Djungeltrumman­bloggen

Vi har tidigare valt att publicera ett debattinlägg om 05-tillstånden, författat av Nefertitiesd personal med VD Martin Brinck i spetsen. Diskussionen är fortfarande, i allra högsta grad, levande. Och nu har de kloka Nef:arna författat visdomar igen. Allt om debatten om 5-tillstånden på Djungeltrumman hittar ni under vår tag: tillfem.

Läs Nefertitis debattinlägg:

Göteborgs nöjes- och kulturliv, folkhälsa och Polisens resurser.

I mitt första debattinlägg tog jag upp Nefertitis starka åsikt om hur ett levande Göteborg i huvudsak enbart har att vinna på fortsatta serveringstillstånd till 05. Att bakåtsträvande politiker och en stelbent Polismyndighet med sitt 20 år gamla schema står fast vid sin motsatta åsikt är tydligt. Både politikerna och Polisen lutar sig om och om igen mot ett fåtal argument.

Argumenten handlar om folkhälsan, att Avenyn blir drastiskt stökigare efter kl 03, att våldsbrotten ökar efter 03, att gästerna hinner dricka för mycket alkohol och att folk inte kommer hem ”i tid”. Alla dessa argument anser man sig ha fått stöd för i rapporten Krog och Hälsa skriven av Fredrik Spak m.fl. Rapporten har fått massiv kritik för sina brister från många håll. Det är i stort sett bara beställarna, nyss nämnda politiker och Polis, som tycks vara nöjda. Jag tänker inte kritisera rapporten. Istället tänker jag använda mig av den. Läsa den ordentligt och försöka analysera de fakta och siffror som faktiskt finns gömda bakom alla troligen, sannolikt, kanske och möjligtvis.

-Gatubilden förändras drastiskt efter kl 03, säger Polischef Lennart Ronnebro i GP 11 feb.

Vad säger Spaks rapport om man läser den noga? Spaks rapport säger 1068 anmälda våldsbrott i centrala Göteborg 2010. 561 av dessa sker mellan 00-04. 85 stycken timmen 04-05. 46 stycken timmen 05-06. Ingen kan väl argumentera för att timmen 03-04 skulle bli lugnare om alla krogar tvingas stänga 03? Snarare tvärtom.

Med säkerhet skulle dock timmarna 04-06 bli något lugnare. I varje fall i Centrala Göteborg. Alla efterfester och svartklubbar runt om i stan bortser vi ifrån här. En förhoppning angående timmen 04-05 kan vara ca 40 anmälda våldsbrott i en 03-framtid ( som timmen 05-06 är nu ) och för timmen 05-06 ca 12 stycken. 12 anmälda våldsbrott är snittet på timmarna 06-23 enligt Spak därav siffran 12. Om krogarna tvingas stänga kl 03 skulle vi med denna kalkyl, som ju bevisat har stöd i Spaks rapport, ” spara ” totalt 79 stycken anmälda våldsbrott i Centrala Göteborg. Under ett år. Det är inte ens ett brott per natt om man räknar med de 104 helgnätter som finns på ett år. Ett brott per natt! Det måste finnas effektivare åtgärder för att komma åt ett brott per natt än att släcka ner den levande staden Göteborgs nöjes- och kulturliv två timmar tidigare. T.ex ändra det 20 år gamla schemat för Polisen?

Fredriks Spaks rapport visar en ökning av våldet i centrala Göteborg mellan åren 2004-2010. Vad har hänt under dessa år? En stor förändring är att antal krogar som får servera fram till 05 har minskat från 26 (2004) till 16 (2011). Alltså minskat. Med ökat våld som följd. I mina ögon inte alls förvånande. Krögarna gör stora insatser för att ta hand om sina gäster. Även efter 03. Men ute på gator och torg är instaserna inte lika kraftiga. Polisen går hem.

Lennart Ronnebro säger även följande i GP 11 feb : – Om krogen stänger tidigare kommer människor gå hem i tid och hinna hälla i sig mindre alkohol. Dario Espiga (s), ordförande i Social Resursnämnd och vice ordförande i Polisstyrelsen ( oj! dubbla stolar…) har uttryckt sig på liknande sätt och ungefär samma röster hörs från många andra som vill vrida klockan tillbaks och stänga staden Göteborg.

