av veckans lunchrätter på Nordish fast food

2. Soppa och sunt
Magasingatan 13
Detta matställe prickar in tre viktiga bitar när det kommer till lunchmat, det är BILLIGT, man blir ordentligt MÄTT och det är BRA mat. Goda soppor (de flesta är vegetariska) som går att kombinera med bröd eller sallad. Men jag vill även slå ett slag för deras ”Fitness meny” (ja, jag vet att man dör lite på namnet), men det här är riktigt bra. Fullkornsris med valfritt tillbehör (kyckling, lax, quorn), svingod sallad och ordentligt med sås. Man blir mätt och man slår nya rekord i grönsaksätande varje gång!

3. Roots café
Götaplatsen 3
”Vanlig cafémat” så som mackor och sallader men med sån jäkla finess. Här får man ingen trött macka med smör, ost och en stackars tomatbåt (vem fan skär tomater i sånna där stora båtar så att man får allt i ett bett???). Nej här blir man överraskad varje gång med goda smakkombinationer och matiga ingredienser så att man faktiskt blir mätt på en sallad eller en lunchmacka.

Go-lunch från Roots

Men tänk om du jobbar i Lindome och inte kan ta dig in till de här härliga lunchställena, eller om du vill kunna köpa dig något snabbt och lätt i mataffären och ta med till kontoret. Ja då vill jag tipsa om färdiga soppor. Köp exempelvis märket ”Pauluns” lite matigare alternativ och ät tillsammans med en grov fralla/knäckemacka som du lägger keso och örtsalt på. Seriöst – om du alltid har keso, örtsalt och ditt favoknäckebröd på jobbet så har du alltid en nödlösning för hungriga stunder.
Världens bästa tips ju!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Jag är hälsovetaren som levererar bloggen för oss som är "fed up" på hälsohets men som fortfarande vill ta hand om oss själva och leva gött riktigt länge.
God mat, illaluktande boxningshandskar och ett gäng hälsotips!

Mest lästa

  1. Hungrig klockan 11.55
  2. Chilla lite
  3. Pappardelle Kantarelle
  4. MÅNDAG
  5. KNOCKOUT