Stupid Little Life

Fredagsgodis

Bild: Sara Franck

Bilden här till höger föreställer en morgonkaffedrickare när han fortfarande bodde ute i Tynnered för ett år sen. Se så glad han är! Nu ska han börja skriva en blogg.

Attans vad svårt. Jag älskar ju att göra och kolla på bilder, men att säga något mer än så känns nästan som ett övertramp. Man använder ju bilderna för att den frammanade känslan inte går att säga med ord. Annars vore väl lättare att bara säga det till den som nu ville lyssna. Vänd och vrid hur du vill (men det är bäst att låta bli). Nåväl, jag skiter i det, här blire övertramp! 

Ett par timmar av fredagskvällen spenderades i sällskap av Caitlin Littlewood. Hon är först och främst en god vän men i sammanhanget bör även tilläggas hennes kvalitet som konstnär. Caitlin har under en längre tid briljerat i ett arbete kring ett av många mörka kapitel som finns i vår svenska medicinhistoria; Vipeholmsexperimenten. Är du en av de förvånansvärt många andra som varit lyckligt ovetandes i ämnet var Vipeholmsexperimenten en undersökning utförda under åren 1945-55. Syftet var att undersöka effekten av socker på tänder. Tillvägagångssättet var en påtvingad diet av s.k. Vipeholmstoffee, ett godis med utstuderat hög klibbighet för att fastna i munnen på de “obildbara sinnesslöa” människor som fick agera försökskaniner. Följden blev grava kariesproblem och moraliskt fördärv. Det faktum att en australier är unik i att ta sig an det här minnet i Sverige är förbluffande.

Två nya verk av Caitlin som tar avstamp i det större modersverket “Decay Theory” kunde beskådas på galleri Rotor2 under helgen.  Det är en naturlig uppföljning av de verk hon visat tidigare i serien, med en väl genomförd installation och ett starkt genidrag i serveringen av godiständer under vernissagen. Vipeholmsexperimenten är nämligen också orsaken till vår tradition av lördagsgodis. Kakhålet stod på full gavel när jag stoppade i mig tandrad efter tandrad. Som naturlig följd blandades gaddarna med konstens tillhörande ågren nere i magen. Jag får vara glad att jag har några tänder kvar, och ser fram emot att se nästa steg i projektet på Röda Sten i April. Kort och gott! Tack Caitlin!

 

Appropå goda grejer som man stoppar i sig, ät lite med ögonen på Hasselblads utställning om matfoto!

Jag skriver nog mer om den vid ett senare tillfälle.

 

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

Stupid Little Life

Jag e Isak! Skriver om fotokonst mest, och lite annat

Mest lästa

  1. Fredagsgodis
  2. Hemlis mitt i stan