Gå hem ”i tid”? Ett flyg som avgår 06.45. efter tidtabell, går ”i tid”. En föreläsning som är schemalagd till 11 och börjar 11 börjar ”i tid”. Men är det Espiga och Polisen som äger våra klockor och bestämmer vad som är ”i tid” när det gäller vårt kultur- och nöjesliv? Espiga kan gärna få min klocka men jag tycker Göteborgarna ska få behålla sin tid!

Uttalandet ”hinna hälla i sig mindre alkohol” är också värt att bemöta. Återigen tycks det vara en dåligt underbyggd åsikt snarare än något statistiskt påvisbart. Den som har varit på en afterski, en fredagsafterwork, sett en julfest för ett medelstort byggföretag (förlåt byggbranschen, inget illa ment…) eller varit en fin sommarkväll i Visby, vet att vi svenskar kan ha ett väldigt osunt förhållande till alkohol. Grenen att hinna få i sig alkohol ”i tid” är
vi nog regerande världsmästare i. Tyvärr.

Var visarna står på klockan spelar ingen som helst roll. Vi vinner ändå. Däremot visar Brottsförebyggande rådets rapport (BRÅ 2011:5) glädjande nog att alkoholmissbruket minskar bland befolkningen under 50 år. Minskar. Samma undersökning visar att berusningsdrickandet minskar bland befolkningen under 40 år. Minskar. Och att det dödliga alkoholrelaterade våldet likaså minskar. Ett våld som till 90% sker i hemmen. BRÅ tillskriver delvis de förbättringar på folkhälsan som detta innebär det faktum att svensken går på restaurang i större utsträckning. Där konsumeras alkohol under tryggare och sundare former än hemma. Krogen är en säkrare plats. Och jag hävdar dessutom att det är en samhällsekonomiskt bra affär. Momspengar, inkomstskatt, vinstskatt och massor av arbetstillfällen. Det skapar inte lasbilsflaken med fulöl ute i industriområdena.

Övertygad om att en enda polisrazzia där skulle göra mer för folkhälsan än att dra in 05-tillstånden. Den kan ju dessutom ske dagtid. Passar kanske Polisens 20 år gamla schema. Förutom grenen ” hinna hälla i sig sprit” har vi svenskar höga tabellplaceringar i några andra föga smickrande grenar. Ensamhushåll och självmord är några. Fler sociala mötesplatser, fler svettiga dansgolv, fler konsertupplevelser, mer kultur och nöje. Det skulle göra susen för folkhälsan! Göteborgarnas stolta paradgata Avenyn kan se ut som en soptipp en helgmorgon. Det ska varken turister eller boende behöva stå ut med.

Lägg större ansvar på krogar, snabbmatsställen och fastighetsägare. Städning är inget folkhälsoproblem. Det löser vi enkelt gemensamt. Och skapar samtidigt några nya arbetstillfällen! Det börjar bli mer och mer tydligt att det är Polisens resurser och budget som är huvudanledningen till att frågan om indragna serveringstillstånd drivs så hårt. Argumenten om folkhälsa och våld är genomskinliga och håller inte för en ordentlig analys. Polisen kan säkert frigöra resurser på ett kortsiktigt plan genom att driva igenom en stängning av Göteborg kl 03 men hur ser det ut mera långsiktigt? Inte gynnas samhällsekonomin av att Göteborg blir mindre attraktivt eller att fler än 100 personer, mestadel ungdomar, mister sina jobb?

Att alkoholförsäljning efter kl 03 kommer att ske på ställen som inte är så noga med momsrapporten eller att man motverkar de positiva effekter på folkhälsan som BRÅ 2011:5 visar att krogarna har är knappast heller ett genidrag. Ta ett par steg tillbaka, lyft blicken och försök se hela bilden! Debatten om tillstånden visar på tydliga generationsklyftor. Inte alls förvånande. Men tråkigt. Det är väldigt lätt att ta beslut som inte påverkar ens egen vardag.

BRÅ 2011:5 visar att den yngre generationens folkhälsa snarare mår bättre av att gå på krogen. Låt den göra det! Staden Göteborg blir attraktivare av ett sjudande kultur- och nöjesliv. Oavsett klockslag. Låt den bli det! Forza Göteborg!

Martin Brinck, VD/Restaurangchef
Jazzklubben Nefertiti

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!
  5. Äntligen ESC!