Djungeltrumman­bloggen

”Din dumma lilla fitta”

I onsdags var det internationella kvinnodagen. Och om det fortfarande finns någon som undrar varför den behövs, eller varför feminism behövs, tänkte jag illustrera med en konversation min kompis hade på Tinder nu i veckan.

Så, om vi ska analysera konversationen lite snabbt händer alltså följande:

1. Kille ställer provocerande fråga, med förhoppningen att detta ska locka fram reaktion hos Tjej.
2. Svaret från Tjej blir inte riktigt vad Kille tänkt sig.
3. Kille blir arg, svär åt Tjej och kallar Tjej ”dum liten fitta”.

Att se det här gör mig dubbelt arg – dels för att någon har fräckheten att tilltala min vän på det här sättet, men dels för att jag så väl känner igen det. För att det hänt förr. På krogen, på klubben, på jobbet. För att det händer hela tiden, överallt, och för att den här duden inte är en ensam galning utan del av en förtryckande struktur som säger att kvinnor är mindre värda än män.

Samma struktur som får en EU-parlamentariker att hävda att kvinnor är ”svagare, mindre och mindre intelligenta än män”. Som får folk att anmäla Fotografiska till DO när de uppmärksammar lönegapet mellan män och kvinnor. Som får en rektor i Lund att kalla pojkar som begår våldtäkt för ”offer”.

Men lika arg som jag blir över allt det där, lika glad blir jag av att se det här – folk som demonstrerar för ett samhälle där alla får plats, och där ingen blir kallad en ”dum liten fitta”. För visst tror vi på ett sådant?

Ha en fin helg!

Hälsningar,
Maria Kopp
Chefredaktör Djungeltrumman

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!
  5. Äntligen ESC!