Djungeltrumman­bloggen

15 år av hänsynslös vägledning

Igår firade vi nya numret av Djungeltrumman på Hôtel Eggers, och vilken kväll det blev! Men vi hade faktiskt lika gärna kunnat fira senaste Pipeline eller Megafon – de två namnförslag som Jesper Strömqvist och Jens Waern funderade på innan Djungeltrumman HB registrerades i augusti 2001.

Efter releasefesten satte jag mig ner med Jesper och Jens för att reda ut vad som egentligen hände när, och hur, och varför, och började rita en brokig tidslinje över tidningens 15-åriga historia. Första numret kopierades på sena nätter efter jobbet, häftades för hand och kördes sedan ut runt om i stan. ”En totalkatastrof i 1200 exemplar”, hävdar grundarna. Men det fanns någonting där som folk uppskattade, och så småningom växte verksamheten till en webbsida, bloggar, fotografer, skribenter, fler och fler anställda i olika städer och, inte minst, en lång rad välbesökta fester.

När jag frågade vad som låg bakom starten fick jag svaret att de ville göra något annat, något mer än att bara slita på vanliga jobb, och det är en motivation som har levt kvar. Vi som gör Djungeltrumman idag nöjer oss inte heller med ”vanliga” jobb, även om sådana kanske hade gett oss mer pengar på fickan. Istället har vi valt att jobba med det vi tycker är roligast – att sprida kultur, låta olika röster komma till tals, skriva om det vi tycker är viktigt, eller roligt, eller bara konstigt, och göra Göteborg till en lite festligare stad.

I #34 kommer vi att fira Djungeltrummans 15-årsjubileum lite extra. Förutom en mer komplett version av den där tidslinjen håller vi som bäst på att styra upp intervjuer med gamla trummor, gräva fram festfoton från back in the day och planera ett moderep fullproppat med bubbel, konfetti och ballonger. Självklart blir det även 15-årsfest modell större, så skriv upp den 24 november i kalendern!

Hänsynslösa hälsningar,
Maria Kopp
Chefredaktör Djungeltrumman

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!