Bläck & Blad

5 boktips med sommarfeeling

Sommar är ju bra tid att läsa för många, så här bjussar jag på några favoriter med sommarkänsla. Och dessutom råkade samtliga bli av kvinnliga författare, så två i ett!

 

 

Bildhuggarens dotter av Tove Jansson

Tove Jansson har ju iofs skrivit en annan bok som heter just “Sommarboken”, MEN den här är bättre och innehåller en hel del sommarhäng i skärgården den med. Bildhuggarens dotter består av flera självbiografiska historier från författarens barndom med hennes knasmysiga och självupptagna konstnärsföräldrar. Det är magiskt, lekfullt, läskigt, ironiskt och roligt. Och eftersom mycket från den här tiden fått inspirera historierna om Mumintrollen är det som att läsa en vuxnare och obehagligt mänsklig version av just muminböckerna. (Nu kom jag att tänka på den där ascreepiga gamla serien med mumintroll som tog av huvudena, följ länken för mardrömmar.)

 

The Past av Tessa Hadley

Ett sommarhus, fyra syskon, tre kids och två outsiders = sommaridyll och känslokaos. Tessa Hadley är amazing på att beskriva människor och deras svagaste och löjligaste sidor utan att det känns hånfullt eller dömande det är avklätt och rakt, men samtidigt varmt och humoristiskt. (Till skillnad från t.ex. Liv Ullman som också är superduktig på att fånga det folk helst vill dölja, men gör det kallt, oförlåtande och humorlöst. Gud vad jag har svårt för henne.) Full av fantasifulla miljöbeskrivningar och små lustigheter rör historien sig mellan syskonens sommar i barndomshemmet och deras mammas flykt till samma hus många år tidigare, och det känns som det förgångna är minst lika närvarande som nuet.

 

We have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson

Okej, nu kommer tipsens tips, för det här är något av det bästa jag läst det senaste. Jag vill inte säga för mycket om vad den handlar om (tycker sällan det är det är det viktigaste tbh), men det är sommar-ish i en by någonstans i Vermont, det är ett stort gammalt hus med två systrar och en gammal släkting, det är något hemskt som hänt med resten av Blackwood-familjen flera år tidigare, det är mystiskt och svårt och roligt och språket är HELT OTROLIGT.

 

To the Lighthouse av Virginia Woolf 

Brukar finnas med på listor över århundradets bästa böcker etc, och det är ju välförtjänt. (Men tycker i allmänhet illa om den typen av listor eftersom det skapar en jävligt trång sanning om vad som är värt att läsa.) Själva storyn är minst sagt tunn; en familj planerar en båttur till en fyr, och många år senare görs till slut trippen. Det som är centralt är istället allt som finns i mellanrummen. Karaktärernas tankar, känslor och upplevelser av världen och livet som går bygger romanen, och som läsare guppar man runt mellan olika perspektiv utan någon trygg punkt att hålla fast vid. Det är drömmigt och flyktigt, som att ligga och flyta i havet och se hur molnen drar över himlen. Sommarlugnet alla eftersträvar i bokform alltså.

 

Allt av Jane Austen

Visst, det är kanske inte alltid sommar men det känns så. Man bara badar i känslan av engelska rosor, doftande sommarregn, tunna sommarklänningar, maskrosbollar i motljus, te i trädgården, långa stränder, fladdrande gardiner, rosa körsbärsblommor, ängar, grusvägar, violer, OSV OSV OSV. Det luktar och smakar sommar och det är så fantastiskt roliga, smarta och underhållande historier och jag är avundsjuk på alla som inte läst dem än och kan göra det för första gången nu.

 

HÄR satt man idag alltså.

7 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. 5 boktips med sommarfeeling
  2. Svenska favoriter + veghusman!
  3. Mysig läsning för mörka höstkvällar 🕯
  4. Judging books by their covers
  5. 10 tips för att hitta boktips