Håkanbloggen

Tankar från en drömmare

Hej på er!

Nu ska jag dela med mig av tankar och ord från en kär vän och drömmare. Jag låter hans ord tala för sig själv.

Jag har alltid behövt ha en värld att fly till. Håkans musik är en sån värld. En sån bubbla jag vill vistas i. En bubbla som svävar bland molnen, för att kontrastera den dystra verkligheten. Livet. Eller är livet flykten? Finns det en verklighet eller skapar vi den för att vi gillar känslan av att fly? Jag vet inte. Jag vill inte låta som en spirituell föreläsare på Ted Talks. Men jag vet att när jag lyssnar på Håkans musik så är jag en katt på ett ovårdat gräsgärde i en svag, ljummen försommarvind som sticker upp näsan över stråna och luktar på nuet. Jag är ett barn som flyger drake och håller farmor i handen.

 

Runt hela cirkusen kring Håkan och hans musik så har det alltid funnits massa förståsigpåare. Folk som ska grotta i varför han släpper ett album som låter på det viset, varför han väljer att spela på Ullevi igen, varför han valde just dom gästartisterna, han var bäst 2002, varifrån är den där textraden stulen och vart fan tog den mörklila kostymen vägen? Håkans musik gifter sig inte med elitism, pretentioner och polotröjor. Håkans musik är rockenroll. Det kan vara kul att nörda ner sig, men för mig har det främst handlat om ett stort kalas med poesi, storslagna melodier, äventyr och galenskap. Vänner och minnen för livet. Låt rockenrolltrumman dra med dig upp till molnen, skrik yeah, och fall fritt rakt ner i Nisses galande saxofon. När introt till Tro och Tvivel blåses genom saxen flyger du ut och studsar mellan Finns djungeltrumma, Mathias och Simons gråtande gitarrer, Oscars vibrerande bas, Stefans drivande pianomelodi och Labbes ånglok till trumkomp. Klamra dig fast vid micstativet tillhörande Sveriges vackraste sångröst. 94 hade jag ett fast jooobb, på Pååls bagerieeer. That’s what it’s all about. Life. Rockenroll. Poesi. Fest. Gåshud. Kärlek. Tårar. Hopp. Tro. Tvivel.

 

Nu ryktas det om nytt album. Spännande att se vad som komma skall. Det förra var ju väldigt vackert, filmiskt och stråkfyllt. Blir nästa mer gitarrer, trummor och dans? Vi kan spekulera hur mycket vi vill. Håkan kommer ändå överraska. Det gör han alltid. Han lyckas alltid slingra omkring i sin egen dimension och köra sitt eget race. Vi andra kan spekulera och ”förstå oss på” hur mycket vi vill, men varje gång en Håkanpiñata slås sönder lämnas vi förvånade och överraskade över innehållet. Varenda jäkla gång. 

 

Nu laddar vi alla om bössorna och vänder våra kattnosar mot en magisk sommar på Ullevi. Snart står vi där igen, förväntansfulla och för stunden lyckliga. Jag går inte ifrån en Håkanspelning utan att ha fått alla mina sinnen förenade. Håkan och bandet lyckas alltid med det. Det brukar räcka med låtlistan dom låter rulla innan giget när volymen höjs stegvis och man vet att det snart är dags. Redan då vet jag att jag är hemma. Sen kommer det där sjuka öppnandet, musiker i världsklass, folkfest, stor låtskatt och genialiska övergångar mellan låtar. Vänner med bilar, lyktor som tänds, strålkastare som tänds, drömmar om zigenarliv, musiken som aldrig slutade, kommande tider och tusenfaldigt skickade kärleksbrev. Stråkorkester, blåsar, kören, vi i publiken, fyrverkerier och suggestiv rock som exploderar likt Boyes ”Ja visst gör det ont”. Inte konstigt att spelningarna blir till känslobomber som fyller arenan med kärlek, svett, hopp, dans och tårar.

Tack Håkan och alla som är med på cirkusen. Tack för vännerna. Tack för länderna. Tack för städerna. Tack för vägarna. Tack för allmänbildningen. Tack för poesin. Tack för festen. Tack för resten. Tack för tårarna på kinderna. Tack för stjärnorna på himlarna.

Och om jag får leka förståmigpåare: Får vi se dig bestiga Ullevi med sjömanskostymen, Håkan? 

Tack Simon Lundgren💕

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Håkanbloggen

Välkommen in för att ladda upp inför Håkan på Ullevi. Jag som driver denna bloggen heter Mathilda Edman. Ni hittar mig på Mathildawnedman @ Instagram och här.

Mest lästa

  1. Tankar från en drömmare
  2. Nu kan du få mig så lätt
  3. Vamos fugir!
  4. Här kommer lyckan..
  5. Håkan och hans influenser