Bläck & Blad

10 tips för att hitta boktips

Så jag läste idag att boktipsen skulle försvinna från SVT:s Go’ kväll. Har aldrig sett Go’ kväll och hade ingen aning om att de hade boktips där, men det känns spontant synd om det är av anledningen att böcker inte skulle vara något för alla kids som kollar SVT-program med übermoderna titlar som “Go’ kväll”. Fattar inte riktigt varför det känns som att folk inte läser eller inte vill läsa, för det GÖR DE JU. Och de som inte gör det mår väl bra av en liten intresseboost?

 

Via Giphy

Böcker har liksom byggts upp till något stort och FINKULTURELLT och dåligt samvete för många, och så antar jag att SVT vill göra sig mer “tillgängliga” och FRÄSCHA. Hur som helst, jag orkar inte ranta om SVT (för bryr mig inte jättemycket), men fick mig att fundera på hur man egentligen hittar de där själsfrändeböckerna man inte läst än. NU NÄR MAN INTE FÅR TIPS FÖR SINA SKATTEPENGAR LÄNGRE.

Japp, så här kommer saker som hjälper mig upptäcka nytt (och gammalt)!

Föräldrars bokhyllor

Förstår att inte alla har föräldrar med massa böcker, men har man det så gräv runt där! Eller hos någon annan några år uppåt. Finns så många asbra halvt bortglömda (eller inte återupptäckta av nästa generation) författare som man kan hitta på det sättet.

Bokklubbar

Askul med andras tips och att få en push att läsa sådant man inte valt själv! Plus mysigt. Bara att starta en egen!

Förord

Låter lite torrt kanske, men om man orkar läsa förorden som finns i många nyutgåvor av klassiker så hittar man ofta bra tips på liknande författare/böcker eller sådana som varit influenser eller influerats, etc. Bra förutsatt att du gillar det som kommer efter introt då.

Bokaffärer

För det är så mysigt att gå runt och klämma lite och se vad de valt att lyfta fram. Gillar bäst att göra det när man reser, finns ju oftast i alla fall ett ställe med böcker på engelska (om man inte talar språket då) om det är okej stor stad. Bästa souveniren.

New Yorker Fiction Podcast

Min syster tipsade om den här podcasten och den är suuupermysig. En författare läser en short story av en annan författare och sen är det en typ lika lång diskussion. Kommer en gång per månad!

Radioföljetongen på SR

Lite kluven här för jag hatar nästan alltid inläsningarna, men ibland kommer det riktigt bra grejer! 

Nyhetsbrev

The Guardian har ett bra, sen finns t.ex. Lit Hub, Shelf Awareness, Off the Shelf och Book Riot. Lite blandat med boktips, temalistor, nyheter och artiklar.

Instagram

T.ex. @bookbento, @subwaybookreview, @penguinclassics, @penguinbooks, @penguinukbooks, @wellreadblackgirl, @nytbooks, @shakespeareandcoparis, @strandbookstore

Tidningars litteraturdelar

Typ DN och SvD har boklistor med tips de uppdaterar varje vecka. Och som förlängning av det, DN:s Facebookgrupp Snacka om böcker. Det är vad det är (dvs ganska lamt) men brukar scanna den ibland för att se om det skrivs extra mycket om någon ny bok. Bra med något från Sverige för så mycket är amerikanskt annars.

Saker jag inte utnyttjar men borde?
  • Bibliotek
  • Babel. Hmm, det ska jag fan börja kolla på IDAG, vet inte varför jag inte gjort det innan.
  • Massa andra seriösa podcasts och TV-program jag inte orkat kolla upp/sätta mig in i. :))))))

And now.

Via Giphy

<3

6 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. 5 boktips med sommarfeeling
  2. Svenska favoriter + veghusman!
  3. Mysig läsning för mörka höstkvällar 🕯
  4. Judging books by their covers
  5. 10 tips för att hitta boktips