Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Valda sanningar

Vi har alla våra egna valda sanningar, det vill säga idéer och tankar om oss själva eller vår omgivning som vi valt att tro på. Dom behöver absolut inte vara sanna eller skrivna i sten, men i vårt huvud så låter vi dom påverka oss varje dag. Det kan vara ”jag är ingen morgonmänniska”, ”jag är inte bra på att komma i tid” eller ”jag är så känslig”. Det sista är en vald sanning som jag ofta tänker om mig själv. Holymoly vad lätt det är att gömma sig bakom en sådan sanning och låta den bekräfta ens beteende och känslor gång på gång. ”Det är bara jag som är känslig..” blir lätt en undervärdering av vad man faktiskt känner. Eller tvärtom att man tror att man är en känslig krabat i lägen som man egentligen är vråltuff.

Valda sanningar kan vara riktigt dumma när det handlar om att göra en livsstilsförändring. Om man exempelvis vill komma igång att träna (du ba: men kan du sluta tjata om träning…) så kan en idé om sig själv som en osportig person vara hindret till att komma igång. Alla gånger som man inte genomför träningen bekräftar den valda sanningen och blir den där rösten på axeln som säger ”Vad var det jag sa?”.

Men vet ni vad det bästa är? Valda dåliga sanningar om sig själv kan dra åt helvete. Men på samma vis som du kan få en nedvärderande tanke om dig att styra ditt beteende så kan en vald positiv sanning få dig att göra underverk. Från och med nu är jag en vråltuffing!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Jag är hälsovetaren som levererar bloggen för oss som är "fed up" på hälsohets men som fortfarande vill ta hand om oss själva och leva gött riktigt länge.
God mat, illaluktande boxningshandskar och ett gäng hälsotips!

Mest lästa

  1. GRÖT-TJÖT
  2. S/O till alla känsliga magar
  3. Pest, ångest eller kolera?
  4. WRAP ME UP
  5. MERA SOPPA TACK!