En man med ett skägg

Rune Moberg och Euripides.

Många av oss skulle kanske kalla "Lilla Fridolf" – radioserien som blev en filmserie som blev en tecknad serie som fortfarande produceras – för något daterad. Många av oss skulle kanske vägra att se humorn i att en kvinna är ett huskors och att en man är en kuschad toffelhjälte. En del av oss skulle kanske gå så långt som att hävda att Rune Moberg, seriens skapare, lät direkt misogyna drag sippra in i rutorna.

Döm därför om min förvåning när jag bläddrar i 91:an 9/10 2011 och finner följande omdöme på insändarsidan:

Här kan man naturligtvis vara elak och insinuera att Moberg främst hade insikt i den delen av det kvinnliga psyket som går ut på att kasta porslin efter sin man och insistera på att få en ny höstkappa. Och mycken modern forskning tyder på att det där faktiskt inte är en erkänd del av det kvinnliga psyket.

Man kan vidareutveckla resonemanget och fråga sig även hur mycket inblick Bergman faktiskt hade i det kvinnliga psyket. Visst, han gjorde väl vad han kunde för att inte bara komma innanför trosorna utan också in i själen på sina aktriser, men min främsta minnesbild av hans kvinnoskildringar rör olika sjukdomar: hudeksem (Ingrid Thulin i Nattvardsgästerna), hosta (Harriet Andersson i Viskningar och rop), dårskap (Liv Ullman i Persona) samt benägenhet att skära sig med glas i slidan (Ingrid Thulin i Viskningar och rop).

Och jag menar, att leva sig in i hur det är att vara sjuk och galen kan ju inte ha varit någon svårare match för salig Bergman.

Men allt det där där att plocka billiga poänger på en enskild insändarskribent, som tydligen låtit sig hänföras över det mångfacetterade och nyansrika porträttet av Selma Olsson.

Man kan uppenbarligen se på världen olika. Somliga av oss känner som sagt att relationen ragata-toffelhjälte inte känns så himla fräsch idag. Gänget som gav oss Solsidan tycker uppenbarligen annorlunda.

6 Kommentarer
  1. {{comment.comment_author}}

En man med ett skägg

KALLE LIND, DIVERSEARBETARE I KULTURBRANSCHEN.

  • Radio (Hej domstol!, P4 Malmöhus morgonshow, podden Snedtänkt).
  • Teve (dramaserien Häktet, julkalendern Skägget i brevlådan, dokumentären Jul för nybörjare).
  • Böcker (se nedan).
  • Krönikor (City/Sydsvenskan, Faktum, ETC).
  • Ståupp.
  • Trams.
  • Övrigt.

FAKTA: Perverst intresserad av gubbar i Nöjessverige.
Nås enklast på [email protected]