The Royal Tenenbloms

Paradisträd i kruka

Hallå bloggen!

Bloggens första krukväxtdedikation går till en trogen lättskött världsligt populär krukväxt. Den sägs föra rikedom, tur och framgång med sig. Precis som jag:

Ida ’Chanel’ Nilsson. Snart är det uteserveringspremiär med solglasögon!

Ok förlåt, bloggisen kan ju inte bara handla om mig och mina solglasögon såklart! TUR då att jag älskar växter. Dagens gäst är en suckulent (det kallas växter som lagrar vatten i blad för)  från Sydafrika samt Mozambique och heter Paradis- eller penningträd, Crassula ovata.

Dess myntlika blad rotar sig när de faller ner i krukan och den är så lättskött. Jag vattnar i regel 1 gång i veckan. Den tål att glömmas bort. Det är jätteskönt. Kan stå i halvskugga d.v.s. en bit in i rummet. Om den står soligt kan den få lite fin rödaktig färg på bladen.

I alla fall så är mitt paradisträd för gängligt, välter nästan över och har flera självsådda plantor i krukan.  Idag ska jag därför visa hur jag planterade om och förökade den.

VÄLKOMMEN TILL PREMIÄREN AV IDAS KRUKVÄXTSKOLA:

Det är fint när det är lite vilt, men denna planta kan knappt stå för sig själv i krukan längre. Jag vill inte att den blir större heller, därför planterar jag om i samma kruka.

Självsådda plantor, de tar jag bort från jorden och planterar om i egna krukor. Jag planterar med en del såjord och en del sand.

Jag vill att mitt Paradisträd ska bli mindre i storlek och lättare i sig så jag beskär tillbaka tillväxten och tar bort det som tynger ner stammen.

Eftersom att bladen sitter motsatt och snittet blir minst (tänk som ett sår) klipper jag tvärsöver.

Det som klipps av blir perfekta sticklingar.

Knipsa bara av bladen med tumme och pekfinger eller klipp så att en stam att sätta ner i jorden bildas.

Nu är sticklingen redo att sättas i i valfritt substrat. Jag väljer såjord.

Jag har ont om plats pga bor i lägenhet och tycker om växter, så jag sätter mina sticklingar i en större kruka runt om en mindre t.ex. en av de frösådda plantorna.

Jag har för mycket av allt ibland och då ger jag bort sticklingar och små avkommor, en uppskattad gåva och present.

The OG, the original germinator i ny skrud.

Om du vill stickla mer, ja jag verbar allt, så är bladen också bara att sätta ner i jorden.

Hejdå bloggen!

Mvh Ida Versace Nilsson

 

PS. Nästa vecka drar säsongen igång på Växtverket! Öppet Vardagar 13-18! DS.

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

The Royal Tenenbloms

Göteborgsbaserade Växtverkets trädgårdmedarbetare Emelie skriver om sin kreativa vardag och sitt arbete i trädgårdshandeln. En blogg som riktar sig mot odling på liten yta, krukväxter och allt som hör växtsäsongen och stadsliv till.

Mest lästa

  1. Trädgården i Garden festival
  2. Ljuva Dahlia
  3. Nya gröna fingrar i bloggen!
  4. Beskära Dr Westerlund
  5. Plocka frukt och bär!