Louise Ljung

Att äta efter säsong är som vi vet godare, billigare, nyttigare och klimatsmart. Just nu finns det massvis med goda bönor i grönsaksdisken, vaxbönor, bondbönor, skärbönor, brytbönor osv. Frossa loss i sallader, variationerna är oooändliga! Här kommer ett hett tips.

Fräs vaxbönorna i stekpannan i rikligt med smör och lite finhackad vitlök. Smaka av med flingsalt och strö på finhackad persilja. Skölj av linserna i kallt vatten noga. Hacka romansallad och hyvla morötter. På bild är det lila morötter, inte alltid så lätt att få tag i, men ser du dom i affären – köp! Dom har en hint av rödbeta och en fantastisk fin färg. Lägg allt på en tallrik och smula på fetaost och hampafrön, ringla över olivolja, strö över lite flingsalt och dra några drag med pepparkvarnen. Mosa avokado, fyll ut med creme fraiche om du vill dryga ut det, pressa i lite citron, smula i chiliflakes och smaka av med salt. Lägg på en rejäl klick på salladen.

  • Vaxbönor
  • Smör
  • Vitlök
  • Persilja
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Förkokta röda linser
  • Romansallad
  • Fetaost
  • Morötter i valfri färg
  • Olivolja
  • Hampafrön

För veganskt alternativ, skippa fetaosten och ersätt smöret med olivolja.

Matig sallad. Recept, styling, foto: Louise LjungRecept, styling och foto: Louise Ljung

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}