Bläck & Blad

Idag blir det lite om Richard Yates Revolutionary Road från 1961 OCH till det några drinktips, för om det är något man blir sugen på när man läser den så är det alkoholtunga klassiker. Dels för att det är 50-tal och folk vardagsdricker cocktails som aldrig förr (eller senare) och dels för att det kanske behövs efter all härlig obekvämhet Yates utsätter en för.

Tycker det är tråkigt och ofta missvisande att försöka sammanfatta bra stories, så den kan man få googla fram själv om man vill. Men kort: Frank och April är gifta, har två barn, bor i förorten och är båda (?) jävligt trötta på sitt enformiga svenssonliv. De gör ett försök att förändra allt, men med det kommer mer eller mindre lyckad självrannsakan och till slut katastrof. Något sådant.

Man sitter i Franks huvud genom majoriteten av boken — en klaustrofobisk känsla av att vara fast i sig själv och alla roller man tvingas spela. Även om man får uppleva historien från andra håll from time to time så ger perspektivbytet ingen lättnad, man tvingas känna igen sig i alla sidor samtidigt oavsett. Man är samtidigt den föraktade och den föraktande, den älskade och de älskande, den sjuka och den friska, den svaga och den starka, den som bedrar sig själv och den som ser rakt igenom allt. Mest för att egenskaperna inte är knutna till individer, alla har liknande styrkor och svagheter (kanske framförallt svagheter), men med olika intensitet och uttryck, och i olika sammanhang. Det är mer människan, alla hennes lager och förmåga till självbedrägeri än olika karaktärer som målas upp. 

Som läsare är man inte trygg någonstans, det finns ingen enskild person att identifiera sig med och roota för, man blir totalt genomskådad och det är bara att hoppas mot alla odds att det ska gå bra för dem allihop — för i slutändan är det sig själv man hoppas för. 

Det är alltså en obekväm och stundtals grym historia, men också underhållande och befriande i all sin kritik, kanske för att den i det även rymmer så mycket självkritik. Det blir aldrig cyniskt eller platt, det är mer sorg än förakt för hur små och begränsade människor kan vara. Det är också SÅ vackra bilder man möts av. Vardagliga scener som badar i sentimentalitet och nostalgi utan att det blir smutsigt. Otroligt träffsäkra beskrivningar av de små sakerna som definierar människor. Och underbaraaa liknelser som gör att man bara MYSER över hur skicklig berättare Yates är.

Jag HAR en förkärlek för obekväma historier. Kanske för att det är så skönt att bli lite avklädd, att låta någon komma nära och att i allt det obekväma kunna roas lite över hur lika vi ändå är med alla våra brister och hur mycket kärlek man ändå kan känna över det trasiga i sig själv och andra.

Lite drinkz på det.

Via Giphy.

Tre favoriter för dig som önskar att du kunnat komma hem till ett nystädat vardagsrum efter en lång arbetsdag och få ett isigt KLIRRANDE glas direkt i handen och bara glömma hur tungt livet är en liten liten stund. (Det blir inget problematiserande av alkoholens effekter här alltså.)

Negroni

 • 2 cl söt vermouth
 • 2 cl campari
 • 2 cl gin

Bara att blanda ihop! Kör i shaker med is eller häll direkt i glas, men is måste det vara med oavsett. Servera gärna med apelsinskal eller en hel apelsinskiva om man vill go crazy, eller kanske till och med en skvätt prosecco på toppen. Wowz.

Dirty martini

 • 5 cl gin
 • 1 cl torr vermouth
 • 1 cl olivspad
 • 3 oliver
 • Citronskal?

Dirty ska det vara. Skaka all vätska med is, häll i kylt glas och stick i en olivpinne och om man vill lite citronskal som gnuggats så oljorna kommer fram.

Old fashioned

 • 6 cl bourbon
 • 2 skvättar Angostura bitters
 • 1 tsk socker
 • Apelsinskal
 • Maraschinokörsbär

Lös upp socker lite med bitters i ett glas, häll på bourbon och rör tills allt socker är löst. Häll på is och servera med apelsinskal som dragits runt glaskanten och kanske ett maraschinokörsbär för det är alltid trevligt.

Tack för idag!

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Bläck & Blad

En ny take på boknörderi. Högt, lågt och allt däremellan. <3

Mest lästa

 1. 5 boktips med sommarfeeling
 2. Svenska favoriter + veghusman!
 3. Judging books by their covers
 4. 10 tips för att hitta boktips
 5. Let them eat ljudböcker