The Royal Tenenbloms

Plocka frukt och bär!

Hej!
För oss i stan som drömmer om att kunna göra egen äppelmos eller bara plocka bär i naturen istället för i matbutiken har jag lite tips!

Runt om i Göteborg finns något som kallas fruktlundar, dessa platser har skapats för att kunna skapa en stadsnära odling som är till för alla. Plocka gärna frukt eller bär men hamstra inte för mycket, fler vill kunna plocka.

Jag har besökt en fruktlund som ligger i Slottsskogen, nära Slottsskogsvallen. Denna oas är relativt nyplanterad och därför är träden ännu inte jättestora. Men förrförra året fanns det plommon i mängder. När jag var där igår såg jag en hel del örter och två Kvittenträd med mängder av frukt. Dock fortfarande stenhård men som jag läst mig till verkar de gå att få att eftermogna hemma.

Då kanske ni tänker, Kvitten, va ska en göra med den konstiga frukt?!?

Det vanligaste är att göra marmelad men den går även att ha i matlagning.

Googla loss så ser ni!

För er som bor eller vill åka till andra stadsdelar för att besöka dessa fruktlundar finns en lista på Göteborgs stads hemsida. Här har ni en länk:

 

http://goteborg.se/wps/portal/start/kultur-och-fritid/fritid-och-natur/parker-lekplatser/parker–planteringar/fruktlundar/hitta-fruktlundar/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziQw0NAi2cDB0NDAzdDQwczULdvcxMfQ3cnUz1wwkpiAJKG-AAjgb6kUD95vEmRu4Ghl4mht4WZk7mBo4-3s7GZt7mruaupvrB-lH6UcWpRWWZyakllQWp-pFa-gW5EVUhjoqKACPRMpQ!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

 

Jag vill även tipsa om hemsidan: http://www.fruktkartan.se/

Här kan ni se vilka fruktträd eller buskar mm som är okej att plocka från.

Detta kan va bra om är på utflykt och vill finna ätbart på vägen. Kartan visar ställen över hela Sverige så  glöm inte att klicka in där om ni är på tur i olika dela av Sverige.

 

Ut i solen med er!
Emelie

Kolla in hur bina jobbar!

Kvittenfrukt i Slottskogen!

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Då var hösten här och som för många andra händer det nya saker under hösten även för mig. Jag kommer från och med nu ta över efter Ida som gjort ett fantastiskt jobb här i bloggen.
Min förhoppning är att kunna inspirera, guida och tipsa er läsare om allt möjligt inom växtlighet. Vi har alla olika mycket tid och därför ska jag försöka få med både större och mindre projekt och utflykter.

Följ med mig på loppis, ut i skogen, ut bland fruktträden, in och ta sticklingar och mycket mer. Det finns en hel del vi kommer kunna botanisera kring och har ni önskemål så skriv gärna en kommentar!

Håll utkik i bloggen och se vad som händer.

Glad tisdag!
Emelie

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Ljuva Dahlia

Idag har jag varit på Botaniska Trädgården i Göteborg. Årets Dahlialist som sträcker sig strax efter växthuset upp till köksträdgården går i ett rosaskimrande pastellpotpurri med inslag av pompösa kannor med orange blom.

Knölen Dahlia växer naturligt i Mexiko. Men den som döpte denna eponym till skönhet var spanjor.  Den som hyllades var svensk. Förhoppningsvis var det en kärleksförklaring då den spanske botanikern José Cavanilles döpte släktet till Dahlia efter den svenske botanikern Anders Dahl. Vem vet. Linné var i varje fall död då. 

Knölarna är lätta att odla men frostkänsliga, de behöver vinterförvaras och tas upp ur jorden i vårat klimat. De är också jättetrevliga att ha i kruka, en blomma som bara ger och ger. Titta bara:

 

Ibland har botaniska försäljning av sina egna överblivna lökar och knölar, ett tips för den som vägarna förbi.

 

Allt gott

💚

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Trädgården i Garden festival

Förra veckans Garden festival i Trädgårdsföreningen bjöd på en städad samling folk i ett strålande väder. Till ytan en liten festival med något högre medelålder än vad jag själv är van vid. Eller så är jag helt enkelt snart 30. Precis vid scenen, som gick att se från gräsplätten och ölområdet stod en Ornäsbjörk i all sin prakt.

Ornäsbjörken uppkom genom en spontan mutation av vår mer vanliga björk vårtbjörken i Lilla Ornäs och är nuförtiden Sveriges riksträd, i många svenska städer är det vanligt att Ornäsbjörken planteras på en central plats i staden. Som här mitt i trädgårdsföreningen. Ornäsbjörken är mer djupt flikad än vårtbjörken.

I övrigt var det en trevlig miljö att vistas i, men det faktum att själva trädgården var avskärmad av avspärrningsband och kravallstaket på olika håll svepte bort känslan av att befinna sig i Trädgårdsföreningen. Något som jag själv visserligen kan ha förståelse för med tanke på britten som inte förstod ’the concept of queuing’ och gjorde en uppenbar avstickare i närmaste rabatt. Varpå vår allas reko hjälte, ordningsvakten, följde efter och visade var skåpet skulle stå, i kön. Vi svenskar kunde för en bråkdels sekund äntligen känna oss malliga för att vi alltid står kvar i kön, eller åtminstone BARA låter våra kompisar plötsligt dyka upp i kön.

Nåväl. Nedan följer den del av trädgården som tilläts vara med, särskilt frikostigt och inkluderande var pilen (Salix sp.) som fungerade som sittplats, det hade varit kul med mer lek i tanken om trädgårdens roll och inkluderande nästa år :

 

 

Astrantia major, Stjärnflocka i förgrunden

Euphorbia griffithii, en törelväxt i förgrunden. En absolut favorit i rabatter som behöver fyllas ut.

