Bläck & Blad

Veckans bok: Klubben

Klubben av Matilda Gustavsson blev en supersnackis i vintras och har hyllats av de flesta. Och det förtjänar den ju!

Jag hade ärligt lite svårt att hänga med när hela Svenska Akademienkollapsen utspelade sig, men när jag hann ikapp blev jag framförallt så STÄLLD av vad Horace och gänget tänkte var rimliga grejer att säga. Typ:

”Vår sorts människor kunde lätt bli monologiska – eller sitta och titta ner i bordet. Ja, det kunde helt enkelt bli lite töntigt. Men Jean-Claude var aldrig töntig. Han hade en särskild nimbus – utstrålningen av en världsman.”

— Horace Engdahl

“Så skickligt riggat av den stora dagstidningen som tycks ha hatet mot Akademien, det yttersta målet för angreppet, i sitt DNA. Som öppet skryter med sin avsky för »finkulturen«; för begrepp som skillnad och kvalitet. Som här sett möjligheten att genom mig, och allra först via dig [Jean-Claude Arnault], nå in i den höga församlingen för att söndra den; kanske få insyn och makt över den till slut.”

—Katarina Frostenson)

“Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar.”

— Horace Engdahl

”Vi män har uppövat en viss vana vid konkurrens. Kvinnor har svårare att hantera den. Och när man inte kommer åt Katarina så ger man sig på Jean-Claude. Jag vet inte riktigt hur internet fungerar men jag kan föreställa mig att de snabbt började jaga upp sig i den där tråden. Och då blev det ganska lätt för dem att få ihop arton historier att skicka in till tidningen.”

—Stig Larsson

Alltså inte att de sa det de sa eller att man lät dem säga det, utan att de på riktigt inte insåg att folk skulle tycka de var skrattretande. Som att de levt helt avskilda i sin cigarettdoftande fantasivärld med enbart likasinnade de senaste 60 åren och över huvud taget inte lagt märke till vad som hände i resten av samhället. Och så visade det sig att det var typ så det var. Mötesplatsen aka Forum och de implicita och explicita värderingar den stod för verkar ha hjärntvättat hela Finkulturstockholm. Lika obehagligt fascinerande som sådana där historier om barn som växt upp inlåsta i en källare och aldrig kommer kunna anpassa sig till människovärlden utanför.

I Klubben får Matilda Gustavsson möjlighet att gå mer på djupet med vad som egentligen hände, berätta utsattas historier och ge forumklonerna mer utrymme att själva bevisa vilka galningar de är. Det är underhållande, upprörande, välskrivet och jävligt trovärdigt.

Även om det är lätt att känna sig mätt efter alla svårsmälta skandaler runt Svenska Akademien och kulturprofiler, SÅ är det här marängsvissen du ändå kommer vilja trycka i dig. Promise.  🍧

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. Lost in Translation?
  2. 7 löjligt överskattade böcker
  3. Fyndtips inför bokrean!
  4. Mina bästa kvinnliga författare 🔥
  5. Sagor som är soothing for the soul