Djungeltrumman­bloggen

Nefertiti höjer rösten!

Detta är ett inlägg i debatten om Göteborgskrogarnas öppettider från Nefertiti. Djungeltrumman gillar också när nattlivet lever, så vi har valt att publicera Nefertitis personal, med VD Martin Brinck i spetsen.

Här är den:

Göteborg, Sveriges framsida?

Vi som driver Jazzklubben Nefertiti, ett av de 16 ställen i Göteborg som har serveringstillstånd till 05, följer med stort intresse och en tilltagande oro den pågående debatten om 05-tillståndens vara eller icke vara. 

Det var med förvåning vi förra vintern mottog nyheten att den då nytillsatte polischefen Lars Klevensparr ville riva upp beslutet/rekommendationen från Social Resursnämnd att vi krogar som hade så kallade tillfälliga tillstånd nu skulle få permanenta sådana. Tillstånden skulle inte behöva sökas varje år. Toppklass tyckte vi. Social Resursnämnd ansåg att det mångåriga samarbetet med krogarna, tillsammans med Polis, Räddningstjänst, Miljöförvaltning och Skattemyndighet hade gett gott resultat. Ett samarbete som bland annat består av gedigen utbildning för krogpersonal i alkohol- och drogrelaterade frågor, allt högre krav på legitimerade ordningsvakter, en kraftfull uppstädning och kontroll av krogarnas ekonomi, skärpta och tydligare riktlinjer beträffande förebyggande brandsäkerhet och utrymningsplaner samt skärpta krav på livsmedelshantering.

Jag kan själv efter mer än 20 år på Göteborgs krog-, nöjes- och kulturscen vittna om att det är en helt annan värld nu än det var på 90-talet. Eller t.o.m så sent som för 10 år sen. Här har både myndigheter, förvaltningar, nämnder och krögare gjort ett riktigt bra jobb. Det är godare, snyggare, varmare, fräckare, låter bättre, säkrare och inte minst: Vilket utbud! Göteborg är numera en evenemangsstad att räkna med, en musikstad, en krogstad och en riktigt het klubbstad -allt det som många av oss ser som några av lockelserna när vi pratar om våra favoritstäder som New York, Berlin eller London. Vi på Nefertiti slår oss gärna på bröstet för våra 200 konserter om året men det tycker jag sannerligen många andra aktörer kan och bör göra också.

Men nu tillbaka till Klevensparrs rivande. Inte nog med att hans Polismyndighet ville riva upp Social resursnämnds rekommendation om 05-tillstånden, de vill nu även vrida klockan tillbaka 15 år och ta bort dem helt! Trodde först faktiskt bara att det var en nyck från en nytillsatt chef som varken Social Resursnämnd eller våra folkvalda politiker skulle överväga riktigt seriöst. Eller kanske ett smart drag för att få mer resurser till sin egen myndighet. Så att Polisen, som absolut är ett av våra värdefullaste och viktigaste instrument för att få vår storstad att fungera, skulle kunna utföra sitt uppdrag bättre. I så fall skulle jag vara den förste att ställa mig på Klevensparrs sida. För här har vi en av de centrala punkterna i hela ärendet, Polisens organisation, resurser och nerkokat till en enkel praktiskt detalj, deras schemaläggning.

Fredagen den 27 januari i år kallade Citypolisen till ett möte med oss krögare som har 05-tillstånd. Ett mycket informativt möte i trevlig ton där vi krögare fick en bra och saklig redogörelse för hur Polisen jobbar och tänker kring det så kallade krogrelaterade våldet och framförallt problemen kring Avenyn.


Festfoto på djungeltrumman.se från Neferiti, klubben Hoodlums

Jag är övertygad om att alla närvarande krögare blev lika stumma av förvåning som jag när vi delgavs insyn i Polisens schemaläggning på helgnätter. Förutom de 16 poliser ”på fältet” som finns i stort sett dygnets alla timmar alla dagar i veckan tillkommer det ett skift kl 15.40 fredagar och lördagar. Det består av ytterligare 20 poliser som har till huvuduppgift att hålla ett vakande öga över nöjesstråken i centrala Göteborg, framförallt Avenyn. Detta skift ”går av” kl 03. Just det – kl 03. Och det är ju detta krögarna på Avenyn har klagat på i alla år, efter 03 finns det, om inte inga, så i varje fall väldigt få poliser i centrala Göteborg. Någon krögare på mötet frågar om det inte vore idé att ändra på schemat lite. Typ 18.40-06? De tre närvarande polischeferna skruvar lite på sig och svarar lite diplomatiskt: Nja, kanske det. Då frågar en annan krögare hur länge schemat sett ut så här. Svaret, levererat med illa dolt skamsenhet, är: I ca 20 år. I 20 år!!! Här står högt uppsatta chefer inom en av våra viktigaste myndigheter och berättar för en samling krögare, personer som är experter på att skriva behovsanpassade schema, att Polisen inte ändrat sitt på 20 år!! Jag ser det som en ren förolämpning att Polismyndigheten inte ens kan tillgripa en så pass enkel åtgärd som en omläggning av ett schema för att komma tillrätta med de problem som kan uppstå kring krogarnas långa öppethållande. Och märk väl att problemen är väldigt sällan inne på krogarna, där finns det massor av kompetent personal som stämmer i bäcken, problemen är allt som oftast ute på gator och torg.

