Louise Ljung

En lite nyttigare chokladmousse

Tillhör skaran som tycker att äter man väl dessert så är det väl bara att köra på riktiga dessertgrejer, dock är detta receptet ett undantag. Vi snackar avokado som gör sig alldeles utmärkt i en lite nyttigare variant av chokladmousse. Testa.

Recept, styling & foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

4 port

  • 2 mogna avokado
  • 1 dl kakao
  • 6 msk honung eller annat sött alternativ tex agavesirap eller dadlar
  • 1 dl kokosmjölk
  • 4 krm bra vaniljpulver

Mixa avokadon till en slät puré, tillsätt sedan resten av ingredienserna. Servera gärna med lite hackad mörk choklad och hallon.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Kräftor, smör, vitlök, persilja som har fått gotta till sig i ugnen – en klassisk kombo som man icke tackar nej till. Här serverat med rostad potatis och moffiga dippar. Fredagsrätten är kirrad.

Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

4 pers

  • 12 st kokta kräftor
  • 100 g riktigt smör
  • Ett knippe bladpersilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar

Sätt ugnen på 250 grader, övervärme. Dela kräftorna på mitten och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Och jag pratar GIVETVIS om havskräftor. Finhacka persiljan, ca 1 dl. Blanda smör, persilja och pressa i vitlöksklyftorna. Spritsa eller klicka ut smöret på kräftköttet. Sätt in plåten högt upp i ugnen i ca 2 minuter.

Servera med gottiga tillbehör, till exempel rostad potatis och moffiga dipper. På bild srirachamajjo (fantastiskt till det mesta) och en örtig aioli, lite fina tomater och picklad rödlök. Jättegott!

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Säg taco hej till jobbveckan med fish tacos på pankofriterad torsk, mangosalsa och en beroendeframkallande srirachamajjo.

Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

4 port

  • 1 paket Old el Paso Stand ´N´Stuff Mini Tortillas

Pankofriterad torsk

  • 600g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 3 dl pankoströbröd
  • 1 liter rapsolja

Skär fisken i större bitar. Salta och peppra. Doppa i mjöl, vispat ägg och sist i pankoströbrödet. Häll olja i en kastrull med höga kanter och värm till 180 grader. Fritera några fiskbitar i taget tills de är gyllene, ca 4-5 min. Låt rinna av på hushållspapper.

Hot mayo

  • 2 dl majonäs
  • 4 msk Srirachasås el annan stark sås
  • Salt
  • Peppar

Blanda majonäs och stark sås, smaka av med salt och peppar.

Mangosalsa

  • 200 g mango, färsk eller tinad frusen
  • 1 röd chili
  • Juice från en halv lime
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Koriander efter smak
  • Salt
  • Peppar

Skär mangon i mindre bitar. Finhacka chilin. Blanda allt tillsammans med limejuice, olivolja och äppelcidervinäger. Tillsätt koriander efter smak och smaka av med salt och peppar.

Börja fylla din tacobåt. Använd gärna fint strimlad rödkål för gott krisp och snåla inte med koriandern.

Recept, styling och fotojobb för Old el Paso. Receptet går att hitta i Old el Pasos receptbroschyr i butik för Stand´N´Stuff mini Tortillas.

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Tjusiga rödbetsbiffar

Veckans fredagsrätt – enkel, snygg och helt rätt i säsong.

4 pers

  • 1 dl gröna linser
  • 2 potatisar
  • 4 rödbetor
  • 1/2 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • En rejäl klick smör el rapsolja

Koka linserna enligt anvisning eller använd dig av färdigkokta. Skala och koka potatisen, riv rödbetorna grovt och finhacka löken. Mosa den kokta potatisen och blanda alla ingredienser till en röd fin smet. Forma till biffar och stek i smör i stekpanna ca 3 min på varje sida.

