Djungeltrumman­bloggen

Djungeltrumman är överväldigade och stolta över alla era bidrag! Såhär stort engagemang hade vi inte ens kunnat drömma om. Så TACK alla ni som varit med och lyft frågan om ungas bostadssituation – med allvar i rösten och glimten i ögat. Dags att presentera vinnarna!

DTBO-hand-logo-liggande

Budskapet från Göteborgs unga vuxna är tydligt. Det är dags att någonting händer nu. Bostadsfrågan är inte en isolerad fråga, något som har speglats i era bidrag. Allt från rasism, utanförskap, storstadsnorm, arbetslöshet och ångest har diskuterats. Bredden bland bidrag har gjort juryns arbete desto svårare. Det har verkligen inte varit ett lätt jobb. Här har vi de som vi tycker bäst ringat in varför du, jag och Göteborgs unga vuxna förtjänar bättre bostadslösningar.

#1 Och vinnaren är *trumvirvel* … Katrine!

Juryns motivering: Katrine skildrar med en stor dos allvar och glimten i ögat en alltför vanlig boendesituation. Bostadskrisen ställer många omöjliga prioriteringar på sin spets och tvingar människor till beslut de aldrig tagit annars. Genom stilistiskt grepp i text och bild sätter hon fingret på vad det här egentligen handlar om – vi förtjänar ett hem för att vi förtjänar att må bra.

4

Katrine: ”Vi vet inte vart vi tar vägen när månaden tar slut, främmande ljud i våningen ovanför, duschen fungerar sådär och nej det finns ingen tvättmaskin, vi väljer bort för att betala hyran, svartmögel i badrummet, någon rycker i handtaget, vi flyttar en tredje gång, vår nya rumsvän röker på, vi går till jobbet med rödsprängda ögon, han ringer, på måndag åker vi ut säger han, depositionen får vi aldrig tillbaka, utkastade, vi bor i andrahand, tredjehand, nu ingenmansland.

Lärdom? Jag vet nu vad ett hem inte är. Ett hem ska få oss att må bra. Det förtjänar vi alla.”

Grattis! Du har vunnit två biljetter till Way Out West 2015, dubbelrum på Hotel Eggers 13–16 augusti, och som grädden på moset får du och din vän avsluta helgen på Art Garden Spa söndag 16 augusti.

#2 Silverplatsen kniper… @heleneryden!

Juryns motivering: Helene har kärnfullt och orginellt lyckats förmedla vad bostadsbristen innebär för oss som drabbas. Ovissheten. Att inte kunna skapa sig ett hem är en av vår tids stora frågor. Den ångesten många lever med dagligen, utan att veta när det är över. Bara för att det verkar vara så j*vla svårt för våra politiker och byggherrar att bygga fler bostäder, särskilt sådana med rimliga hyror.

1

@heleneryden: ”Det är den där ovissheten – ”hur länge kommer jag kunna stanna här?”. Att inte veta, att aldrig veta. Aldrig känna sig helt hemmastadd. Vi förtjänar bättre än att inte veta vart det bär av härnäst. #viförtjänarbättre #guddigubbe”

Du har vunnit ett dubbelrum på Hotel Eggers 13–16 augusti. Du och din vän får så klart avsluta helgen med en söndag 16 augusti på Art Garden Spa. Hurra!

#3 På bronsplats hittar vi … hen som kallar sig ”Tildaaaa”

Juryns motivering: Vad gör man när man inte har råd att bo? Man skämtar om det. Ja, för vem fan skulle annars orka. Här har vi ett bidrag som flyttar in i det minsta av hus vi kan tänka oss, ett kärnhus. Akta så inte hyresvärden slukar dig! Vi hoppas dock att du tar med din stjärnfamilj, kärnfamiljen har du väl redan lämna bakom dig.

bubblare-1

”När man inte har råd med timmerhus, stenhus, trähus, enplanshus eller radhus… Då får man nöja sig med ett kärnhus #viförtjänarbättre #byggflerlägenheter”

Du har vunnit ett dubbelrum på Hotel Eggers 13–16 augusti. Självklart avslutar även du helgen med dagsspa söndag (16/8) på Art Garden Spa.

#4 Fjärde platsen går till … Jonna!