Metaforer kan lätt bli fåniga men jag kan inte låta bli: Stänger man en olycksdrabbad vägsträcka eller försöker man först med åtgärder som mitträcke, nytt övergångsställe, fler hastighetskontroller, planskilda korsningar osv?  På Avenyn går skiftet av 03. Det har det gjort i 20 år. I 20 år! Pinsamt? Ja, speciellt för alla de poliser som har valt sitt yrke för att göra det de tror på och vill. Att göra Göteborg till en bättre stad. To protect and serve, som det står på polisbilarna over there. Gå av sitt skift 03? Vilken krögare låter lunchkocken gå av sitt skift 11.45? Den k
rögaren driver lunchkrog högst 2 dagar. Kanske 3. 20 år!! Patetiskt. Skamligt.

Vi på Nefertiti tycker att debatten har handlat väldigt mycket om Avenyn. Full förståeligt. Avenyn är stökig på helgerna. Men inte krogarna på Avenyn. De drivs i de flesta fall av ruskigt erfarna och kompetenta personer. Och engagerade. Engagerade för sin egen rörelse men också för Göteborg som stad. Nöjesstad, kulturstad, krogstad, evenemangsstad. En stad att trivas i och en stad som lockar besökare, nya invånare och ny företagsamhet.  Avenyn är en given magnet för både önskade och oönskade. Precis som Magnus Albrektsson, ansvarig på Park Lane, skriver i sitt öppna brev, är det inte konstigt att vilsna ungdomar, kriminella element, stökiga (läs; berusade) personer söker sig till Avenyn. Det är ju där det kokar på helgnätterna. Men jag är helt övertygad om att ungdomarna inte kommer bli ett dugg mindre vilsna, de kriminella kommer inte söka till teologutbildningen och de som dricker för mycket kommer inte börja hamstra Nutrilett  bara för att krogarna stänger 2 timmar tidigare. Tyvärr.  Här krävs helt andra insatser. Skola, föräldrar, stadsdelsnämnder, idrottsföreningar och inte minst Polisen har viktiga roller. Men knappast krogarnas öppettider.  Sätt upp mitträcken och övergångsställen innan ni överväger att stänga vägen!          


Festfoto på djungeltrumman.se från Nefetiti, klubben Stardust.

Debatten handlar också om mycket om folkhälsan, alkohol och våld. Endast en dåre skulle hävda att alkohol i större mängder inte är negativt för folkhälsan och samma dåre skulle säga emot att alkohol kan vara den katalysator som utlöser människors ilska och utmynnar i våld. Det behövs inte en tveksam enmansutredning för att bevisa det. Bortkastade pengar om jag får säga vad jag tycker. Men myntet har som bekant både en framsida och en baksida. Folkhälsa är väl inte bara alkoholintag? Fetma, socker, stillasittande vid TVn och stress är andra stora bovar i folkhälsodramat. Men jag tror inte Lars Klevensparr tänkt sätta ner foten när det gäller Coca Cola, På Spåret eller klockfunktionen på din iPhone? Och det är väl inte heller hans jobb?  Det är däremot hans jobb att på bästa möjliga sätt säkerställa Göteborgarnas trygghet på deras gator och torg. Utan att stänga desamma. Folkhälsa är också socialt umgänge. Folkhälsa är trivsel. Folkhälsa är mötesplatser. Folkhälsa är kultur. Folkhälsa är konst. Folkhälsa är dans, svett, hångel, glädje och kärlek. Folkhälsa är känslomässig urladdning. Folkhälsa är en levande stad. Folkhälsa är kreativitet. Folkhälsa är galenskap. Folkhälsa är valfrihet och inte restriktioner.

