Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Pappardelle Kantarelle

Jag tycker synd om pastan, den får oförtjänt mycket hat och anklagelser.
Allt verkar tydligen vara pastans fel: ”Jag får ont i magen av pasta”, ”Jag blir sjuk av pasta”, ”Jag kommer inte i mina favoritjeans längre pga pasta”, ”Mitt liv raserar pga pasta”…mjaa det där sista kanske jag aldrig har hört någon säga, men ni fattar.

Visst, pasta är inte ett av våra mest näringsrika matval. Fullkornsalternativen gör att vi håller oss mätta längre och att vi får i oss mer vitaminer och mineraler. Men inte fan dör vi av att käka vanlig pasta då och då. Och sällan är det just pastan som är orsaken till dina stökigheter i livet (om du inte har celiaki då).

Ibland känns det som vi tappat omdömet lite. ”Nej tack jag äter inte pasta” säger någon som äter proteinpudding med lussebullesmak till frukost. Hallå eller? Känns det inte knasigt att vi bannlyser vanlig mat och istället tjoffar i oss livsmedel utan en enda vettig ingrediens, i tron om att ”Jeiiisus va hälsosam jag är nu!”.

Vad sägs om att börja äta riktig mat, välja fullkorn för jämnan men njuta gott av en smarrig pasta när vi är sugna på det? Ikväll blir det Kantarell- och tryffelpasta i mitt casa. Här kommer receptet:

400 g Pappardelle
500 g kantareller (eller annan svamp du gillar)
2 schallottenlökar (finhackade)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
2 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
Olivolja

1/2 påse bladspenat
2 dl riven parmesan
1 msk tryffelolja
svartpeppar

1. Sätt på pastavattnet! Snåla inte med saltet.
2. Stek svampen i olivolja, salta och peppra. Svampen ska bli välstekt, inget sladder.
3. I med lite extra olivolja och lägg i den hackade löken i stekpannan tillsammans med svampen. Bränn för tusan inte detta nu!
4. Häll på vinet och kycklingfonden och låt koka ihop någon minut.
5. Nu borde pastavattnet vara redo, i med pastan.
6. Blanda ihop den nykokta pastan med svampsteket. Vänd även ner riven parmesan, bladspenaten, kanske lite vanlig olivolja om det ser lite törrt ut. OCH förstås: tryffeloljan! Avsluta med lite nymalen svartpeppar och servera DIRR!


Insåg att jag måste skaffa lite schyssta bilder på mig själv när jag äter pasta, tills dess får det bli den här, tänker mig att jag ser ut ungefär så.

TREVLIG HELG!

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Jag är hälsovetaren som levererar bloggen för oss som är "fed up" på hälsohets men som fortfarande vill ta hand om oss själva och leva gött riktigt länge.
God mat, illaluktande boxningshandskar och ett gäng hälsotips!

Mest lästa

  1. GRÖT-TJÖT
  2. S/O till alla känsliga magar
  3. Pest, ångest eller kolera?
  4. WRAP ME UP
  5. MERA SOPPA TACK!