Juryns motivering: Jonna får det att vrida sig i magen och förmedlar med originalitet i både text och bild mångas verklighet. Nuvarande boendesituationen tvingar oss att bo i en kartong. Kul? Inte för någon.

5

Jonna: ”En utav mina äldsta vänner har flyttat in-och-ut 10 gånger de senaste åren, 10 olika andrahandskontrakt. Hon ringde mig inför den senaste flytten, för ett par månader sedan, och vi skrattade åt hur skrockigt det var med ännu en flytt. Sen började hon plötsligt gråta.

Ingen förtjänar att leva i en kartong – #viförtjänarbätte”

Grattis! Du har vunnit ett dubbelrum på Novotel 13–16 augusti. Du kan också gå med raka steg mot Karltex.se på Vallgatan 42, vid Kungsportsplatsen, där ett par skor för 1000 kr är dina. Välj och vraka i butiken!

#5 Femte platsen kniper ingen mindre än … Sune!

Juryns motivering: Sune lyfter med text och bild galant kamphanden med taggen #viförtjänarbättre och belyser vilka det är som egentligen besitter makten om framtiden.Det är tydligt hur viktigt bostadsfrågan är för oss, våra vänner och andra unga vuxna. Även om kampen innebär risker är tystnaden det mest riskfyllda.

2

@Sunesfoton ”H o m e — Vi får aldrig glömma att landets unga håller framtiden i sina händer, att vi som lever just nu kan påverka deras beslut av hur den skall se ut från och med idag.

Ensamhet, tomhet och övergivenhet. Aldrig skall någon få genomleva dessa ord. Ett boende finns för att delas, så att man kan få kelas. Trygghet, värme och kärlek är något alla bör få.

Ångesten som kryper under skinnet. För att ålder och ambition var densamma och för att det är allt för vanligt, är det för riskabelt att inget säga. Att öppna diskussionen innebär dock att väggar och tak kommer rämna. #viförtjänarbättre”

Grattis Sune! Ett dubbelrum står snart bokat i ditt namn på Novotel 13–16 augusti. Inte nog med det – på Karltex.se på Vallgatan 42, vid Kungsportsplatsen, kan du haffa dig ett par skor för 1000 kr.

#6 Sjättepriset vinner … JOSEFIN!

Juryns motivering: Det viktigaste man har i en flytt är sina vänner. Josefin förmedlar från flyttkaosets öga hur två bästisar förtjänar en bättre boendesituation. För inte ens i den bästa av världar klarar de bästa av vänner att bo ihop under alltför slitiga förhållanden. Dessutom lanserar hon idén att instifta en universitetskurs i ämnet. Skulle kursen ”Lös boendesituationen” finnas är vi de första att anmäla oss.

6

Josefin: Hitta sambon i flyttkaos 7,5 högskolepoäng! På två år har vi flyttat omkring fem gånger till olika andrahandskontrakt, bott i flyttkartonger och i resväskor. Här hade vi precis gett upp, delat upp grejerna och bestämt att bli särbos. Inte ens ett bästisskap klarar hur många flyttar och hur få kvadratmeter som helst.

Du har vunnit ett dubbelrum på Novotel 13–16 augusti. Och ett par skor värde 1000 kr från Karltex.se på Vallgatan 42, vid Kungsportplatsen. Du kommer vara snyggast på stan.

————————————————————————————————————–

Alla andra tävlande har vunnit Hyresgästföreningens festivalkit och inbjudan till Djungeltrummans WOW-förfest den 12 augusti. Håll utkik här på djungeltrumman.se för mer info när det närmar sig. På festen får ni kitet. OBS att det ”bara” finns femtio kit och att ni är fler som tävlat, först till kvarn gäller.

————————————————————————————————————–

Vi kontaktar er genom alla till buds stående medel. Men skulle vi mot förmodan inte ha fått tag på dig än (eller om ni undrar varför jorden är platt och månen är en änden på en korv) hör av er till [email protected]geltrumman.se och [email protected]

//Djungeltrumman

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Djungeltrumman­bloggen

Mest lästa

  1. Yxor och feminister
  2. #förvarendakatt
  3. Djungeltrumman <3 Carlings
  4. Djungeltrummans stora julfest!
  5. Kom på aw för att fira ett nytt nummer av Djungeltrumman!