Was ist kunst

Birgitta Stenberg appreciation post

Det finns få svenska författare eller kändisar som jag är fascinerade av. Men en av dem är Birgitta Stenberg. Så avundsvärt fri. Första boken jag läste av henne, Kärlek i Europa, lånade jag av min gammelfaster när jag var 18 år. Att vara ung fattig fri konstnär på kontinenten – alla tonårsprettons dröm. Men också att hon lyckades. Trots alla gubbar som stod i vägen så lyckades hon skriva och ge ut sina texter. När hon dog 2014 blev jag genuint ledsen.

Har lånat mycket böcker på biblioteket i sommar (pga ung fattig fri men i Sverige) och lånade bland annat några som jag inte läst med henne. En som jag i efterhand förstod var rätt passande den här Europride-sommaren var Stenbergs första roman Fritt Förfall som hon skrev när hon var 19 år (!). Handlar om Caroll som hänger runt på Rivieran med en rik och något äldre amerikanska som försörjer henne medan hon försöker skriva. Dysfunktionell kärlek, smärre narkotikaberoenden och människor som försöker sig på konst. MYS. Boken refuserades  med motiveringen att den saknade litterära kvaliteter, men ska sanningen fram så var det 1950 och boken handlade om två kvinnor som hade en kärleksrelation utan att någon dog. Som tur var hittade några litteraturforskare romanen och gav ut den 2006.
Nu läser jag Spanska Trappan och är glad över att jag har några romaner kvar att se fram emot.

Sen måste jag få tipsa om filmen Alla Vilda som kom för några år sedan. Birgitta Stenberg åker runt till New York, Rom och Paris för att hälsa på vänner och älskare från ‘ungdomsåren i europa’. (ungdoms-år, ungdom-sår. slut på spaning.) Hon pratar fortfarande flytande italienska/franska/engelska med dem trots att hon är 80 år och bott i Sverige i örti år. Hur hon ledset ser på sina vänner, ett lesbiskt par i USA, som aldrig vågat vara öppna med sin kärlek trots att de bott ihop sedan de var unga. Den italienska operasångerskan som blev en horder men som fortfarande är kär i Birgitta. Funderingar kring skrivandet, konsten och hur man bör leva. Ni hör, den är bra. Går att hyra online.

Nu tillbaka till vinet och boken!

/Lovisa

 

 

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}