Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Blytrött på träningsprestationer

Hälsosnacket tenderar ofta att handla om prestation. Igår när jag gick till gymmet så slog det mig att det var längesedan jag hade något mål med min träning. Sedan jag var liten och tävlingsdansade så har träning handlat om prestation och målsättningar. Har det inte varit prispallen som lockat så har det varit nya rekordtider i löpning, tyngre vikter på gymmet, schysstare rumpa eller funderingar kring ”hur jävla långt man kan springa egentligen??” som upptagit min tankeverksamhet. Och på samma vis som jag är fed up på hälsohets så kan jag också känna mig blytrött på träningsprestationer. Jag fattar att det kan vara en viktig del i att uppehålla motivationen och visst är det så att för att få kroppsliga (ytliga) resultat av träningen så behöver man ofta ha en plan.

Men tyvärr har kroppsliga resultat fått äga hela träningsfrågan. Träning kan (och bör) handla om så mycket annat. Träning gör oss hjärnstarka, stresståliga, glada och pigga. Tränings ger oss självförtroende och energi och jag kan gå on and on and on…
Det coola är att de där ”resultaten” behöver du ingen plan för – dom får du genom att RÖRA PÅ DIG – på ditt sätt, helt planlöst.

Inte konstigt att folk generellt har svårt med motivationen till träning när vi lägger allt fokus på prestation och kroppsliga resultat, för så fort det där inte infinner sig så är det inte kul längre och leder snarare till besvikelse och en känsla av misslyckande.

Jag lät min tanke om målsättningar i min träning flyga vidare, klev sedan in på gymmet och sprang lite, dansade lite, lyfte lite, svettades som fan. Kände mig cool och gick hem lite gladare och fylld av energi.

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Livsviktigt – men inte dödsallvarligt

Jag är hälsovetaren som levererar bloggen för oss som är "fed up" på hälsohets men som fortfarande vill ta hand om oss själva och leva gött riktigt länge.
God mat, illaluktande boxningshandskar och ett gäng hälsotips!

Mest lästa

  1. GRÖT-TJÖT
  2. S/O till alla känsliga magar
  3. Pest, ångest eller kolera?
  4. WRAP ME UP
  5. MERA SOPPA TACK!