Tuffast av alla

Kvällning. 

Eftermiddagsvilade med vår minsta efter att jag hade läst hundra av Grimsrud. Nu är hon pigg som en mört och väldigt säker på att hon INTE ska sova. 

Vi är igång med filmprojekt igen. 14 filmer har vi sett än så länge av de 70 det ska bli. Vi har en lång lång lista på filmer som känns som måsten i år. Än så länge har vi inte sett så många bra men av de vi gillat är ”White Girl” (finns på Netflix) bäst och ”SVJ” som var årets första film var supermysig att se med barnen. Men jag återkommer i filmämnet.

Nu ska vi få tre illbattingar i säng, elda i öppna spisen, tända ljus & skaka en whisky sour med en hel äggvita i varje för extra fint skum. 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Ljus & Vab.

Fredag igen. Så UNDERBART. Det är nästan så att fredagen är som bäst på torsdag kväll när vi sitter i soffan och planerar vad vi ska äta och om vi ska ha bubbel till På spåret (det ska vi). 

Sammie hade feber igår så idag var hon hemma med mig. Missade någon workshop om texter på fornsvenska men va fan … det är inte hela världen. Sen kollade vi lite på ”The Crown” på Netflix. Jag blev väldigt nyfiken på Margaret när jag läste ”Romanerna om Patrick Melrose” (vol 1). Där fladdrade hon förbi som jordens bitchigaste räpa. Jag får googla lite på det där. 

Huset är städat, sängkläderna bytta, tvätten tvättad, maten på gång, Dr Westerlund-sticklingarna planterade. Nu är det FREDAG!!!!!

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Kanske kanske.

Nä, jag vågar inte säga för mycket men idag är jag faktiskt uppe. Vi har äntligen slängt ut granen. Rensat i trappan ner till tvättstugan och stoppat ner det ihopsamlade pyntet i lådan. Till och med varit ute och dragit presenningen över utemöblerna på uteplatsen (bättre sent än aldrig). 

Nu ligger jag i soffan med lite magvärk. Jo just. Det är salmonella jag fått. En rätt kraftig omgång. Har gråtit ohejdat flera gånger av hur ont det gjort och hur hopplöst det känts att magen bara vägrat behålla mat. Men idag har det lilla jag ätit fått bli kvar. Jag hoppas att det vänt. Medan jag väntar och ser vad som kan tänkas hända läser jag romanerna om Patrick Melrose. Ett så enormt rikt språk & en sån syrlig sågning av engelsk ultraöverklass. Jag förstår parallellen till Oscar Wilde. Barnen har varit och handlat ingredienser till chokladmandelflarn. De bakar något tillsammans varje helg som Stella är hemma. 

2 Kommentarer
 1. {{comment.comment_author}}

Sjuk.

Så jag har någon sorts magsjuka. Det började i fredagsnatt och har fortsatt på ungefär samma sätt till nu och jo det fortsätter ytterligare. Igår blodprov, idag ett annat prov och imorgon ska jag åka och lämna ett onämnbart prov. Ja, ni fattar. Har fått mens ovanpå allt också så när attackerna av magkramper klingar av fortsätter mensvärken mola. Aldrig är man väl så medveten om vad en frisk kropp är värd som när man har ont och är sjuk. Det är så konstigt det här. Jag brukar ha stålmage som pappa. Var inte magsjuk en gång mellan att jag var 11 år och någon gång kring 27. Sen har jag haft vinterkräkan tre gånger, tror jag. Jag har aldrig i mitt liv haft diarré tidigare. Jag tål allt utom paprika. Mikael däremot har en mage som ger upp vid minsta motstånd (nästan varje dag är det nåt med hans mage). Också är jag (TACK OCH LOV!!!) den enda i familjen som blivit sjuk. Ikväll satt jag med vid matbordet och igår såg jag och Mikael ”David Bowie: The last five Years” annars har jag inte lämnat sängen eller övervåningen någon gång. Jag är helt slut. Noll energi. Inte ätit och inte kunnat svepa ett glas vatten. Knaprat i mig ett brago-kex per dag och druckit Resorb i pytteklunkar. En deciliter har tagit en förmiddag. Jag började googla olika cancer-former dag 4. Så löjligt. Men samtidigt sa sköterskan i receptionen på Majornas vårdcentral att ”man ska vara jävligt vaksam på maggrejer” och när en sköterska svär sådär då blir jag … nervös. Ja. Hur som helst sa den underbare läkaren att det enda som är farligt är om jag blir uttorkad och sen började jag gråta och han gav mig en näsduk och jag sa ”jag är bara så trött”. Har inte sovit en hel natt och har haft konstant ont i sex dagar. Åh Gud. Så tramsigt. Folk har saker som är allvarligt på riktigt men när man har fruktansvärt ont hjälper den tanken inte värken. Jag väntar på att det ska vända och på provsvar. 

