Annakarinhell

Gravid: uppdatering & reflektioner


Hörrni!

Jag vill bara flika in och skriva lite om min upplevelse som gravid.
Det är nämligen väldigt stor skillnad från sist, när jag var i vecka 20 ungefär.
Nu är jag i vecka 24 och i flera veckor har det varit typ… bara bra? Liksom… gött?

Ungen är en go liten galning där inne och växer så att det knakar och inget känns sådär främmande och konstigt som det gjorde en sväng där i vecka 20.
Nu känns det mysigt och förutom lite ländryggsvärk är allt bara bra! Min kropp känns mer som min igen och det är så himla, himla skönt!

Antagligen är det en kombination av stabilisering av hormoner och kropp, samt att jag blivit van.
Hur som haver är det i alla fall en riktigt härlig tid. Jag fungerar ungefär som vanligt i alla avseenden. Förutom att jag förstås är lite tyngre i kropp och känsligare för flås vid fysisk aktivitet. Men det är nog oerhört svårt att komma undan i och med ökning av mängden blod (och ungen i magen förstås, haha).
Lite lugn träning på det så är jag i god form ändå.
Så nu får graviditeten helt klart 5/5.

Dessutom har den gett mig tid att reflektera över tidigare dåliga vanor och saker jag gjort som egentligen bara fått mig att må dåligt. Det har liksom klarnat om varför jag gjort som jag gjort. Det är såklart skönt som fan, men också lite olustigt.
Olustigt eftersom att jag gjort så mycket som jag egentligen mått dåligt av och liksom gått emot ”mig själv”. Både fysiskt och psykiskt. Underligt kan man tycka. Men fullständigt rimligt ändå för vi är trots allt flockdjur. Till och med extrema introverter som jag lol

Ett exempel är mina alkoholvanor (bortser från de åren och perioder jag varit djupt deprimerad).
Jag har liksom insett varför jag lätt blivit ”för full”.
Jag är ju en morgonmänniska av rang och således en jävligt trött kvällsmänniska. Det senaste året har du jävligt sällan kunna hitta mig någon annanstans än hemma eller på väg hemåt vid midnatt. Varför? Jo, för att jag ju blir omänskligt trött och KAN inte fungera då. Och jag har äntligen börjat lyssna till det.
När jag tidigare stannade ute och blev skitfull var det liksom inte bara det faktum att jag drack som ställde till det: jag tvingade mig själv att vara ute när allt min kropp (och knopp) behövde var sömn- och det akut.
Det är säkert en adhd-grej, men när jag blir trött blir jag liksom… icke-fungerande. När batterierna tar slut så tar de liksom helt JÄVLA slut.
Men det är så dumt också, för inte nog med att jag går emot ”mig själv” genom att vara vaken och iväg, jag har dessutom känt mig så illa tvungen att dricka för att ens klara av det. Så himla, himla dumt.

Sedan finns det ju ytterligare ett lager på detta.
Jag är väldigt introvert. Med det menar jag att jag behöver återhämta mig ordentligt efter att ha varit social. Jag känner mig ofta dränerad och socialt urlakad även efter mindre tillställningar. Det kostar alltså väldigt mycket att umgås med människor i för stora doser.
Jag tycker också väldigt sällan att det faktiskt är givande (kanske delvis därför det kostar så mycket också förstås) och då har alltså alkohol liksom varit ett sätt för mig att ”orka med”… Det är så sjukt. Jag har liksom druckit för att palla vara med folk, för att sen bli likvärdigt socialt bakis som alkohol-bakis…
Ja, ni hör ju: dåliga och dumma vanor helt enkelt.
Nu har jag med åldern blivit bättre på att lyssna på mig själv och sätta de gränser jag behöver för att må bra. Men nu har jag ju brutit de där små vanorna som jag inte helt kommit underfund med tidigare.
Och ni kanske kan ana hur jävla gött det är!

Jag är och har alltid varit en hemmaperson och det är inget jag någonsin kommer att ignorera igen. Aldrig igen gå ut ”bara för att”. Här med omfamnar jag mitt icke-sociala jag! <3

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Annakarinhell

Häng med mig i min vardag där jag studerar, målar, fotograferar, äter (och lagar) gött vegokäk, går på events, umgås med vänner och har det rätt fint i allmänhet.

Mest lästa

  1. I mitten av graviditeten
  2. En sista sommarsoldag
  3. Yummy Tummy
  4. rusty peaches
  5. Back in stripes