Bästa spelningen går till The Nationals inledningsfras, FUTURE ISLAND. Bästa maten går till min kille Ronis baguetter! Som de småsnåla bäbisarna vi är skulle jag och min kille precis gå ut och rota fram de ovannämnda delikatesserna Roni gömt väl i buskaget, då vi som sänt från ovan fick pris för vår enkelhet i form av bästa ögonblicket, en lika enkel och sann glädjespridare:

Sam Herring från the Future Island

Allt som allt, en härlig dag i parken!

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Mossgrafitti

Idag har vi på Växtverket klottrat. Vi tillverkade mosspray!

För att tillverka mossgraffiti behöver du:

5 dl yoghurt
1 systempåse mossa från ngn ruderatmark
1 burk 33 cl öl
2 tsk socker
1 mixer alt. finhacka/klipp mossan

Så här gör du:

Börja med att skölja och rengöra mossan:

Blanda samman mossan m övriga ingredienser:

Mixa/blanda samman:

Tagga till!

Här lägger våran praktikant Emelie sin hand en sista gång över detta mästerverk:

Se till att hålla mossan fuktig efteråt så att den inte släpper.  (mer…)

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Paradisträd i kruka

Hallå bloggen!

Bloggens första krukväxtdedikation går till en trogen lättskött världsligt populär krukväxt. Den sägs föra rikedom, tur och framgång med sig. Precis som jag:

Ida ‘Chanel’ Nilsson. Snart är det uteserveringspremiär med solglasögon!

Ok förlåt, bloggisen kan ju inte bara handla om mig och mina solglasögon såklart! TUR då att jag älskar växter. Dagens gäst är en suckulent (det kallas växter som lagrar vatten i blad för)  från Sydafrika samt Mozambique och heter Paradis- eller penningträd, Crassula ovata.

Dess myntlika blad rotar sig när de faller ner i krukan och den är så lättskött. Jag vattnar i regel 1 gång i veckan. Den tål att glömmas bort. Det är jätteskönt. Kan stå i halvskugga d.v.s. en bit in i rummet. Om den står soligt kan den få lite fin rödaktig färg på bladen.

I alla fall så är mitt paradisträd för gängligt, välter nästan över och har flera självsådda plantor i krukan.  Idag ska jag därför visa hur jag planterade om och förökade den.

VÄLKOMMEN TILL PREMIÄREN AV IDAS KRUKVÄXTSKOLA:

Det är fint när det är lite vilt, men denna planta kan knappt stå för sig själv i krukan längre. Jag vill inte att den blir större heller, därför planterar jag om i samma kruka.

Självsådda plantor, de tar jag bort från jorden och planterar om i egna krukor. Jag planterar med en del såjord och en del sand.

Jag vill att mitt Paradisträd ska bli mindre i storlek och lättare i sig så jag beskär tillbaka tillväxten och tar bort det som tynger ner stammen.

Eftersom att bladen sitter motsatt och snittet blir minst (tänk som ett sår) klipper jag tvärsöver.

Det som klipps av blir perfekta sticklingar.

Knipsa bara av bladen med tumme och pekfinger eller klipp så att en stam att sätta ner i jorden bildas.

Nu är sticklingen redo att sättas i i valfritt substrat. Jag väljer såjord.

Jag har ont om plats pga bor i lägenhet och tycker om växter, så jag sätter mina sticklingar i en större kruka runt om en mindre t.ex. en av de frösådda plantorna.

Jag har för mycket av allt ibland och då ger jag bort sticklingar och små avkommor, en uppskattad gåva och present.

The OG, the original germinator i ny skrud.

Om du vill stickla mer, ja jag verbar allt, så är bladen också bara att sätta ner i jorden.

Hejdå bloggen!

Mvh Ida Versace Nilsson

 

PS. Nästa vecka drar säsongen igång på Växtverket! Öppet Vardagar 13-18! DS.

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Odla malabarspenat hemma

Igår blötlade jag frön av Röd Malabarspenat Basella rubra. Jag bara lade fröna i ett glas och täckte med vatten precis tills att de kan flyta runt. Sedan lät jag de stå över natten.

 

Vattnet får en jättefin purpurliknande färg. OBS färgfläckar, så tag det vackert med kristallglasen och track-suiten. Tips till påskharen som vill måla ägg eller annat!

 

Efter sedvanlig raid i återvinningshuset fann jag exemplariska odlingstråg i form av tomma bär- och grönsaksförpackningar i plast. Plastpåsar till de förpackningar som ej har lock. Så i såjord och fukta sedan upp jorden med vatten från sprayflaska. Håll fuktigt. Om du inte har fat går ett par tidningar i botten bra. Billigt och lätt som en plätt om du har en solig plats på fönsterbrädet!

       

Malabarspenat går att äta men är också fin att ha som rumsväxt. Frön finns hos de flesta trädgårdshandlarna. Jag jobbar i helgen, kom gärna förbi då och köp din påse så kan vi odla tillsammans!

VARMA GRÖNA HÄLSNINGAR IDA

PS.
Blev så glad att jag fått två kommentarer med frågor och önskningar! Det uppmuntras och uppskattas.
DS.

 

 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

The Royal Tenenbloms

Göteborgsbaserade Växtverkets trädgårdmedarbetare Emelie skriver om sin kreativa vardag och sitt arbete i trädgårdshandeln. En blogg som riktar sig mot odling på liten yta, krukväxter och allt som hör växtsäsongen och stadsliv till.

Mest lästa

 1. Det blommar i bloggen
 2. Odla malabarspenat hemma
 3. Paradisträd i kruka
 4. Ekollonsvansar i vatten
 5. Mossgrafitti