På bild är biffarna serverade med laxröra på varmrökt lax från Korshags, skivade äpplen och gräslök. En helt galet god smakkombo. Andra serveringstips: gräddfil, creme fraiche, smetana, rökt lax, varmrökt lax, gravad lax, caviar, forellrom, räkor, dill, persilja osv.

Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Ost och chark = en liten bit av himmelen. Det finns några saker man kan tänka på för att sätta lite extra gnista på saligheterna när man för dom samman. Här kommer lite tips:

  • Val av ostar. Satsa hellre på färre riktigt goda ostar med schwung, än flera lite halvgoda och lama.
  • Gå till en manuell ostdisk med en person bakom som kan sin sak, fråga och smaka dig fram.
  • Alla ostar, förutom färskost och hårdost blir extra gottiga av att ligga framme ca 1 timma innan servering. Hårdost kan tas fram ca 20 min innan och färskost ca 10 min innan. Kylskåpskall ost går bort.
  • Val av dryck är givetvis kronan på verket. Fruktiga viner brukar vara ett säkert kort, men vill även slå ett slag för torr cider. Samma där, fråga någon som är skarp på ämnet på bolaget.
  • Trevligt att ha lite olika varianter att lägga osten på, några goda brödskivor och lite frasiga kex. Vill du impa stort, baka eget knäckebröd att servera till, blir oftast helt sjukt gott och är inte särskilt svårt.
  • Nu till charken. Samma regler som med ostarna, gå till en manuell disk, testa och smaka dig fram.
  • Alltid gott med någon slags lufttorkad skinka tex bresaola – lufttorkat nötkött, copa – lufttorkad fläskkarré eller klassisk parma eller prosciutto.
  • Salami är ett måste. Välj någon smörigare eller kryddigare variant. Finns med olika smaksättningar: fänkål, tryffel, chili osv.
  • Till sist tillbehören. Goda marmelader, färsk frukt, bär, nötter, rostade mandlar och torkad frukt piffar upp det mesta. Vill man ha mer än så, gå loss med oliver, stora kapris, cornichons, grönsaksstavar, olika dippar och pestos.

Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Att äta efter säsong är som vi vet godare, billigare, nyttigare och klimatsmart. Just nu finns det massvis med goda bönor i grönsaksdisken, vaxbönor, bondbönor, skärbönor, brytbönor osv. Frossa loss i sallader, variationerna är oooändliga! Här kommer ett hett tips.

Fräs vaxbönorna i stekpannan i rikligt med smör och lite finhackad vitlök. Smaka av med flingsalt och strö på finhackad persilja. Skölj av linserna i kallt vatten noga. Hacka romansallad och hyvla morötter. På bild är det lila morötter, inte alltid så lätt att få tag i, men ser du dom i affären – köp! Dom har en hint av rödbeta och en fantastisk fin färg. Lägg allt på en tallrik och smula på fetaost och hampafrön, ringla över olivolja, strö över lite flingsalt och dra några drag med pepparkvarnen. Mosa avokado, fyll ut med creme fraiche om du vill dryga ut det, pressa i lite citron, smula i chiliflakes och smaka av med salt. Lägg på en rejäl klick på salladen.

  • Vaxbönor
  • Smör
  • Vitlök
  • Persilja
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Förkokta röda linser
  • Romansallad
  • Fetaost
  • Morötter i valfri färg
  • Olivolja
  • Hampafrön

För veganskt alternativ, skippa fetaosten och ersätt smöret med olivolja.

Matig sallad. Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Torsk, morötter, brynt smör. Enkelt men jädrar vad goda smaker. En perfekt fredagsrätt, lätt och snabb att tillaga men får smaklökarna att jubla högljutt såhär efter jobbveckan.