Jag kan hålla på hur länge som helst och en inskränkning av välskötta krogars öppethållande vore ett ingrepp mot alla dessa små men ack så viktiga faktorer i folkhälsan. Dessutom ställer jag mig mycket tveksam till att det skulle konsumeras mindre alkohol bara för att vi stänger krogarna 03. Det skulle snarare öppna upp för ännu mer fulöl från Tyskland och svartklubbar utan brandsläckare och momsredovisning. Varsågod Herr Smågangster – arenan är din! Precis som Albrektsson kan jag inte tänka mig ett säkrare och bättre ställe att konsumera alkohol på än någon av våra många fina krogar. Vi tar hand om gästerna inne hos oss. En välorganiserad Polismyndighet med tillräckliga resurser borde kunna ta hand om gator och torg.

Om, ve och fasa, Polisens förslag skulle röstas igenom i kommunfullmäktige blir det ett steg tillbaka för Göteborg som levande stad. Stafettpinnen som framsida lämnas över till Stockholm och Malmö. Den är de i så fall värda. En stad som gör anspråk på att utvecklas, leva och vara i framkant kommer aldrig främjas av att dess politiker fattar beslut på vaga grunder som en enmansutredning eller ett 20 år gammalt tjänstgöringsschema .

Något som sällan eller aldrig nämns i debatten är alla arbetstillfällen krogarna skapar. I ett Sverige där ungdomsarbetslösheten är skrämmande hög tycks det befängt att i Göteborg skala bort ett par hundra jobbtillfällen varje helgnatt, mestadels människor under 25. Enbart vi på Nefertiti, som är en rätt liten aktör, har mellan 15-20 anställda varje helgnatt. Skapa fler jobb istället för Guds skull. Polisen behöver folk.

Jag hävdar att det är alla ledamöter i kommunfullmäktiges plikt att sätta sig in i den här frågan ordentligt. Det håller inte att luta sig mot vaga argument, en enmansutredning, en ickefungerande schemaläggning och gamla självklara spöken som alkohol och våld. Eller att luta sig mot en partilinje. Och kan man verkligen fatta ett väl grundat beslut utan att ens ha en dialog med en av dom stora aktörerna i frågan. I det här fallet vi krögare. Så vitt jag vet har det inte tagits någon som helst kontakt från kommunfullmäktiges sida med oss krögare. Några krögare har försökt nå er men bara fått kalla handen. Ni är alla enskilda ledamöter och det är ert uppdrag att rösta därefter. Ni måste tänka utanför ramarna. Vad vill vi med staden Göteborg? Hur ska den utvecklas? Och vilka beslut ska fattas för att föra staden framåt?


Festfoto på djungeltrumman.se från Skull Club på Nefetiti.

Ett gammalt bra trick när man står inför ett svårt beslut är att göra en lista över plus och minus. Nu
föreslår jag att alla gör sin egen plus- och minuslista över krogarnas öppethållande 03 kontra 05. Här är min:

För 05                                                                                                       
Fler mötesplatser och sociala rum efter 03.
Fler arbetstillfällen i krogbranschen.
Levande kultur och nöjesliv efter 03.
Ökad attraktionskraft för turism och företagande.
Ökad attraktionskraft för större evenemang.
Alkohol konsumeras under ordnade och säkra former.
Avenyn är en levande paradgata, inte ett stängt asfaltstråk med stängda skoaffärer.
Och helt i egen sak: Nefertiti kan fortsätta presentera 200 konserter per år. Vår ekonomiska verklighet säger oss att med ändrade öppettider skulle vår kärnverksamhet, konserterna, påverkas kraftigt negativt. Nätterna är en stor ”sponsor” av vårt konsertutbud. Senaste kalkylen ger oss siffran 120 konserter per år med inskränkt öppethållande.  Vi har alltså vår klubbverksamhet för att hjälpa konsertdelen ekonomiskt.
Större spridning på krogarnas stängning. Mer lätthanterligt för Polis, Taxi, kollektivtrafik och snabbmatsställen.
Mindre attraktionskraft för svartklubbar.
Färre oönskade efterfester och lägenhetspartyn.

För 03
Avenyn kommer troligen vara lugnare och tystare 04-06 fredag och lördag. Men vad händer kl 03? Alla stänger samtidigt. Och Polisen går hem. Mayhem? Stackars McD, BK, Taxi och Västtrafik. Grattis svarttaxi och svartklubb!
Polisen kan behålla sitt 20 år gamla schema.
Sorry, kommer inte på något mer.

1 kommentar
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!
  5. Äntligen ESC!