Bläck & Blad

Nu är det dags för att stanna hemma och läsa folks! 

Jag brukar dras till böcker med mörka undertoner som gör en LAGOM obehaglig till mods. De historier som petar på något i en man inte riktigt vill kännas vid eller väcker något som sover. Historier som KÄNNS.

Men THIS IS NOT THE TIME för att gegga i obehagligheter och mänsklighetens mörka sidor. Nu är det tid för en annan typ av sanningar, mys, mod och det goda som vinner över det onda. Det är tid för sagor!

Här är listan på allt (well) du behöver för att må lite bättre i isolering, sjuksäng eller allmän opepp!

Alice i Underlandet

av Lewis Carroll

Underbar, absurd och vuxnare än man kan tro. Finns också i supermånga fina utgåvor, och alla vet ju att en bok blir bättre i snygg förpackning! (OBS läs på engelska för leken med språk är halva grejen.)

Peter Pan

av J. M. Barrie

När jag var liten var jag kär i Peter Pan och det kommer du bli vara när du läser den här. Det är en liten bok men med så mycket djup och ärligt allvar.

Harry Potter

av J. K. Rowling

Okej så jag parallelläser Harry Potter och “vanliga” böcker för andra gången på ett år så jag alltid har något ångestdämpande redo. Vet inte hur hälsosamt det är, men it does the trick! Lyssna på inläsning med Stephen Fry för all the mys.

The Lord of the Rings

av J. R. R. Tolkien

Började läsa serien för mååånga år sen och fastnade halvvägs in pga en evighetlslång miljöbeskrivning som kändes omöjlig att ta sig igenom. Så började jag om i år och lyssnade på Robert Inglis inspelning och herregud vad bra. Jag har skrivit innan om min skeptiska inställning till ljudböcker, men Robert Inglis ÄR Sagan om ringen.

Lite vad som helst

av Terry Pratchett

Magiska världar, satir, filosofi och väldigt brittisk humor. 

Narnia

av C.S. Lewis

Några av de första böckerna jag läste och kanske de jag läst flest gånger. Kunde dem typ utantill. Ignorera de genomskinliga kristendomsallegorierna och njut av talande djur, svekfulla fauner, ishäxor, magiska ringar och äventyr.

Stardust

av Neil Gaiman

Inte hans bästa, men en klassisk fairy tale med fallna stjärnor, féer och trollskogar. <3

His Dark Materials

av Philip Pullman

Har jag rekommenderat innan men skadar ju inte att göra det igen. Nu när det gjorts/görs serie av den är det hög tid att läsa originalet också? På gränsen till för mörkt för må bra-kategorin kanske MEN hoppet och modet är alltid där och det behöver man ju.

A Wrinkle in Time

av Madeleine L’Engle

Den här serien är så underskattad. Full av fantasi, kärlek och lek med vetenskap och historia, trygg och farlig på samma gång. OBS börjar med raden “It was a dark and stormy night…” nuff said.

Annars finns det massa fina samlingar med gamla folksagor som ofta har BILDER, vackra omslag och superhög mysfaktor!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. Lost in Translation?
  2. 7 löjligt överskattade böcker
  3. Fyndtips inför bokrean!
  4. Mina bästa kvinnliga författare 🔥
  5. Sagor som är soothing for the soul