2 port

  • 3-6 morötter (beror på hur hungriga ni är)
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • Olivolja
  • 2 torskfiléer
  • 1 msk smör att steka i
  • 1 näve finhackad bladpersilja
  • 50 g smör
  • Bladspenat
  • Vårlök

Morötterna
Sätt ugnen på 200 grader. Skala eller putsa till morötterna, skär de på mitten. Lägg de i en ugnsform, salta, peppra och ringla över lite olivolja. Rosta morötterna i ugnen i ca 15-20 minuter beroende på storlek. Morötterna skall ha stuns kvar och inte vara genombakade.

Det brynta smöret
Smält smöret i en kastrull. När smöret börjar sjuda, vispa sakta. Efter ett tag skiftar smöret från gult till en ljusbrun nyans och det börjar lukta lite nötigt gott. Då är det klart.

Torsken
Salta och peppra torskfiléerna. Stek de sedan 3-4 min på varje sida i rikligt med smör. Vid servering, strö på lite hackad persilja.

Servera morötterna och torsken på bladspenat, ringla över det brynta smöret och strö på lite vårlök. Voilà!

Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Tapasknytkalas

Knytkalas, en otroligt bra grej ändå. Jag gjorde ett jobb tillsammans med IKEA där vi jobbade fram temat: ”A tapas style travel party”. Konceptet går ut på att alla tar med sin favoriträtt i en gryta eller stekpanna och så äter man lite av varje, no packing, just snacking – superenkelt. Läs hela reportaget här.

Nedan hittar du 4 recept jag har tagit fram som är perfekta att dela: paella, dumplings, korv stroganoff och grillspett.

IKEA Recept, styling: Louise LjungFoto: IKEA

PH138244_low
Foto: IKEA

Recept: Dumplings med tillbehör

PH138174_low
Foto: IKEA

Recept: Paella med chorizo, kyckling, musslor och havskräftor

PH138179_low
Foto: IKEA

Recept: Korv stroganoff

PH138241_low
Foto: IKEA

Recept: Skewers med dippsåser

IKEA Recept, styling: Louise LjungFoto: IKEA

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Kräftskiva!

Kräftornas storhetstid är kommen! Samla ihop ett gött gäng, på med hattarna, lite kräftiga låtar och frossa loss. Det kan nästan inte bli fel. Här kommer tre tips på tillbehör som inte är västerbottenpaj, aioli eller snaps:

Smörslungade örtiga färskpotatisar
Gör potatisen fin och låt den kokas. Häll av vattnet och släng i en rejäl klick med rumsvarmt riktigt smör. Tillsätt hackade örter och smula över lite flingsalt. Nåt av det godaste som finns.

Srirachamajjo
Blanda i Srirachasås i majonäs, hur mycket beror på hur stark du vill ha den. Smaka av och salta lite om det behövs. Vill du ha en lite lättare variant, blanda ut med creme fraiche.

Smördegsknyten med fetaost och spenat

  • 1 pkt fryst smördeg
  • 200 g fetaost
  • 1 pkt frusen bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Krama ur tinad bladspenat i ett durkslag, hacka den grovt. Smula ner fetaost, pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra, smaka av. Kavla ut degen på lite mjöl. Klicka ut fetaoströran och gör antingen små knyten, pirogtrekanter, snurror eller nån annan variant. Pensla på med ägg och in ugnen i ca 15-20 min tills degen är gyllene och fin.

Kräftskiva. Recept, styling och foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

I lördags samlade jag mina ladies som var i stan för middag hos mig. Extremfint väder kräver minsta möjliga effort, därmed blev det Midsommarknytis. Sillar med klassiska tillbehör, räkor, lax, färskpotäter och lite göttiga ostar som är ur bild. I kannan är det en vinbål på vitt vin, bubblig citrondryck, en skvätt koncentrerad granatäpplesaft, myntakvistar, massa lime, nektarin, färska hallon och nästan det viktigaste – massvis med is. Smakar som saft. Till efterrätt var det givetvis vaniljglass och jordgubbar med kaffe och en stänkare. En jädra fin afton, som alltid i detta sällskap <3.

Sommarmiddag. Recept, styling och foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}