Djungeltrumman­bloggen

Om rasförrädare och svagsinta

”Din vidriga jävla rasförrädare” – så lyder ett av mailen jag fått under veckan, just detta signerat Peter Karlsson. På Twitter skriver någon som kallar sig The gothic expert (@alarik36) att, ”Maria Kopp; hon ser svagsint ut”. Gösta Nilfors (@AnalysLage) hävdar att vår printredaktör ”Emerentia är en fara för Sverige. Ett hot mot demokratin.” och Palle (@Jabbenknocken) undrar om det är bra kvalitet på vårt tidningspapper: ”Kan man tända brasan med den?”

Det har gått en vecka nu, sedan allt hände. Vi röt ifrån mot nazister på Bokmässan, syntes och hördes lite varstans i media. När Bokmässan valde att ändra sitt beslut, och inte längre välkomnade högerextrema Nya Tider som utställare, dröjde det inte länge innan reaktionerna började trilla in. På mail, telefon och i våra privata inkorgar på Facebook. Många var arga, som i exemplen ovan, och vi hölls personligen ansvariga – trots att vi varken har makten att bestämma vem som får ställa ut på Bokmässan eller lagstifta om yttrandefrihet. (Om någon undrar: Djungeltrumman är väldigt mycket FÖR yttrandefrihet. Typiskt bra grej!)

Allt det här är förstås väldigt obehagligt, men det gör oss bara ännu säkrare på att vi fattade rätt beslut när vi sa ifrån. För hatet som den senaste veckan riktats mot oss, är en plågsam verklighet för många journalister, författare och konstnärer i Sverige varje dag. En del av dem väljer till och med att lämna sina uppdrag på grund av hot, enligt rapporten Hotad kultur? från Myndigheten för kulturanalys. Det kan vi inte hålla tyst om.

I nästa nummer kommer vi därför, precis som Bokmässan, att ägna oss åt just yttrandefrihet, och vad som händer med den när människor hotas till tystnad. Vad händer i samhället när rasismen normaliseras, organiserar sig och välkomnas in i rum efter rum för att ”ta debatten”, trots att det skrämmer andra från att delta?

Det får ni läsa om nästa månad. Till dess bjuder vi på lite mindre kontroversiella saker, som festfoton, intervjuer, modespaningar och en klassiskt kul klubbrunda – trevlig helg!

Hälsningar,
Maria Kopp
Chefredaktör Djungeltrumman

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!