Bläck & Blad

 

Om man inte läst något av P.O. så är det dags nu! Den 25 april i år försvann P.O. Enquist från den här jorden, men han lämnade ett gäng FINFINA böcker efter sig. 

Jag hade Boken om Blance och Marie i oläst i hyllan hemma, så den blev det självklara valet för veckan. Kan VARMT rekommendera Livläkarens besök, Ett annat liv och Nedstörtad ängel som är de enda andra jag läst av honom so far, men det blir fler!

Orkar gå in så mycket på handlingen i Blanche och Marie, men kort rör den sig runt de historiska personerna Marie Curie och Blanche Wittman och deras (fiktiva) tankar och känslor. Marie Curie har ni redan koll på, och Blanche är framförallt känd som “hysterikapatient” till den franske neurologen Jean-Martin Charcot. Historien ÄR superintressant, men det som sticker ut är SPRÅKET och Enquists totala disregard för den konventionella betydelsen av “sanning”.

För det första. Språket. Det är samtidigt ålderdomligt och nyskapande, torrt och brinnande, upprepande, hackigt och flytande. Det är fullt av motsägelser som speglar hur han jobbar med innehållet. Jag älskar det.

Sen hans förhållande till fakta vs fiktion som är så jävla underbart. Extremt välresearchade historiska händelser blandas fritt med hans eget hittepåande — man vet aldrig vad som är sant och inte, men allt är lika övertygande. Och det spelar ingen roll att man inte vad som är truth i based on a real story-upplägget, det är så befriande att bara släppa försöken att lista ut vad som är sant (även om hans böcker inspirerar en hel del googlande) och bara hänga med. Sanningen som räknas här finns i det han säger om oss människor, om hur historien behandlat kvinnor, älskande och utsatta, om kärlek och makt. Det är personligt och vinklat, och omständigheterna är extrema, men det är ändå så allmängiltigt.

Via Giphy

Vad fint det är att någon hunnit ge så mycket under ett kort litet liv ändå.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

  1. Lost in Translation?
  2. 7 löjligt överskattade böcker
  3. Fyndtips inför bokrean!
  4. Mina bästa kvinnliga författare 🔥
  5. Sagor som är soothing for the soul