1 kommentar
 1. {{comment.comment_author}}

Hasselbacksgratäng, lammrostbiff, ugnsbakade körsbärstomater & portvinssås. Enda tecknet på att vi gick från vanlig sketen vardag till fredag. Och På spåret på det. 

Helt oenligt plan kom barnen i säng först nu & jag hör Sammie pladdra för fullt i våningssängen hon just flyttat in i. Aja. Nu blir det film & bubbel. 

1 kommentar
 1. {{comment.comment_author}}

The Freshness.

Precis när vi ätit några tuggor av den här färgexplosionen till tabbouleh valde Mikael att berätta om den fis ”äggig och matig” som någon inne i en spelbutik hade valt att släppa ut. Färskkorven med timjan kändes fadd efter det.

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Efter att jag vallat Sammie i trädgården (”SNÖ MAMMA SNÖ MAMMA UT!!!”) en bra stund tills hon äntligen sa att hon hade bajsat och ville gå in kunde jag äntligen få slänga mig/oss i soffan. Jag läste ut det sista av ”Autisterna” (språket! Ordflödet! Associationerna!) och försökte stänga ute ljudet av Alfons. Åh Gud som jag vill klämma ut varenda liten sekund jag kan få till att helt kravlöst läsa skönlitteratur. Nu blir det ”giftiga skildringar av den brittiska överklassen”, dysfunktionell familj och sexuella övergrepp. 

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

En vägg av väta.

Så jag gick ut. På Ringön bland kranar, industrier och grus. Det var Göteborg i januari på riktigt så när jag promenerat mot den tillfälliga vägen över Marieholmsleden mot Gamlestan vände jag och tog mig längs hela Ringövägen till Hjalmar. Då rann det i både ansikte och längs byxorna av vattnet som hängde och dallrade i luften. Köpte ägg och groddar på Brunnsbotorget.  Sen kom Mikael och hämtade mig med bilen för benen bara brann av kli och jag orkade inte gå ända bort till Prologgatan i den där fuktväggen. Nu har jag ätit, duschat och slitit upp bokpaket så nu ligger jag på det enda sätt Stig Larsson kan tänka sig att ligga med mig: mellan pärmarna i soffan.

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}


Nu ska jag FAN gå ut på promenad. Jag har väl knappt sett ljus eller känt frisk luft sen någon gång kring 1800-talet. Nu har det dykt upp ett bokpaket på Godiscity vilket fungerar bra som lockbete. Sen ska jag hem och läsa, läsa, läsa. Detta enda som jag längtat efter hela hösten. Sen blir det jullov och det enda man gör är att åka runt och fixa grejer och hälsa på släkt. Men nu JÄVLAR vad det ska läsas och vilas i soffan.

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

41. Don’t Breathe. Effektiv skräckis utan övernaturliga inslag (tack för det).

42. Audrey & Daisy (dokumentär på Netflix). Helt okej men med en del svagheter. Otroligt upprörande, såklart, det handlar om våldtäkter. Det hade nog behövts lite mer fokus på hur in i helvete fel ett samhälle är som låter killar och män så enkelt glida undan den här typen av brott.

