Djungeltrumman­bloggen

Det blir som bekant inte sommar ifall inte nån sätter fart. Tur då att musikmagasinet Hymn tänker göra detta nu på fredag! Till sin hjälp har de Skimrets melankoliskt vackra electropop, så vi ställde några frågor till en peppad Aleksandar Buntic.

Skimret-2
Foto: Emma Karlsmark

Hej Aleksandar! Hur är läget?
– Trött, men det är bra. Känner mig dock sjukt laddad inför spelningen.

Låter lovande. Berätta lite om Skimret!
– Det är ett av mina musikprojekt där jag producerar syntpop. Det hela började med att mitt musikintresse väcktes på nytt av artister och band som Jonathan Johansson, Nordpolen, The Tough Alliance, Air France och Bon Iver. Jag ville också göra melankolisk elektronisk musik. Jag ville också beröra så som jag blivit av dessa musiker.

Samhällsfrågor har fått en större plats i dina låtar än tidigare. Hur gick det till?
– Jag har alltid skrivit om det som berört mig eller mina närstående. Förut var det mina förhållanden som hade tagit slut, en personlig resa som slog ner mig, men som även pusslade om mig till den jag är nu. Det är så det fungerar med musik för mig. Jag bearbetar de intryck och känslor jag har för stunden. Dessa känslor väcktes ännu en gång av det klimat som vi har i samhället. Vi har människor som förtrycks pågrund av kön, etnicitet, sexuel läggning, och så vidare. Och dessa krafter ser ut att växa i och med till exempel SD:s upptåg – förtrycket blir allt tydligare.

Om du skulle bli statsminister, vad hade du tagit tag i först?
– Tagit bort lagen som gör det olagligt att spontandansa på allmän plats får bli mitt svar – det är en så oerhört svår fråga (och jag balanserar mellan så många alternativ).

Bra val! Var finns det allra finaste skimret, då?
– Det finns i de människor som står upp för förtryck. Senaste skimret är Zara Larsson i sin kamp både mot patriarkatet och hatet från dess “anhängare”. Och de viktigaste personerna för mig; familjen, flickvännen och mina vänner.

På fredag spelar du på Hymns sommarfest på Jazzhuset – hur ska vi värma upp inför detta?
– Mycket spontandans i solen för att göra politikerna arga, gärna till min musik och kanske med någon favoritdryck i handen.

Bra plan! Förutom Skimret, vad borde vi verkligen lyssna på just nu?
– Just nu är jag inne på Daniel Norgrens nya platta. Finns många intressanta låtar på den, samt Caribous senaste platta. Sen får ni även lyssna på About Girls, ett musikprojekt jag har tillsammans med Filip Mijatovic.

Maria Kopp

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!