Bläck & Blad

Nobelprisdebatten – yay or nay?

Tänker hålla det här kort (ish) för det finns för mycket att säga om det och jag kommer bara göra mig själv upprörd.

Saker jag inte tänker diskutera här. Om det var rätt att ge Peter Handke nobelpriset. (Vet inte.) Om Svenska Akademien har hört talas om självinsikt. (Teori är en sak, praktik en annan.) Om nobelpriset i litteratur är överspelat. (Vem bryr sig?) Om relativt unga svenska författare tycker det är viktigt att visa att de tycker nobelpriset i litteratur är överspelat men också att det är jättejättejätteviktigt vem som får och inte får det. (Take a guess.)

 

Via Giphy

 

Det är nåt som känns jävligt snett i hur man i svensk media debatterar allt som känns det minsta kontroversiellt. Jag bryr mig för tillfället INTE ETT SKIT om vad som är rätt eller fel i det som debatteras, men det bara MÅSTE få finnas utrymme för olika åsikter utan att en sida automatiskt är den rätta. Om inte annat så för att jag är övertygad om att det annars är stor risk att fel sida vinner kriget som verkligen räknas och då är allt kört.

Så en författare med tvivelaktiga politiska åsikter får Nobelpriset. Exakt vilka åsikter han faktiskt har verkar man dock inte riktigt vara överens om, och ingen Handke-kritiker verkar ha brytt sig om att gräva vidare i det? Jag pallar inte att man inte ens orkar göra grundjobbet och tar reda på vad som egentligt sagts innan man uttalar sig offentligt om det. 

Via Giphy

Känns som folks tankar går såhär. “Folkmord är fruktansvärt. Handke verkar inte tycka att det är fruktansvärt. Alltså är Handke PÅ ANDRA SIDAN och det är farligt att lyfta fram något positivt han gjort eftersom det signalerar att folkmord inte är fruktansvärt”. Jag är så trött på svartvitt tänkande och “om du inte är med oss är du emot oss”. Det är helt okej att tycka att det var fel att ge Peter Handke Nobelpriset. Och det är okej att tycka att det var fel för att han är uttalat Milošević-fan. MEN man måste också reda ut vad det innebär. T.ex. att man tycker att priset ska vara politiskt. Och att det ingår i Svenska Akademiens uppdrag att avgöra vad som är moraliskt rätt och fel. Och att politiken eventuellt är överordnad litteraturen.

Alldeles för många stannar vi att det är nåt som känns obekvämt med att Handke får Nobelpriset, och att det därför måste vara fel. Det är LÄTT att tycka att folkmord är fel, och det är LÄTT att fördöma allt och alla som har med det att göra. Men det är inte lika lätt att reda ut vad det egentligen betyder och får för konsekvenser om man gör det. Tar några exempel från Babel där valet av Handke diskuterades.

Tone Schunnesson: 

“Det känns obehagligt att Peter Handke får det här priset eftersom han ursäktat folkmordet på flera tusen bosniska muslimer. Jag håller inte med om att det inte ingår i hans författarskap, för han har dessutom skrivit om det. Förra veckan pratade vi om ‘Kommer de (Svenska Akademien) göra ett politiskt beslut?’, och det tycker jag de har gjort.”

Så vilket politiskt beslut handlar det om? Att Svenska Akademien vill signalera att de är okej med folkmord? Känns orimligt. Är det inte snarare att de INTE tagit hänsyn till politiken som skaver? Och måste allt man nånsin skrivit vara oantastligt för att man ska ha rätt att hyllas?

Johannes Anyuru:

“Känns trött och gammaldags. Det känns inte kontroversiellt, utan lite klantigt och tondövt. Med det sagt tycker jag boken vi läst (Peter Handkes Berättelsen om ett liv) är fantastisk. En fantastisk författare! En av de bästa böckerna jag läst, tror jag.”

Okej. Anyuru har också skrivit om Handke i GP och verkar tycka att priset måste vara politiskt. Men vad betyder det? Om Handke har skrivit en av de bästa böckerna han läst, borde inte det nånstans trumfa politiken? Hur väger man politik mot litterärt värde?

Agnes Lidbeck:

“Jag tycker att man som författare ska kunna bli läst, spridd, till och med uppskattad utan att det ska finnas ett tak för vad man ska få tycka. Å andra sidan finns det händelser i historien… Att förringa ett folkmord tyder på en så pass bristande empatisk förmåga, så att jag undrar hur mycket man kan förstå av mänskligheten. Och för att vara en riktigt god författare så måste man förstå nånting av mänskligheten.”

Det här fick applåder i studion. Jag skrek typ åt skärmen. Det låter ju så fint och bra MEN imho är det också det fegaste och skenheligaste svaret av av alla. (Hehe så här kommer upprördheten iaf.) För det första är det en ren bullshit-slutsats att man inte skulle förstå NÅNTING av mänskligheten för att man förringar folkmord. För det andra så sitter de sekunden efter och diskuterar Handkes bok Berättelsen om ett liv där alla verkar väldigt överens om hur väl han porträtterar sin mamma och hur hon kan representera alla historiens bortglömda kvinnor, etc. Det låter ju inte som hon ens själv tycker att Handkes eventuella bristande empatiska förmågan faktiskt går ut över hans författarskap. 

Och till sist. Agnes Lidbeck har skrivit Finna sig, en av de mest cyniska och empatilösa böckerna jag läst. Det hjälper inte ett skit att hon visar hur fel hon tycker folkmord är — hennes text talar för sig själv. Det är i författares berättande jag tycker det verkligen visar sig hur mycket man “förstår av mänskligheten”.

Bara några exempel för har såklart inte orkat sätta mig in i vad alla har skrivit. Men jag känner igen mönstret från så många andra debatter och är så otroligt trött på hur platta, dömande och stängda alla samtal är. 

Sååå. Jag vet ärligt inte vad jag tycker att kriterierna för Nobelpriset i litteratur ska vara, och jag BRYR mig inte ens så mycket. Men det är SÅ FRUKTANSVÄRT viktigt att vi kan prata om saker på ett sätt som är ärligt, öppet, GENOMTÄNKT och som tillåter OLIKA sätt att se på saker. Att vi bryr oss om att gräva lite mer i vad vi tycker och VARFÖR. Och att vi är intresserade av att höra vad andra tycker och VARFÖR. För det är bara då vi kan lära oss nya saker och komma framåt med världen.

 

Via Giphy

 

Rant over. <3

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. 5 boktips med sommarfeeling
  2. Svenska favoriter + veghusman!
  3. Judging books by their covers
  4. 10 tips för att hitta boktips
  5. Let them eat ljudböcker