Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

S/O till alla känsliga magar

Äta mer vegetariskt vill man ju! Kroppen, jordklotet och djuren blir himla glada och idag får man nästan skämmas om man fortfarande äter kött sju dagar i veckan. Dock finns det ett litet problem för stackare som mig, jag har nämligen IBS(magpröööbläm) och får så brutalt jäkla ont i magen när jag går loss på bönor, linser, kikärtor m.m. Baljväxter innehåller nämligen en sorts kolhydrater som jäser i våra magar och skapar kaos enkelt sagt. (Sedan tror jag att var och varannan nisse känner igen sig i att magen säger tjena av för mycket bönor/linser, men för oss med IBS blir detta upphöjt i 1000, typ så).

Man får liksom välja varje dag – ”Ska jag vara en god människa, äta bönbiffar men låta magen dö en plågsam död eller ska jag bry mig om mig själv och käka kyckling (EGO!!!!!!). Inte helt enkelt.

Därför tänkte jag ge lite tips på vad man kan tänka på om man har en känslig mage och vill kunna äta mer vegetarisk mat utan att fastna i spagetti med tomatsås och kola vippa av näringsbrist.

1. Det finns massa annat bra att bygga vegetariskt käk på som inte gör att vi får ont i magen:
– Halloumi (hallelujah) + alla andra ostar.
– Biffar kan man göra på zucchini/morot/potatis/Quinoa.
– Quorn
– Rotfrukter och sötpotatis
– Aubergine, pumpa, broccoli.
– Tofu, oumph, tempeh är alla gjorda på sojabönor, men dessa brukar man klara lite bättre än att äta sojabönor som de är… testa!
– Kål är lite olika från person till person, grönkål brukar fungera bättre än vitkål.

Och JA du kommer få i dig det protein du behöver ändå, i vart fall om du äter ägg och mejerier.

2. Om man vill äta baljväxter ibland så är det mycket bättre för maggen om man köper färdigkokta bönor/linser/ärtor i tetrapack eller konserv. Det må kanske inte vara världsbäst för miljö, ekonomi, men man kan ju inte vara världsbäst på allt. De baljväxter som legat i vatten en lång tid har nämligen släppt ifrån sig större delen av de stygga jäsande kolhydraterna och de slipper hamna i din mage.

3. Man kanske inte måste bli 100% vegetarian utan får tillåta sig själv att äta lite mer fisk, kyckling och i viss mån kött om det är så att man inte pallar baljväxter.

Ge din mage en puss, det är den värd.
Sjukt svårt dock, testade precis. – Kör en slängkyss!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Jag är hälsovetaren som levererar bloggen för oss som är "fed up" på hälsohets men som fortfarande vill ta hand om oss själva och leva gött riktigt länge.
God mat, illaluktande boxningshandskar och ett gäng hälsotips!

Mest lästa

  1. GRÖT-TJÖT
  2. S/O till alla känsliga magar
  3. Pest, ångest eller kolera?
  4. WRAP ME UP
  5. MERA SOPPA TACK!