43. Lemony Snickets Syskonen Baudelaire (den gamla med Jim Carrey, Jude Law, Meryl Streep mfl). Det kommer en ny version i år med Neil Patrick Harris).

44. Zootropolis. Jo men den var ju lite kul. Jag har verkligen svårt för att se barnfilm även om jag utvecklat lite mer tålamod med det. Men jag tycker ofta att det är så fasansfullt tråkigt. Det bästa med att se barnfilm är egentligen att se barnens reaktioner och då främst att se hur Tintins enorma blå ögon fylls till bredden av tårar när det händer minsta lilla pyttesak som skulle kunna tolkas som pyttelite sorgligt.

45. Mona Lisa Story. En dokumentär som låg på SVT ganska länge men kanske inte längre. STARK. Gud vilken historia. Om att bli drogfri. Varning för spoiler: så fint slut. Mona Lisa och hennes man hade en bebis i magen och en gräsklippare till sin gräsmatta. Stark kontrast till när hon går för att sälja sexuella tjänster så att de kan köpa heroin.

46. Hell or High Water. Ben Foster. En sån stjärna. Varenda scen han är med i vibrerar. (Minns ni honom i Six feet Under – en sån liten spoling va. Tunn och mörk. Nu är han istället lite rund, blond och tunnhårig.)

47. Captain Fantastic. Jag insåg inte förrän när vi såg den här att Viggo Mortensen … honom har vi inte sett på ett tag. Och hur bra han är. Filmen var väl inte nåt mästerverk direkt men väldigt underhållande.

48. Train to Busan. Koreansk zombie-skräck-film. Jag trodde att den skulle vara väldigt  spännande efter att ha sett trailern. Men nej.

49. 45 Years. Ett riktigt sömnpiller om du frågar Mikael. Och jo den var rätt segdragen och hade ett oförslösande slut. Själva stämningen i relationen var så otroligt välspelat men hela storyn kändes lite … tråkig. Det fattades något. Det hände inget. Det bara var. Men Charlotte Rampling var självklart perfekt.

50. Life on the Road. För alla som älskar David Brent. Så mörk. Stackars Brent.

51. OJ: Made in America. Herre min gud så bra den här var. Vi tänkte inte räkna den som en film men nu har jag sett den på x antal filmkritikers årsbästalista så vi slänger in den på vår filmlista också. Den som inte sett den: se den! Det var ett bra år för skärskådning av USA:s rasistiska historia och, kändiskultur och klassamhälle. Den här handlar om så mycket mer än OJ.

52. Sully. Äh. Va fan. Jaja. Helt okej för en halvtrött söndag. Tom Hanks var bra. Landningen på Hudson gjorde dock inte mycket bra för min flygrädsla.

53. Kollektivet. Och sen avslutade vi året med danskt. Det ska man alltid försöka göra. Thomas Vinterberg gör så klart den kollektiva drömmen med lite mer svärta än Lukas Moodysson gjorde. Och Trine Dyrholm är en stjärna. Hon sväljer och sväljer och sväljer ilska, svek, sorg. Lite väl rumphugget slut kan jag tycka men en liten pärla ändå. Fares hade gärna fått vara med mer. Så gullig ju.

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Tuffast av alla

Josefine Hildingsson
Innan var jag skribent nu är jag lärarstudent (bra rim). Ska bli ämneslärare i svenska och svenska som andraspråk. Är numera hela 33 år. Bor på HISINGEN <3 med man, barn och katt. Har över 600 tulpanlökar i trädgården och tänker mycket på jämställdhetsfrågor, rättvisa och fred på jorden.

Mest lästa

 1. Så fint va.
 2. Sammie from the Block.
 3. JA!! Det funkar!
 4. Testar igen.
 5. 1 år som gifta.