Bläck & Blad

Let them eat ljudböcker

Funderat en del på att lyssna på VS läsa böcker det senaste, speciellt eftersom det känns som ljudböcker typ håller på att ta över. Är inte på något sätt emot att lyssna på uppläsningar och gör det ofta också, men det är bara inte SAMMA SAK som att läsa själv. 

Det finns ju uppenbara fördelar med ljudböcker, viktigast kanske att folk som har svårt att se etc kan konsumera böcker på ett smidigt sätt, men också såklart att man kan göra annat samtidigt eller lyssna för att slappna av… Och kanske också att man inte kan skynda genom texten utan att allt ges lika mycket uppmärksamhet.

Tycker också att en del författare som läser sin egna böcker kan ge så mycket. Typ Tove Jansson, Torgny Lindgren och Märta Tikkanen som har förmågan att göra hela grejen magisk. Men så finns det de (sorry men tycker t.ex. Sara Lidman som läser sin Lifsens rot hamnar här) som det är smärtsamt att lyssna på. Det krävs så himla mycket för att uppläsarens röst, betoningar, pauser osv inte ska skära sig med texten. Oavsett om de skrivit dem själva eller inte.

Via Giphy

Men så här, oavsett om det är en riktigt bra uppläsning så gör det inte samma sak med/för mig. När man läser fokuserar man på EN SAK och bara det är så jävla skönt. Man kan se saker framför sig och sugas in i handlingen på ett annat sätt. Och så älskar jag att hålla i böcker och bläddra och känna att man kommer framåt. OCH att man är i boken, liksom nära författaren för att man utför en motprestation för den som skrivit, och att man har kontroll över hastigheten, kan läsa om kan se och KÄNNA på orden och att man kan vara där ensam utan att någon annan person kommer emellan. Och ja alltså… Det är en annan grej bara att inte bli matad med något utan att få jobba för det själv.

Men to each her own och framförallt så är det som oftast så bra ordnat att man inte måste välja. Dvs man kan både äta kakan och få den nedtryckt i halsen. (OBS skämt. <3)

Via Giphy

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. 5 boktips med sommarfeeling
  2. Svenska favoriter + veghusman!
  3. Mysig läsning för mörka höstkvällar 🕯
  4. Judging books by their covers
  5. 10 tips för att hitta boktips